Етикети

агнешко (7) баница (26) без глутен (6) Бетоловото (15) бутер тесто (15) българска традиционна кухня (131) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (179) домашно консервиране (6) дребни сладки (27) есен (31) желирано (28) за празник (101) заек (2) закуски (58) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (1) китайска кухня (8) кифлички (10) кремове (29) крок пот (1) круши (10) лесно (119) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (8) основни ястия (142) паста (17) патица (2) пилешко (46) пити (17) плодове (70) постно (33) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (24) сладкиш (79) сос(дип) (1) спанак (25) супа (26) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (44) френска кухня (25) хлебчета (6) череши (8) чийзкейк (13) шоколад (28) ябълки (12) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (45) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (12)

търся в този блог

събота, 10 декември 2011 г.

Печен свински врат




Това е най-подходящото ястие за повече гости .Не стоиш до него, слагаш във фурната и си свободен :) Аз го приготвям отдавна в плик за печене от прозрачно фолио, но сега   предлагам вариант, който видях в няколко блога.Правих врата така няколко пъти и гостите ми винаги остават възхитени от резултата.Последният път даже пекох 2 парчета месо наведнъж, за повече порции.
Тук има малко по-лесен вариант на тази рецепта.
Но ето рецептата за 6 порции.

Продукти

За врата:

Парче свински врат - около 1.5 кг
1 ч.л. едро смлян черен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. едро смлян  червен пипер
1-2 л. галета
1 с.л. горчица
1 с.л. мед

1 с.л. зехтин
1 чаша бира


За марината:

50 мл соев сос
50 мл водка
1 с.л. горчица
1 с.л. мед
1 с.л. зехтин


Приготвяне

 Добре е да се маринова  месото от предната вечер или поне 12 часа преди да го печем.
 Смесват се соевия сос и водката
 Месото се пробожда на няколко места с остър нож.Това се прави за да поеме колкото се  може по-навътре от маринатата.Полива се  внимателно със сместа от водка и соев сос.
В малка чашка се смесват горчицата, меда и зехтина.
Намазва се месото от всички страни.Увива се стегнато в алуминиево фолио и се оставя  в хладилника да отлежи за 12 часа.


Когато е готово за печене, месото се изважда от ал.фолио и се запържва в тиган с не залепващо покритие , без мазнина от всички страни, така че да се ''запечата''.За около 1- 2минути.

Отново се смесват мед и горчица и месото се намазва обилно от всички страни.
Сухите подправки се смесват и се разстилат върху алуминиево фолио.Месото се прехвърля върху фолиото и се овалва в подправките.Фолиото се завива стегнато .
Поставя се в тавичка , в която се налива бирата и се слага в гореща (220 С) фурна за 5 минути.
След това фурната се намалява на 170 С и се пече около 2 часа.
Може да се наложи да се долее малко топла вода в тавичката по време на печенето.
След като застине се нарязва.
Оставя се във фурната, увито във фолиото, на 50 С до момента на сервиране.


Сосът, отделен при печенето се сгъстява с 1 с.л. брашно , 2-3 с.л вино и малко сметана.
Поднася полято със соса и гарнитура от картофено пюре или сотирани картофи, ориз.
Забелязах,че тези дни това е най-посещаваната рецепта.

Искам да добавя бележка за любителите на по-изтънчени вкусове, може към подправките да се добави щипка канела!


7 коментара:

  1. Много интересен начин на приготвяне на свинско месо! Правила съм нещо подобно, но твоя вариант определено ми изглежда по-хубав! Записвам си за изпробване :) Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Непременно опитай Габи, както вече казах, аз преди го правех по друг начин, но сега вече само така.А иначе ми е най-лесното ястие за повече хора.Благодаря за вниманието!
    Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. А сол слага ли се?

    ОтговорИзтриване
  4. Не се слага сол, има соев сос!Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. При печене е завито месото във фолио, а бирата е в тавата т.е.извън фолиото или целия съд се завива с фолио!
    ?

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, комбинирах тази рецепта с картофените кюфтета на фурна с праз и сирене (без праз, но със сигурност ще опитам и със). Станаха невероятно вкусни! Месото е толкова крехко и ароматно, а кюфтенцата си запазиха формата и най-важното-избегнах пърженото. Благодаря много за рецептите и старанието да опишете всичко подробно :) Изпращам ви снимка:
    https://www.dropbox.com/s/wqjk3t1l1e6nbrr/IMG_20150801_125353.jpg?dl=0

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не можете да си представите колко ме зарадва вашият коментар! Благодаря ви за доверието и за споделеното! Благодаря и за снимката, радвам се , че ястията са ви харесали! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...