сряда, 30 април 2014 г.

Пресни картофи на фурна - бързо, лесно, вкусно



Това са най-лесните пресни картофи, без много мазнина, без пържене.Коричката ги запазва и са хрупкави и меки едновременно.

Продукти 

за 4-6 порции
1 кг дребни пресни картофи
1 с.л. сол
3-4 с.л. мазнина по избор
подправки по избор
розмарин, Черен пипер, задължително чеснова прах или нарязан на дребно чесън, мащерка или копър, или джоджен или кимион, малко червен пипер.

 Приготвяне

  • Картофите се измиват много добре с гъба.Подсушават се върху кърпа, не хартия.Подбират се с приблизително еднаква големина и не се режат.
  • Съда се маже с избрана мазнина (масло, зехтин, олио, свинска мас) . Картофите се слагат в съда за печене и се поръсват обилно със сол и подправки(нарязан розмарин, задължително чеснова прах или нарязан на дребно чесън, мащерка или копър, или джоджен или кимион.Картофите трябва да са плътно , но на ЕДИН ред.
  •  Отгоре се поливат с малко мазнина или ако е твърда,се нареждат малки парченца от мазнината (масло).Мазнината като цяло е много малко, например за 1 кг картофи около 2-3 с.л.
  • Пекат се около 40 минути на 220 С. НЕ СЕ БЪРКАТ.На 15 тата минута тавата се разклаща енергично напред-назад, картофите се търкалят и обръщат сами..така още веднъж и се проверяват с вилица дали са омекнали.Това е!
  •  Могат да се сервират и на следващия ден след затопляне, запазват се!


събота, 26 април 2014 г.

Пълнен агнешки бут, с гъби и пушено сирене



Всяка година за великден приготвям агнешко за много хора, като го пека на порции.Винаги е много сочно и вкусно, по тази рецепта.
Този път реших да пробвам вариант с пълнено агнешко бутче по подобие на рецептата за свинско, пълнено с гъби.Резултататът надмина очакванията ми, а Главният дегустатор даде изключително висока оценка на ястието!
Продукти
за 6-8 порции
1 агнешки бут ,около 2-2,5 кг
черен пипер, сол, лимонов сок
5-6 скилидки чесън
плънка
300 г пресни или замразени гъби
розмарин
150 г пушено сирене
2 с.л. галета
50 г масло за намазване
червен пипер
черен пипер
розмарин
сол
200 мл бира
глазура
2 с.л. кетчуп
1ч.л. мед
1 ч.л. горчица
черен пипер
1ч.л. соев сос

 Приготвяне


  • Бута се обезкостява като се прави вертикален разрез по дължината на бедрената кост и с тънък нож месото коло нея се изрязва.
  • Оформя се правоъгълно парче месо, доколкото е възможно, и се почиства от ципи, сухожилия и излишни тлъстини.
  • Наръсва се с лимонов сок, черен пипер и сол, набожда се с чесън или се поръсва с чеснова прах и се оставя за малко да престои така.
  • Гъбите режат на дребно, сиренето също.Плънката се разпределя върху месото и се поръсва с розмарин и мащерка.
  • Месото се завива внимателно на руло и се пристяга с конец.Аз нямах специален и използвах обикновен, по-дебел, няколко ката памучен конец.
  • Овалва се много добре в смес от черен, червен пипер, сол и розмарин и се поставя в тавичка с капа.Аз използвах стъклен огнеупорен съд, може глинен съд или кесия за печене.Покрива се с резенчета масло и се полива с разтопено масло.
  • На дъното на съда се излива бирата.Затваря се с капака и се поставя в студена фурна(това за да не се спука съда).
  • Пече се 15 минути до достигане на 200 С, след което фурната се намалява на 170 С и се пече още 2 часа.
  • Изважда се в друга тава(аз използвах капака на същия съд), освобождава се от конеца и се намазва обилно с предварително приготвената глазура - В купичка се смесват всички продукти и се разбърква до еднородност.
  • Запича се на силна(220С) фурна за 10-15 минути.
  • Изважда се в чиния за сервиране и се изчаква поне 10 минути преди да се нареже(аз бързах и затова разрезът ми не е перфектен)
  • Гарнира се с картофи, картофено пюре, ориз .
Рецепта за пресни картофи на фурна тук.




