Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 17 септември 2012 г.

Сьомга на фурна, сервирана с ориз с фиде



Най-напред Честит празник на всички! Този ден е много важен за мен защото имам 3 прекрасни дъщери, а пък  аз  съм кръстена на баба ми София! Чудесен повод за празнуване!


снимката е от събота, когато беше моминското парти на средната ми дъщеря

Ето една малка питка за празника!

 

Днешната вечеря ще показвам по-късно, че тук е още сутрин, но снощната си заслужава вашето внимание!


Сьомгата се продава тук, в САЩ в големи количества и не е скъпа.Явно е от морските ‘’ферми’’Приготвена на фурна става лесно, бързо, вкусно и остава сочна!
 

Продукти 
За 5 порции



  • 1,2 кг  филе сьомга
  • 1 лимон
  • Черен пипер, сол
  • 2-3 с.л. бяло вино
  • 2 с.л. ароматни трохи
  • ( галета смесена с ароматни подправки-мащерка, майорана, босилек)
  • 2 с.л. зехтин





 Приготвяне



  • Рибата се нарязва на порции и се маринова с лимонов сок, черен пипер, бялото вино и сол за поне 30 минути сн.1 
  • тавичката се застила с хартия за печене и рибата се подрежда в нея  сн.2
  • наръсва се със зехтин и се посипва с ароматизираната галета
  • пече се на 200 С за около 15 минути сн.3





 Няколко думи за ориза.Приготвен по този начин има различен вкус и е по-сочен.Фидето му придава леко сладък вкус.Съчетаването на ориз и тестени произведения е характерно за азиатската кухня.Преди години се научих да правя този ориз от една сирииска снаха. 


 
Технологията е същата както при обикновен варен ориз - 

  • най-напред се запържва оризът в масло или  комбинация от масло( маргарин0 и зехтин.
  • в отделен съд се запържва фидето, до златисто
  • смесват се оризът и фидето и се заливат с вода, добавя се сол
  • вари се 10-15 минути

ориентировъчни пропорции

  • 1 ч.ч. ориз
  • 1/2 ч.ч. натрошено фиде или тънки спагети
  • 3 ч.ч. вода(зависи от вида на ориза, за фидето се предвижда 1/2 ч.ч.)



8 коментара:

  1. Да са ти живи и здрави дъщерите и вие да им се радвате!
    Чудесна питка и страхотно меню!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Живи и здрави да сте всички ,Сонче ! Много хубави момичета имаш ! Желая им късмет !
    Сьомгата е чудна , а на питката си майстор !
    Хубав ден ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, ти си щастлива майка- прекрасни момиченца имаш! Нека са много щастливи и късмета да е винаги с тях!! Много елегантно си поднесла сьомгата! Личи си , че е много вкусна! Благодаря ти за чудесното предложение!!! И .... питката е голяма красавица и изглежда вълшебно! Комплимент!
    Желая ти прекрасна и щастлива седмица и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  4. Много прегръдки и благопожелания ,Сонче както за теб така и за всички около теб!:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Соня,наистина прекрасни дъщери,да са ти живи и здрави и безкрайно щастливи!
    За теб сега е съдбовен момент там!
    Такъв ориз ме научи да правя моя приятелка,живяла няколко години в Израел,наистина е много вкусно,аз запължвам ориза до златисто.
    Благодаря,че ми го припомни,отдавна не съм го правила.
    Хубави дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, поздрави от далечна България!!!!
    Имаш прекрасни дъщери, голяма си късметлийка!
    Сьомга ще хапна, след като ме подсети, но такъв ориз виждам за пръв път и много ми допада като идея!
    Поздрави и чакаме следващите репортажи от онова полукълбо;)))

    ОтговорИзтриване
  7. Соня, да са ти живи и здрави щерките и много да те радват! Прекрасно си поднесла всичко! Чудесни снимки! А такъв ориз с фиде съм яла преди много години при моя близка, която работеше към едно посолство, много ми хореса, но бях забравила как се приготвя, така че сега ще си запиша рецептата! Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Siomgata i oriza biaha neveroiatni! Daje vsichkite iskahme vtora i treta chinia:-). Hubavo e mama/baba da e vkashti da gotvi vkusni iastia.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...