сряда, 30 октомври 2013 г.

Заек в гърне на фурна



Ястията приготвени в глинен съд са изключително вкусни! Месото се готви бавно и се задушава в собсвения сос и този на зеленчуците.
След пълнен заек ви предлагам нова вкусна рецепта за това крехко и диетично месо.
Прилича на тази рецепта на Пепчо, но има и доста разлики.
Продукти
за 6-8 порции

  • 1 заек 1,8-2 кг, почистен, с глава 
  • 5-6 глави стар лук(кромид)
  • 1 глава чесън
  • 1-2 моркова
  • 1 стрък целина
  • щепа стафиди(по желание)
  • 3 картофа
  • черен пипер, червен пипер
  • 1 с.л.сол
  • 1 с.л. суха мащерка
  • щипка канела
  • 1 консерва домати на кубчета(330 г)
  • 1 ч.ч. бяло вино

 Приготвяне


  • лукът с енарязва на едро, на шайби, поставя се на дъното на съда
  • морковите се режат на кръгчета, скилидките чесън са цели , целината наедро
  • картофите са на едри кръгове
  • най-отгоре се поставят парчетата месо
  • поръсва се с всички подправки
  • налива се виното, доматите са най-отгоре
  • съда се затваря и се слага в студена фурна на 22о С за 30 минути, налява се до 160 С и се пече още 1ч. и 30 мин.
  • маха се капака и се запича отворено за около 15 минути


събота, 26 октомври 2013 г.

Пържоли от свинско месо на скара с ароматна глазура и карамелизиран лук



 Свинската пържола на скара си е класика! Поправям пропуска, че няма такава рецепта в блога.
Най-напред трябва да кажа, че хубавата  сочна пържола става от врат, след това е плешка или бут, но не е за предпочитане! Котлетите, иначе популярни са доста сухи за скара. Може , но трябва да се добави мазнина и да се сервират със сос.
И така, как да си направим сочна пържола на скара от свински врат?

Продукти
за 4 порции

  • 4 броя вратни пържоли
  • около 700 г, с дебелина около един пръст
  • кимион
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • за глазиране
  • 3 с.л. кетчуп
  • 1 с.л. затоплен мед
  • 1 с.л. соев сос
  • щипка канела



 Приготвяне


  • не се чука, поръсва се с лимонов сок, черен пипер и кимион(може и други любими подправки) и се оставя месото да отлежи в хладилник, покрито
  • скарата се загрява и месото се пече за 4-5 минути, зависи от силата на скарата
  • обръща се и се маже с приготвения сос за глазиране, пече се 4-5 минути
  • обръща се, като се завърта на 90  градуса и се маже с приготвения сос за глазиране, пече се 1 монута, внимаваме да не прегори
  • обръща се още  веднъж  и се пече и от другата страна за 1-2 минути
  • сол може и да не се слага, но ако обичате по-солено, което не се препоръчва, посолете при мариноването леко   или сложете сол в соса
  • ако не се сервира веднага, месото се държи в затворен съд и ако е необходимо се притопля преди сервиране


за карамелизирания лук-отделно!

петък, 25 октомври 2013 г.

Кокосова торта Рафаело


Този сладкиш исках да направя много отдавна.
В мрежата е популярна най-вече една рецепта за такава торта, на Наталина. Всеки добавя по нещо. На мен все ми искаше да избегна 250 г масло..  и блатовете да са по-леки, както  обвивката на бонбоните Рафаело.
Така че направих нещо по-различно.Резултатът беше много вкусен и за съжаление пристрастяващ, просто не можеш да се спреш, когато опиташ!




