понеделник, 23 декември 2013 г.

Постни сарми от кисело зеле на фурна , с плънка от ориз, орехи и стафиди




Продукти 
за около 15 броя малки сарми
1 малка кисела зелка
2 с.л. олио
1/2 глава стар лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
1  каф. чаша стафиди
1 каф. чаша нарязани орехи
щипка канела
1/4 ч.л. кимион
черен пипер
4 с.л. олио

 Приготвяне

  • зелевите листа се измиват много добре и се отцеждат
  • мазнината се загрява в тиган и в нея се задушават до омекване лука и моркова, нарязани на много дребно
  • изсипва се ориза и се пържи до побеляване
  • прибавят се орехите, стафидите и подправките
  • долива се 1 ч.ч. вода и се оставя да поври докато оризът я поеме
  • слага се по 1 пълна супена лъжица от сместа в листо и се завива сармичка
  • подреждата се в дълбок глинен или стъклен съд с капак
  • заливат се с 3 ч.ч. вода и мазнината и се слагат във фурната покрити с капака
  • пече се около 1 час na 200 C, наблюдава се да не изври водата напълно и да не загори

сервират се със сос - бешамел или доматен


23 коментара:

  1. Сонче, много обичам постни сармички. Но е факт, че само на Бъдни вечер се сещаме за тях в моето семейство... Ама както и да е. Исках да кажа, че са чудесни твоите. С тези добавки на орехи и стафиди си представям каква фиеста от вкусове и аромати е. :)
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Аз отдавна не правя кисело зеле, но от врме на време някой приятел ми донася зелка и тогава се сещам за тези хубави ястия! Поздрави и хубави празници!

      Изтриване
  2. И аз се нареждам в графа "обичащи ги". Утре ще ги опитам с твоите подправки, Сонче :) Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм,чудесни са,Соня!
    Пожелавам да посрещнете Коледа в уют,топлина и хармония!

    ОтговорИзтриване
  4. При теб е истинска българска Коледа, Сонче!!! Сигурна съм, че днес Бъдната ти трапеза ще е много ароматна, традиционна и вкусна!
    Весела и топла Коледа ти желая!!! Много здраве, хармония и любов! От мен, прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, завъртях ги;) Сега остава да са вкусни, колкото тези тук на снимката!
    Весели празници! Желая на цялото ви семейство много хубави мигове, много здраве и разбира се, щастие!

    ОтговорИзтриване
  6. Светли празници ви желая, Сонче и бъдете благословени!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа,Сонче!
    ЗДРАВЕ,БЕРЕКЕТ,ЛЮБОВ И БЛАГОПОЛУЧИЕ ЗА ТЕБ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ!
    ПРЕГРЪДКИ!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Коледа, Сонче! Много здраве и щастие на теб и семейството!
    По същия начин приготвям и аз постни сарми и пълнени чушки. Предпочитам ги пред тези с кайма. Твоите изглеждат много апетитно!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Честито Рождество Христово!
    Пожелание от сърце за светли и благодатни празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Пропуснала съм да то благодаря за рецептата, Сонче! Бяха много вкусни и ароматите много ми допаднаха! Ще си ги запиша и в моя виртуален тефтер :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз слагам и гъби, маслини и зехтин - става още по-хубаво.

    ОтговорИзтриване
  12. Аз слагам още гъби, настърган домат, маслини и зехтин - става още по-вкусно.

    ОтговорИзтриване
  13. Много добре се получиха! Благодаря Ви за сполучливата рецепта,много харесвам блога ви,честичко си го отварям да си разглеждам рецепти:) Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря, Катя! За доверието , за хубавите думи и споделеното! Зарадвахте ме! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  14. а могат ли да са варени, не печени? Весели празници Ви пожелавам от сърце

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, Меги! Разбира се, че може да се сварят, сложете малко повече вода и варете на ниска температура за да не загори.Полезен трик е поставянето на едно зелево листо на дъното на тенджерата. Весели празници да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря за отговора, сега започвам да завивам сърмичките ;)

      Изтриване
  16. Соня и аз се нареждам вече сред твоите почитатели.Ще ги направя за тази Коледа,а може и по- рано стига зелето да е готово.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Вивиан, и добре дошли в Моето сладко хоби ! Надявам се да ви харесат рецептите. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.