Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

неделя, 25 ноември 2012 г.

Печен заек, пълнен с кайма и ориз



Не правя много често заек защото трудно си намирам прясно месо. Това е един малък заек , който приготвих почти като печеното пълнено пиле.Тъй като не  е див, не се нуждае от предварително продължително мариноване.
Плънката е много богата, ароматна и вкусна.


Продукти
за 4 порции
  • 1 заек около 2 кг
естествено може и по-голям, ще трябва да се увеличат другите продукти
  • лимонов сок и черен пипер за мариноване
плънка
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 150 г кайма, телешка
  • 1 к.ч.ориз
  • няколко гъби
  • к.ч. стафиди
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. майорана
  • черен пипер
  • джоджен
за намазване на заека
масло
Приготвяне
  • заекът се измива, подсушава и се наръсва с лимонов сок и черен пипер.оставя се да престои така 30 минути или повече
плънка
  • в загрятата мазнина се задушават нарязаните на дребно кромид и морков
  • прибавя се каймата и се пържи до готовност като се бърка
  • добавя се ориза и се запържва до побеляване
  • добавят се гъбите, стафидите и подправките
  • налива се 1 к.ч. вода и се задушава до поемането й от ориза
  • с тази плънка се пълни корема на заека и се зашива
  • поставя се в тавичката и се намазва много добре с размекнато масло
  • поръсва се с черен пипер и сол 
  • отстрани се налива 1 ч.ч. вода
  • пече се покрит на 180-200 С за 2 часа
  • обръща се заека и се оставя открит за да хване коричка
  • може да се добавят картофи в тавата



6 коментара:

  1. Соня, за мен това е едно доволно ароматно и празнично предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз харесвам този пълнеж с ориз и стафиди! Чудесно ти се е получило това зайче, с вкусна и ароматна плънка и апетитна препечена коричка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно ястие, Сонче! Ароматно и много апетитно!

    Прегръдки и една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам!:) Страхотно е, Сонче! Аз не съм го пълнила него с кайма, виж с пиле съм пробвала, но съм сигурна, че ще е вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много благодаря за рецептата, Соня! Моите със заек са вече на привършване, а пък имам още месо в хладилника :) тази със сигурност щя опитам, защото изглежда превъзходна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Люси, надявам се да ви хареса! ще се радвам , ако споделиш резултата! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...