В тази торта, която беше за специален повод и специален човек, блатовете са с белтъци, бадемово брашно и кокос - ароматни и нежни. Кремът е комбинация от жълтъците, маскарпоне и сметана(като за титамису) с аромат на кокос и бадеми. Лек и с много приятен вкус.
 Ето и самата рецепта
Продукти
за форма с диаметър 18 см
8 порции
блатове

4 белтъка от големи яйца
щипка сол
50 г сурови бадеми или брашно
50 г брашно с набухвател
150 г кокосови стърготини
220 г пудра захар
крем пълнеж
4 жълтъка
100 г захар
100 мл кокосово мляко
(млякото е само зашото нямам кокосова есенция)
100 г бял шоколад
250 г маскарпоне
150 мл течна неподсладена сметана
30 мл бадемов ликьор
крем за измазване
100 г крем сирене
1 с.л. захар
2 с.л. квасена сметана
кокосови стърготини за поръсване
Калории общо 5872 Ккал
за 1 порция 734 Ккал
 Приготвяне

блатове
фурната на 160 С
2 форми 18 см се застилат с хартия за печене и се намазват с масло по дъното и по стените
белтъците се разбиват с щипка сол на сняг
прибавя се на части захарта и се разбива до усвояването й
бадемите се смилат в блендер до получаване на брашно
смесват се брашната и кокосовите стърготини
внимателно , на части  като се бърка с шпатула се смесват брашната и белтъците
разделя се на 2 части в двете форми сн.1
пекат се в загрятата фурна за около 30-35 минути сн.2
изваждат се от фурната, оставят се да застинат и блатовете се изваждат от формите сн.3
изчаква се до пълното изстиване и се разрязват с помощта на къдрав нож хоризонтално на 2  сн.4
крем
жълтъците се разбиват със захарта  в стъклена или метална купа до побеляване
добавя се   ликьора
купата се слага на водна баня и бъркането продължава докато кремът започне да се сгъстява
отдръпва се и се оставя да се охлади
маскарпонето се разбива с пудрата захар, добавя се сметаната и се разбива отново
кокосовото мляко се загрява на микровълнова, без да заври и в него се слага начупения шоколад, бърка се до пълното разтваряне на шоколада
смесват се млечния, шоколадовия и жълтия крем - получава се не много гъст крем, който стяга за малко в хладилника
сглобяване
едно блатче на дъното на чиния, стяга се с ринг
намазва се добре с крема
покрива с ес блат, крем и така до края
оставя се в хладилника за следващия ден
крем сиренето се разбива със захарта и сметаната (захарта  е на вкус)
получава се гъст крем, с който се измазва тортата
поръсва се навсякъде с кокосови стърготини
моята украса е от същия крем и филирани бадеми





четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Едно неустимо портокалово тирамису и Пресечена сметана - какво да се прави?



Това е рецепта за това какво да правим, когато при разбиването на течна сметана се получи "пресечена" течност. Случва се, когато разбиваме течната животинска сметана продължително време, повече отколкото е необходимо.
Нямам снимки защото бях мноого ядосана, когато ми се случи тази неприятност!
Но мисля, че  ще бъде полезно да споделя какво направих.
Приготвях Портокалово тирамису, и то в голяма доза.
Вече беше направен крема с жълтъците, маскарпонето и портокала.Оставаше да се прибави разбитата сметана с пудра захар.
Да, но я разбих малко повече от необходимото и маслото започна да се отделя на повърността.
Нямаше да ми стигне крема, ако не я сложа, нямах и други подходящи заместващи продукти.
Четох кой какво казал по въпроса, но май общото мнение беше, че не може да се използва за крем , а само за някъкъв сладкиш с печене.

Какво направих:
  • прецедих с цедка и отделих маслото и течността
  • загрях течността (400 мл, като предварително отделих около 100 мл)
  • в отделените 100 мл разтворих 2 с.л. брашно
  • изсипах във врящата течност и с непрекъснато бъркане на слаб огън сварих много гъст крем
  • оставих го да застине около 5 минути и добавих към него отделеното при цеденето масло
  • разбърках, получи се гладък крем, който бързо добавих към приготвения вече крем с маскарпоне и жълтъци
  • добавих разбитите белтъци 
Тирамисуто стана чудесно! Кремът беше малко по-плътен от нормалното, но на вкусът беше непроменен.
Ето още снимки на  Портокаловото тирамису





понеделник, 21 октомври 2013 г.

Скумрия(филе) на скара



Може би най-популярната риба в България. Обичаме си я и я правя често. Най-вече на скара. Толкова често, че се учудих, че няма публикация за тази рецепта. За сметка на това има Скумрия във фурна и Варена скумрия в пикатен сос. Тук можете да прочетете и как си избирам скумрия. Указанията за филетиране повтарям по - надолу.
Бързам да поправя пропуска.

