Етикети

агнешко (7) баница (26) без глутен (6) Бетоловото (15) бутер тесто (15) българска традиционна кухня (131) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (180) домашно консервиране (6) дребни сладки (27) дулче де лече (1) есен (31) желирано (28) за празник (101) заек (2) закуски (58) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (1) китайска кухня (8) кифлички (10) кремове (29) крок пот (1) круши (10) лесно (121) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (8) основни ястия (142) паста (17) патица (2) пилешко (46) пити (17) плодове (70) постно (33) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (24) сладкиш (81) сос(дип) (1) спанак (25) супа (26) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (45) френска кухня (25) хлебчета (6) череши (8) чийзкейк (13) шоколад (29) ябълки (13) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (45) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (12)

търся в този блог

четвъртък, 17 май 2012 г.

Много вкусен и лесен сладкиш с круши и френско име ''клафути''

За първи път прочетох за ''клафути'' в блога на Ваклина.
Видя ми се странно и интересно ястие, но го отминах.Докато днес , търсейки десерт с круши не попаднах на рецепта за Клафути с круши при Марта Стюард. И решението бе взето веднага. Само дето не знаех , че ще стане толкова вкусно и не го снимах:)
Изключително вкусен и лесен десерт.Много нежен с добре съчетан букет от аромати.
Нещо като омлет, нещо като палачинка.....Повече за този деликатен френски сладкиш може  да  се прочете  тук.
Ето и рецептата, която се оказа изключително сполучлива!Доверих се на Марта Стюард, като добавих само малко повече захар(в коментар пишеше, че не е достатъчно сладко) и допълних вкуса с орехови ядки.
 
Продукти
 за 4-6 порции
тавичката е 24 см, но може и по-малка
  • масло и брашно за намазване на тавичката
  • 1 к.ч. сушени червени боровинки
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 мл течна животинска сметана
  • 2 големи яйца
  • 100 г захар
  • 2 п. ванилия
  • щипка сол
  • щипка джинджифил на прах
  • щипка настъргана лимонова кора
  • 30 г брашно
  • 1-2 круши 
  • 1 к.ч. счукани орехи

 Калории - общо 1662 Ккал
за 1 порция  415 - 277 Ккал

Приготвяне

  • фурната се пуска на 206 С.( извинявам се за цифрата, но беше 400 Ф)
  • боровинките се накисват в гореща вода
  • всички останали продукти се смесват в блендер ( брашно, захар, яйца, прясно мляко, сметана, подправките)
  • разбъркват се с блендера за 1 минута.Получава се рядка каша, като палачинково тесто

  • крушите се обелват и нарязват на полумесеци
  • подреждат в намаслената и набрашнена тавичка на дъното
  • върху крушите се изсипва приготвеното тесто
  • отгоре се подреждат отцедените боровинки и начупените орехови ядки
  • пече се 25-30 минути , до златисто, без да се отваря
  • сладкишът се сервира топъл


Mоже да се поръси с пудра захар, но с това количество захар в тестото сладкишът  е достатъчно сладък
Да отбележа, че и изстинал беше все така ароматен и вкусен.


10 коментара:

  1. Правила съм пай с круши, беше много вкусен. Разбира се нямат общо, но и този сладкиш изглежда много вкусно. Като добавим и аромата, става неустоим!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно клафути ! И аз не бях чувала думата клафути докато не ми останаха едни боровинки веднъж и се чудех как да ги направя :) ! Десерта наистина е неустоим както пише ,Катето ! Хубав петък ,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря на Top blog, че чрез него попаднах тук :) Много се радвам, че рецептата те е впечатлила и най-вече, че те е оставила доволна :)
    Хубав и весел ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам круши в сладкиш а твоят е неустоим!
    Хубав и не дъждовен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда прекрасно! Не се и съмнявам, че е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  6. Отново вкусен десерт,Соня!А щом има и плодове още по-разкошен става!Клафути наистина е един блажен сладкиш,мнго лесен,бръз и предполага разни импровизации.При мен отлежава един в черновите от миналото лято,дано скоро сколасам да го покажа.
    С пожелание за много усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче, страхотно ти е клафутито, много го харесвам този десерт! Аз съм правила и солен вариант, вкусно се получава, но сладичкото си ми е фаворит.
    Хубави продукти = ароматен десерт, браво на теб, чудесна комбинация!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички ви за хбавите думи!Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз не го обръщах Галина, така си го ядохме с орехчетата отгоре!Но може и да се обърне!Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...