вторник, 22 април 2014 г.

Пилe с бял сос фрикасе



Много лесно, много вкусно, това е, което мога да кажа за това ястие!
Продукти 
за 2 порции
2 пилешки бутчета
1 л вода с 1 с.л. сол
1 глава стар лук
1 морков
1 стрък селари(целина)
100 мл бяло вино
1 яйце
1 жълтък
150 мл прясно мляко
150 г кисело мляко
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
лимонова кора
1 ч.л. лимопнов сок
щипка индиско орхче
черен пипер
мащерка
 Приготвяне

В тенджера с 1  л подсолена вода се варят нарязаните на дребно лук, морков и целина и почистените бутчета за около 30-40 минути, до сваряване на месото.
След това пиле-кото се изважда в чиния, а бульона се пасира и се прибавя виното.Вари се за 3-4 минути.
В дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва за кратко брашното, добавя се бульона и се разбърква до гладкост.
Яйцето и жълтъка се разбиват заедно с млякото и се прибавят към брашнената смес на струйка, при непрекъснато разбъркване.
Прибавят се  черен пипер, сок и кора на лимон, мащерка, индийско орехче, ако е много гъсто се добавя малко топла вода.
Месото се връща  в соса и се вари за 4-5 минути.
Сервира се със салата

А това фрикасе с  обезкостено месо.



четвъртък, 17 април 2014 г.

Козунак със стафиди и сладко




Преди да напиша рецептата, да изкажа благодарност на целия екип на магазини Лидъл за чудесната предпразнична изненада, която ми направиха, изпращайки ми продукти и формички за печене.
Аз така или иначе съм си фен на този магазин и от време на време ви разказвам за продуктите, които купувам от там.

Сега получих ето тази кошничка с аромати и захаросани портокалови корички, силиконови формички за печене във форма на сърце, продукти за украса на
сладкиши (цветна захар и череши) и   боя за яйца.
Боята беше новост за мен и направих всички яйца с нея.Мисля че станаха много красиви, в което можете да се уверите сами! Казва се перлена и няма нужда от много чаши, топла вода и цапане.
Ароматите и портокаловите кори използвах в козунаците, а със силиконовите формички направих мини "Павлова", за която ще разкажа в друга публикация.




  Ето рецептата за козунаците:

Продукти 
от това количество се получава 1380 г тесто, което е около 3 козунака
аз направих 2 по 500 г и един по-малък



  • 150 мл прясно мляко
  • 11 г суха мая
  • 200 г захар, кристална
  • 150 гр заквасена сметана(кисело мляко*)
  • 3 яйца размер М
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 капсула ванилия
  • 1 капсула есенция ром
  • 1/2 капсула есенция лимон
  • 1/2 капсула есенция портокал
  • 650 г брашно тип 400
  • 45 г мас
  • 45 г масло
1/2 ч.ч захаросани портокалови корички
плънка