Продукти
за 2 порции


  • 1 голяма непочистена риба (650 г)*
  •  лимонов сок
  • черен пипер
  • сол
  • чесън на прах или любима подправка 
*ако рибите са по-малки се предвиждат по една на човек и се пекат цели



   Приготвяне


  • рибата се размразява на стайна температура или на МВ
  • главата се отрязва
  • с остър нож корема на риба се разпаря като се започва от дупчицата в задния край
  • изваждат се всички вътрешности
  • рибата се измива много добре на течаща студена вода
  • почиства се тъмна ципа, която покрива коремната кухина
  • почиства се старателно черната ивица покрай гръбната кост
  • отново се измива добре
  • отрязват се всички перки, коремни, гръдни, при хрилете
  • почистената риба се поставя на дъската с гърба към нас

Соня Шатева
  • ножът се държи хоризонтално и се движи по гръбната кост, така се отделя чисто филе
  • на другата половина от рибата се почистват костите с помощта на тънък остър нож  (голямата кост се хваща с лявата ръка и се придърпва като с ножа в дясната ръка се отделя костта от месото)


получените 2 филета се поръсват обилно с лимонов сок, черен пипер и малко сол и се оставят се на хладно за 1- 2 часа или повече
така обработени филетата са готови за скара или пържене


  • скарата се загрява на най-силната степен и едва след като се изключи релето, филето се поставя най-напред с кожата нагоре (месото е към скарата)
  • пече се 4-5 минути, не се пипа докато не започне сама да се отлепя отстрани
  • внимателно се проверява с щипката дали се отлепва цялото парче
  • обръща се и се пече още 4-5 минути

сервира се веднага с резен лимон, каперси и салата (на снимката има печен картоф)
друг вариант е това


събота, 19 октомври 2013 г.

Питка(пита) с кашкавал


Питката е от изпитано многократно тесто. Публикувам защото пробвах популярното напоследък сред фейсбук групите оформяне. Не се получи особено добре при мен, но споделям опита за тези които се интересуват.
Продукти
тавата е 30 см
тесто
  • 900-1000 г брашно
  • 3 яйца + 1 белтък 
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана 
  • 14 г суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 1с.л. лимонов сок (оцет)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1,5 ч.ч.настърган кашкавал
при оформянето
100 г разтопено масло 
за намазване 
1 жълтък                                             2 с.л.пр.мляко
  Приготвяне
  •  маята се разтваря в затопленото мляко, добавя се захарта и 3-4 с,л брашно и се разбърква
  • купата се покрива и се оставя да "шупне", мята се активира и сместа бухва за около 15 минути на топло
  • в останалото брашно се прави "кладенче" и в средата се изсипва активираната мая, разбитите с вилица яйца(един жълтък остава за намазване), солта, лимоновия сок и зехтина
  • замесва се тесто
  • стъклена купа се намзава с мазнина и тестото се поставя в нея като се обръща 1-2 пъти, покрива се с фолио и се оставя да втасва на топло (фурната се загрява до 50 С и после се изключва).тестото удвоява обема си за около 30 минути - 1 час.
  • втасалото тесто се смесва с настъргания кашкавал и се разделя на 3 топки



Първата топка се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопеното масло.
Завива се на руло и се реже на кръгове с дебелина около 1 см.
Тавичката се маже с мазнина и по външния край се подреждат рулцата като крайните части се заделят за украса.






Втората топка се разделя на две части -
едната част се разточва на тънък правоъгълник, маже се с масло и се оформя на руло.
Другата част също се разточва на правоъгълник, в средата на който се поставя рулото.
Отсрани се разрязва на ленти, които се преплитат върху рулото(снимка).
Полученото плетено руло се оформя като кръг в тавата.
(ако не е достатъчно дълго се дооформя с остатъците от първото руло, като цветенца)
Третата топка се разделя на две части. От по-голямата се оформя топка, която се поставя в центъра на тавата.
По-малката се разточва на правоъгълник и се реже на лентички.
От лентичките се оформя решетка върху топката в средата.
( остана ми малко тесто и направих още една плетеница, около топката в средата)
Питката се оставя да втасва на топло във фурната.
Намазва се с разбития с млякото жълтък и се слага отново във фурната.
Включва се и се пече  на 180 С ( 330 Ф, на bake) до зачервяване.
Изважда се и се оставя да изстине в тавата за 10-15 минути, покрита с кърпа.


  

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Сочна риба (сьомга) на фурна



Бързо, лесно, вкусно, здравословно!
Така може да се опише тази рецепта. Може да се използва не само сьомга, но и филе или шайби от друга риба. В случая е шайби от прясна риба, но може и замразена.

Продукти 
за 2 порции

  • 400 г риба на порции
  • 1/2 лимон
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/3 ч.л. сол
  • 1 к.ч. бяло ароматно вино
  • масло колкото орех
  • каперси 1-2 с.л.
  • розмарин по желание


 Приготвяне

  • рибата се поставя в тавичката за печене, предварително намазана с масло. Може тавичката да се застели с хартия за печене и да с е намаже с масло.
  • месото се поръсва обилно с лимонов сок и се наръсва с черен пипер и сол
  • напръсква се с виното и върху всяко парче риба се поставя много малко парченце масло
  • покрива се с алуминиево фолио и се оставя в хладилник за 30 минути или докато е необходимо
  • 15 минути преди сервиране тавичката се изважда от хладилника и се поставя в зарята на 200 С фурна
  • пече се 5-8 минути според дебелината на парчетата и се маха фолиото
  • добавят се каперсите
  • запича се за още 3 минути, като се наблюдава, не трябва да стане суха, а да  стане златиста и да се запази сочна

сервира се веднага с картофи и ли зеленчуци



Пай от готово бутер тесто с круши




Продукти
за тавичка 24 см
6 порции
2-3 бр.круши
2 с.л. масло
1 с.л. захар
200 г бутер тесто, готово незамразено
2 яйца
1 ванилия
1/4 ч.л. канела
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. брашно

 Приготвяне


  • крушите се белят, почистват от семената и режат на полумесеци
  • в тиган се разтопява маслото, прибавя се захарта и крушите и се готвят за 3-4 минути, колкото да поемат от захарта и маслото и да омекнат
  • тестото се разстила върху хартия за печене и с помощта на чиния се изрязва кръг , по-голям от съда в който ще се пече пая
  • с помощта на хартията тестото се прехвърля в тавичката, притиска се към дъното и отстрани се оформя борд
  • отгоре се подреждат плътно изстиналите круши
  • яйцата се разбиват със захарта
  • прибавят се брашното, канелата, ванилията и се разбърква
  • получената рядка смес се изсипва върху крушите
  • пече се на 180 С за около 50 минути, до зачервяване на тестото
  • сервира се топъл, полят с карамелен сироп, разтопен мед или кленов сироп




сряда, 16 октомври 2013 г.

Пилешка кавърма с праз



След класическата пилешка кавърма със стар лук ви предлагам  един есенен вариант на кавърма с праз.
Продукти
за 4 порции
500 г пилешко филе без кост (или месо от бутчета)
2 с.л. олио
50 г масло
3 стръка праз
2 моркова
200 мл вино
300 г гъби
2-3 бр. червени чушки
сол
черен пипер
1/2 с.л. червен пипер
1/2 ч.л. суха чубрица

 Приготвяне

  • месото се нарязва на кубчета или на ивички и се поръсва с черен пипер
  • мазнината се загрява в дълбок съд
  • месото се пържи за около 4-5 минути и се изважда в чиния
  • в същата мазнина се  слагат нарязаните на на едро праз и моркови
  • разбърква се за 1 минута и се налива виното
  • покрива се и се задушава на слаб огън до омекване на праза и морковите(ако е необходимо се добавя 1-2 с.л. вода)
  • прибавят се нарязаните гъби и червени чушки, разбърква се
  • месото се връща в съда със зеленчуците, разбърква  и се подправя с подправките
  • готви се още за 10 тина минути на   слаб огън като се разбърква



неделя, 13 октомври 2013 г.

Десерт от круши във вино и шоколад - поширани круши с шоколад



Есента е любимият ми сезон! Топло, но не горещо, много цветно и богато на плодове и зеленчуци време! Крушата е един от типичните, но не много популярни есенни плодове.
Или поне до скоро пренебрегван от мен :).

Миналата година правих невероятната торта шоколадов мус с круши на Йоли ,  карамелен сладкиш с круши и шоколад, клафути и крамбъл.
зад последните  "сложни " думи се крият много лесни десерти
Сега ви предлагам само овкусени с подправки и вино круши залети с шоколад.



Семпло, елегантно и същевременно невероятно вкусно! Не случайно пошираните круши са класика сред плодовите десерти.

Продукти 
за 4 порции
4 круши
за поширането
250 мл бяло вино(може и червено)
200 мл вода
200 мл портокалов сок
3 карамфилчета
1 пръчка канела
3 зърна кардамом
100 г   захар
кората и сока на 1/2 лимон
шоколад
100 г шоколад
100 мл течна животинска сметана
допълнително
орехи
червени боровинки  (сушени)

 Приготвяне

  • виното, водата, сока, захарта и всички подправки се загряват до завиране
  • крушите се обелват. Може да се почисти вътрешността със специален уред или да се разрежат наполовина и да се почисти средата.Аз исках да ги запазя цели  за по-интересен ефект.
  • поставят се в загрялата течност и се задушават около 8 минути, зависи от вида и степента на зрелост
  • изваждат се след като започнат да омекват, но без да се чака да се  разварят.Проверява се с леко боцкане с вилица.
  • течността се прецежда и се оставя да ври докато се изпари и остане на 1/3 от първоначалното количество, добавят се червените боровинки

приготвяне на шоколада

  • сметаната се загрява на микровълновата за около 30 секунди
  • шоколадът, начупен на дребно, се прибавя и се бърка до пълното му разтваряне
  • крушите се поставят в чинии за сервиране, заливат с топлия шоколад
  • преди сервиране отстрани се добавя от редуцирания сироп, орехи  

сервира се с нож и вилица(лъжичка)
на снимката в началото е круша потопена в шоколад



Добавям снимка на варианта с почистени круши. Използвала съм специалният уред, който почиства семената без да нарушава цялостта на плода.Не е толкова ефектно, но пък е по-лесно за консумация!



сряда, 9 октомври 2013 г.

Нахут с азиатски привкус


Завръщане. Погледнах датата на последната публикация и се засрамих, месец и половина без нова рецепта! Скоро наближава втората годишнина на блога, има публикувани 331 рецепти, което е по една рецепта на два дни.А сега такова голямо прекъсване...Засрамих се защото осъзнах, че причината да не пиша  е много глупава - обидата, която почувствах от един коментар под рецептите на внука Николай!
Забравих, че НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ОБИДИ, АКО ТИ САМ НЕ МУ ПОЗВОЛИШ ! Сега си го припомням и   продължавам напред с усмивка и нов ентусиазъм !


След първата ми среща с нахута през пролетта, от която останахме много доволни, той се превърна в редовен участник в менюто на семейството.
Ако се интересувате тук можете да прочетете за полезните качества на това вариво.
Предлагам ви яхния от нахут с домати и много богат вкус от всички подправки, които присъстват в ястието.
Лютият пипер може да бъде заменен със сладък, ако предпочитате.

Продукти
за 4-5 порции

  • 350 г суров нахут
  • 4 с.л. зехтин
  • 2-3 стръка праз
  • 2 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 4-5 печени чушки
  • шепа гъби (азиатски)*
  • 1 с.л. лют червен пипер
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. млян джинджифил (може кръгче пресен)
  • 1 ч.л. млян кориандър
  • черен пипер
  • 400 г консерва домати
  • 1 с.л. сол

* моите бяха сухи и затова предварително накиснати, може да се направи с пресни гъби
 Приготвяне

  • нахута се накисва във вода за поне 10 часа
  • отцежда се и се вари в нова вода за около 1ч.30 мин. до пълно омекване
  • в тиган се загрява мазнината и в нея се задушават нарязаните праз, моркови и чесън
  • след омекване на зеленчука се добавят и нарязаните печени чушки и гъбите
  • следват всички подправки и доматите
  • разбърква се и се изсипва при нахута( ако има много вода, предварително се отсипва от нея, а ако е гъсто се добавя малко топла вода до желаната гъстота)
  • ястието се вари още 10 тина минути

може да се консумира и студено, но топло е по-вкусно