Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

сряда, 17 октомври 2012 г.

Карамелен сладкиш с круши и шоколад




Рецептата е по Роси от Кулинарен елеиксир  с малки изменения и добавки.Благодаря ти, Роси, от твоя блог черпя много идеи!




Продукти
 за тавичка от 24 см
за карамела
  • 60 г масло(маргарин)
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 2 круши, почистени и нарязани на 12 парчета
за тестото
  • 5 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  •  30 мл силно кафе
  • 1,5 ч.ч. брашно
  • 1  ч.л. набухвател
  • 3 с.л. какао
  • 100 г шоколад, разтопен, може и нарязан на дребно
  • ром или ромова есенция
  • ванилия
  • 1/2 ч.ч. едро счукани печени бадеми

 Приготвяне

  • маслото се слага в тавичка и се загрява във фурната на 180 С до разтопяване
  • добавя се кафявата захар и се връща във фурната до разтопяване на захарта
  • изважда се и върху получената карамелена смес се подреждат полумесеци от крушите
  • (остатъците от крушите се нарязват на кубчета и ще се добавят към тестото)
  • яйцата се разбиват със захарта
  • прибавят се останалите съставки
  • полученото тесто се изсипва внимателно върху крушите
  • пече се около 35 мин на 175 С с вентилатор до суха клечка
  • обръща се ВЕДНАГА. още докато е горещо
(захлупва се с поднос и се обръщат едновременно)
Може да се сиропира със сироп приготвен от 1/2 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. захар

9 коментара:

  1. Сонче, почина ли си от хубавите емоции?:)
    Хайде ,че вече ми липсват твоите вкусотии!
    Сладкиша ти е невероятен, много е хубав но от Роси рецептите и са все такива!
    Сърдечни прегръдки и хубав след обяд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Здравче, те хубавите емоции сега се мултиплицират с разказите и снимките пред приятели и роднини!Което е хубаво, разбира се!И ии искам не искам започвам с готвенето, че само с гледане на снимки гости не се посрещат!Даже правих ''вашата'' с Ваня, скаморца!Поздрави и прегръдка!Хубав есенен следобяд!

      Изтриване
  2. Влязох да коментирам сладкиша ти ,Сонче и се озовах в чудесен свят :) ....бях си в Б-я и къде четох ,къде не та не съм следила всичките ти публикации (извини ме) ,но сега прегледах всичко !
    Чудесни снимки , щастливи хора и интересни ястия и обичаи ! Благодаря ти ,за разходката ...наистина и се насладих ! Здраве и щастие на всички ви !
    Сладкиша е разкошен ! Да ви е сладко !
    Хубав следобед и добре завърнала се на готварската сцена :)) !

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, добре дошла отново в България след прекрасните емоции в Щатите! Сладкиша е страхотен наистина!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче добре дошла! Разкошен сладкиш, черпя се с удоволствие :)
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче,привет! Благодаря за поредната чудесна рецепта!Направих го и стана мноооого вкусен, разкошен е!:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието , Теменужка!Радвам се, че съм била полезна!Поздрави!

      Изтриване
  6. Thank.. I have a box of Okanagan Bartlett pears so need to use them up!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...