  • 1 ч.ч. смес от сухи плодове
  • плодове от вишнево сладко  

1 яйце за намазване
захар и бадеми за поръсване

Приготвяне


  • В купичка се загрява прясното мляко( на МВ).
  • Прибавя се 1 с.л. от захарта, 1 с.л. от брашното и маята, разбърква се и се оставя на топло докато се активира маята.
  • Яйцата и захарта се разбиватс миксера   до пълното разтваряне на захарта.
  • Прибавя се сметаната и се разбива.
  • Добавят се останалите съставки - сол, есенции, коняк, ванилия, активираната мая.
  • Разбърква се  и се сменява бъркалката с такава за тесто.
  • Брашното се пресява и се изсипва на части при другите съставки на тестото, разбърква се за около 10 минути.
  • В купичка се разтопяват маста и маслото, най-напред маста, за около 40 секунди, след това маслото(на МВ).
  • Мазнината се добавя към тестото лъжица по лъжица, като след всяко добавяне се разбърква до пълното поемане на мазнината от тестото (това е условието за получаване на "конци"), продължава около 15 минути.
  • Тестото е доста меко, но започва да се отделя от стените на съда и бъркалката, така се познава, че е готово.
  • Ако е необходимо се добавя малко брашно.На мен ми беше достатъчно отмереното 650 г.
  • Тестото се изважда на намазнена повърхност и се обръща 3-4 пъти, трябва да бъде меко и да образува мехурчета.
  • Оформя се на топка и се поставя в намазана с мазнина дълбока купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло да втасва като се изчаква   поне до удвояване на обема.Времето зависи от температурата на стаята и продуктите.
  • Може да бъде съкратено , ако тестото се постави в затоплена до 50 С фурна, която се изключва след това. тук има снимки
  • След като тестото е удвоило обема си, се изважда от купата върху НАМАЗАН С МАЗНИНА ПЛОТ .Получава се около 1380 г тесто. В него се примесват захаросаните портокалови кори и се разделя на три части.
  • Всяка част се разделя     на три топки , всяка топка се раздърпва с ръце на фитил, който се разплесква и в средата се слага пълнежът. Краищата се прихлупват и се оформя фитил с леко раздърпване.


  • Получените фитили се сплитат.Това оформяне е подходящо за правоъгълен или козунак венец.
  • Може да се раздели на 4 и да се сплете по  начина на снимката по -долу, получава се кръгъл козунак.
  • Формата, в която ще се пече козунака се маже с мазнина и се застила с хартия за печене като се оставя и малко да стърчи над стените на тавата.Покрива и се оставя да втасва до удвояване.



  • Поставя се във студената фурна и

се включва на 180 С (алтернативно се изчаква до утрояване на обема и се поставя в топла фурна)

  • Пече се 15 минути, изважда се и много бързо се намазава с разбития с млякото и мазнината жълтък 
  • Посипва се с филирани бадеми и захар.(Захарта може да се приготви като 1 к.ч. захар се намокри с 1с.л. вода и се остави да засъхне.Получават се едри кристали.)
  • Връща се във фурната и се пече още 20-25 минути, като се наблюдава да не започне да изгаря.

Аз пека на по-долна скара с включени горен и долен реотан без вентилатор.
Изважда се и се изчаква да застине.


сряда, 2 април 2014 г.

Печено руло от свински врат с плънка от гъби




Много често приготвям свински врат. Месото е крехко, а цялото печено парче се приготвя много по-лесно.

Продукти 
за 6 порции

  • 1 цял свински врат 1200 г
  • черен пипер
  • 1 ч.л. горчица
  • 2-3 с.л. галета с подправки
плънка
  • 1 с.л. масло
  • 1 малка глава стар лук
  • 150 г гъби
  • няколко листа салвия
  • 2 с.л. бяло вино
  • черен пипер
  • сол
сос
  • 1 ч.л. нишесте
  • 50 мл бяло ароматно вино

 Приготвяне


  • Месото се разрязва по дължина, изтънява се и се разтваря.
  • Поръсва се черен пипер и се намазва с горчицата, завива се на руло, покрива се с фолио и се оставя на студено.
  • За плънката - маслото се загрява в тиган, добавя се нарязания на дребно лук и се задушава.
  • Гъбите се режат на много дребно и се добавят към лука, пържи се до готовност на гъбите.
  • Прибавя се бялото вино , разбърква се за още 2 минути и се добавя нарязаната салвия.
  • Овкусява се със сол  и черен пипер.
  • Върху лист алуминиево фолио се посипва от галетата с подправки(черен пипер, мащерка, червен пипер, сол..),  разгръща се месното руло и върху него се разстила плънката.
  • Месото се завива на стегнато руло с помощта на фолиото и се поставя в тавичка.
  • Отстрани се налива 50 мл вино.
  • Пече се на 160 С за около 2 ч. и 30 мин.   
  • Месото се развива внимателно от фолиото и се запича за още 20 минути, до образуване на коричка.
  • Изважда се и се оставя 10 минути да почине, след това се реже на филийки с остър нож.
  • Сосът от печенето се сгъстява с нишестето  и с него се полива месото при сервиране.



Ето и други рецепти за печен свински врат: