вторник, 30 април 2013 г.

Панетоне - италиански коледен козунак по великденско време


Харесвам италианското панетоне и си купувам и за Коледа и за Великден.
Тази година се престраших да направя сама този кекс с мая.
Казвам кекс защото тестото е много меко, не се меси с ръка и не се сплита, това е разликата от козунака.Но пък е с мая и с характерните за козунака яйца, масло, аромати и пълнеж от сушени плодове.



Направих и мини панетоне във формички за крем.


Панетоне е италиански сладък хляб с произход от областта на Милано.Има дълга история още от времето на Римската империя. С него са свързани и легенди за любов и спорове за авторство.Може да се прочете в уикипедия.
Постъпкови снимки няма защото не очаквах, че стане толкова вкусно и с добра форма още от първия ми опит.
Продукти
за форма с диаметър 20 см
или за една форма с диаметър 16 см и 4 малки формички

540 г брашно*
15 г нишесте**
200 мл прясно мляко
2 яйца + 2 жълтъка
150 г захар
1 с.л. мед***
10г суха мая
кора от 1 лимон
кора от 1/2 портокал
1 с.л. лимонов сок
1 есенция ром
1 бурбонска ванилия
1 с.л. коняк
1/2 ч.л. сол
125 г масло
280 г сушени плодове, микс
(стафиди, червени боровинки, вишни)
отгоре
2 с.л. белтък
1 ч.л. пудра захар
1 ч.л. нишесте
2 с.л. счукани лешници
цели бадеми
* количеството на брашното варира според големината на яйцата
** в няколко рецепти видях да се добавя нишесте и реших да пробвам, но не намирам някаква разлика, така че може да се направи само с брашно
*** медът добавя специфичен вкус и аромат, но променя цвета на сладкиша към по-тъмен, така че може да пропуснете, ако искате светъл жълт козунак
 Калории - общо
 за 1 порция
Приготвяне
брашното се измерва и пресява
закваска
  • млякото се затопля за 1 миннута на микровълнова
  • маята се разтваря в топлото мляко, добавя се 1 с.л. от захарта и около 1/2 ч.ч. от премереното брашно, разбърква се и се оставя да втасва на топло (докато се надигне и "шупне")
  • в купата на миксера се разбиват яйцата, жълтъците и захарта
  • прибавят се настърганите портокалова и лимонова кора, медът, лимоновия сок, ванилията, ромовата есенция, конякът и солта
  • добавя се надигналата се  закваска, разбърква се
  • прибавя се брашното и се разбърква с бъркалките за тесто до пълното хомогенизиране на сместа
  • маслото трябва да е много меко, ако е необходимо се затопля за малко
  • прибавя се на части с непрекъснато бъркане до пълното му поемане от тестото
  • получава се много меко тесто, което почти не може да се меси с ръце
  • прехвърля се в намаслена дълбока купа,покрива се и се оставя да втасва до УТРОЯВАНЕ на обема, толкова време , колкото е необходимо
  • (има много рецепти с дълго втасване в хладилник!, аз го направих в печката в затоплена фурна)
  • през това време се приготвят формите
  • дъното се маже с масло или се покрива с кръгче от хартия
  • според обиколката се изрязва двойна(сгъната) лента от хартия за печене и се оформя на цилиндър, който да може да се постави плътно вътре във формата и да стърчи от нея.Височината на цилиндъра трябва да е около15- 20 см. Защипва се с кламер или тел бод
  • хартията се намазва с масло
  • втасалото тесто се изважда и  се смесва с приготвения микс от сушени плодове, ако не може с намаслени ръце, аз го направих със силиконовата шпатула
  • получава се около 1445 г тесто заедно с пълнежа
  • тестото се слага на дъното на формата с диаметър 20 см
  • алтернативно се разпределя в малките формички.При мен 2/3 от тестото беше във формата от 16 см , а останалата част разпределих в 4 формички с диаметър 10 см
  • притиска се за да заеме хубаво формата
  • оставя се да втасва покрито на топло до удвояване на обема
  • пече се на 180-190С за около 50-60 минути* - проверява се с шиш в средата
покритие
  • 2 с.л. белтък се разбиват с вилица
  • прибавят се нишестето и счуканите ядки и се разбърква добре
  • нанася се с лъжица върху козунака
аз го слагам 10 тина минути след началото на печенето, за да не изгори отгоре
 * оставям да втасва на включена на 30 Ц фурна и след като се надигне увеличавам на 190С, така се пече малко повече от 1 час, след 50 тата минута го проверявам



събота, 27 април 2013 г.

Талятели (спагети) с доматен сос и пушено свинско месо




Продукти
за 2 порции


  • 150 г талятели
  • 1/2 с.л. сол
  • 1 с.л. зехтин
  • 100 г пушено свинско месо
  • (варено-пушен свински врат)
  •  1/2 глава стар лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 400 г консерва домати
  • 50 мл вино
  • 1/2 ч.ч. грах с моркови, замразен или консерва
  • босилек,
  • черен пипер
  • кашкавал за поръсване 

 Калории - общо 1105 Ккал
 за 1 порция 552 Ккал

 Приготвяне


  • талятелите се сваряват в подсолена вода според указанието на опаковката
  • в голям тиган се загрява зехтина и в него се запържва леко нарязаното на кубчета месо
  • добавя се нарязаният на дребно лук и чесън, разбърква се и се задушава до омекване
  • прибавят се доматите, виното и подправките
  • добавя се грахът и всичко се вари за около 10 минути
  • сварената паста се изцежда  и се изсипва при доматената смес, разбърква се и се сервира топло, поръсено с кашкавал




петък, 26 април 2013 г.

Телешко месо с червени домати


Още едно предложение с телешко месо, любимо на моя съпруг. Ястието е семпло, но много вкусно. Може да се използва всякакво месо и да се приготви по този начин.
Продукти
за 4 порции

  • 600 г телешко месо без кост
  • 2 глави стар лук
  • 2 с.л.зехтин
  • 1/2 с.л. сол
  • стрък целина
  • черен пипер
  • консерва домати от 800 г
  • 50 мл вино
  • 1 с.л. захар
  • щипка канела
  • лют пипер по желание
  • 2-3 скилидки или пера пресен чесън

   Приготвяне

  • месото се нарязва на хапки или на по-едри порционни парчета.
  • лукът се нарязва на кубчета
  • месото, лукът и целината(нарязана) се поставят в тенджера и се заливат с около 1,5 л вода
  • добавя се солта и се вари на слаб огън до пълното сваряване на месото - проверява се с вилица дали може да се разкъса.Продължителността на готвенето е различна според това какво е месото , от коя част на телето е или не е от теле :), а от майка му
  • водата трябва да остане много малко, около 200-300 мл.Ако изври се добавя по малко.
  • в тенджерата се сипват доматите, виното, захарта, канелата, черен пипер и се вари за около 15 минути, докато започне да се сгъстява.Опитва се на вкус и  ако е необходимо се добавя сол, захар или малко оцет.
  • сервира се поръсено с чесън



сряда, 24 април 2013 г.

Канелони с плънка от спанак и сирене в бешамел

След канелони с кайма предлагам един по-диетичен вариант на канелони със спанак и извара. Най-напред с доматен сос, а сега и с бешамел.
Нямам достатъчно малка тавичка за 2 порции и приготвих ястието в една чиния от дуралекс.

Продукти
за 1-2 порции
  • 4 броя пурички канелони
  • 100 г спанак, почистен
  • 60 г извара
  • 50 г бяло саламурено краве сирене
  • 1 яйце
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче

бешамел
  •  с.л. масло
  • 1 с.л. брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 г меко сирене
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • сол
  • кашкавал за поръсване

   Приготвяне
                                                                                                         спаначена плънка

  • спанакът се нарязва и се бланшира за 1 минута(алтернативно се задушава в мазнина), отцежда се и се смесва с изварата, сиренето и яйцето сн.2
  • разбърква се и се овкусява с подправките(може да се пасира до гладкост, но аз не го правя)
  • с получената смес се пълнят канелоните
бешамел
  • в дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва брашното
  • прибавя се млякото при непрекъснато разбъркване, намалява се и се вари на слабо до сгъстяване, като се бърка за да не загори
  • добавя се сиренето, нарязано на праченца и се бърка до пълното му усвояване и получаване на еднородна смес сн.1
  • овкусява се със сол и другите подправки
  • на дъното на съда, в които ще се пече ястието се изсипва част от бешамеловия сос сн.3
  • подреждат се канелоните и се заливат с остатъка от соса сн.4
  • покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 С за около 35 минути.
  • маха се фолиото и се поръсва с кашкавал, пече се открито още 10 минути



вторник, 23 април 2013 г.

Бързи и много лесни кифлички със сирене крема, без набухвател



Това тесто беше показано в една фейсбук група от Венета.  Несъмнено е много лесна рецепта, с тестото могат да се приготвят различни изделия.Оригиналното предложение е с някаква извара, продукт, който се продава в австрийските магазини.На мен ми напомни за една стара рецепта от младини и направих тестото със сирене Крема и приготвих и  сладки със захар, освен кифличките с пълнеж от яйце и сирене! Благодаря на Вени за рецептата!

Продукти
за около 24 броя
тесто

  • 160 г брашно
  • 150 г сирене Крема
  • 30 г меко масло

пълнеж

  • 1 яйце
  • 100 г сирене
  • сусам за поръсване
  • (ким)

за сладките- кафява захар
 Приготвяне



  • всички продукти за тестото се смесват в купа и от тях се замесва меко тесто
  • тестото се оставя да престои 1-2 часа в хладилник(може и няколко дни)
  • яйцето се разбива и се смесва с натрошеното сирене
  • тестото се изважда  и се разточва на кръг
  • изрязват се триъгълници, поставя се малко от плънката и се навиват кифлички
  • намазват се с малко от яйцето и се поръсват със сусам(ким)
  • пекат се на 180 С върху хартия за печене за около 25-30 минути

за сладките

  • от разточеното тесто с чаша се изрязват кръгчета 
  • поръсват се със захар, прегъват се 2, едната страна се поръсва със захар и пак се прегъва
  • страната, която ще е отгоре се потапя в захарта
  • пекат се на 180 С за 20-25 мин.



неделя, 21 април 2013 г.

Кокосово- ябълков чийзкейк с хрупкава карамелена коричка


Това десертът, с който гостуваха на една  много мила дама Елена Димиева.
Надявам се, че ще ви допадне съчетанието на кокос и ябълки  с меката сърцевина от крема сирене  и яйце.При печенето на сладкиша  отгоре се образува една много вкусна хрупкава коричка от кафявата захар, брашнени трохи с масло и орехи.
Продукти
за кръгла форма с диаметър 16-18 см
8 порции
основа
  • 120 г (1 ч.ч.) брашно 
  • 60 г масло
  • 30 г (1/3 ч.ч.) кокосови стърготини
  • 80 г (1/2 ч.ч.) кафява захар
пълнеж
  • 175 г крем сирене Филаделфия(1 оп.)
  • 125 г крема сирене(1 оп.)
  • 2 яйца
  • 30 г(1/3 ч.ч.) кокосови стърготини
  • 50 г(1/3 ч.ч.) кафява захар
  • 1 п. ванилия
ябълков топинг
  • 300 г (2 броя) ябълки
  • 2 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • по 1 щипка индийско орехче и
  • смлян кардамом(по желание)
 хрупкава коричка
  • 60 г брашно(1/2 ч.ч.)
  • 80 г кафява захар(1/2 ч.ч.)
  • 20 г масло (1 с.л.)
  • 3 с.л. едро нарязани орехи
 за сервиранеготова карамелена заливка на Д-р Йоткер
                    

 Калории - общо 3976 Ккал
 за 1 порция 497 Ккал

Приготвяне
основа
  • форма с подвижен пръстен се застила с хартия за печене
  • в купа се смесват всички продукти за основата и с пръсти се размесват до получаване на тесто, което се разпределя на дъното и по стените на формата(ако не искате да има отстрани този хрупкав пръстен, намалете продуктите наполовина )
  • пече се за около 20 минути на 175 С в предварително загрята фурна
пълнеж
  • в купата на миксера се смесват сирената и захарта, разбива се и се добавят яйцата и кокосовите стърготини и ванилията
  • разбива се до получаване на гладка еднородна маса
  • изсипва се в готовата кокосова подложка, като стените на съда, в който ще се пече се намазват с масло , над блата
ябълков топинг
  • ябълките се белят и нарязват на кубчета,  поръсват се с лимоновия сок
  • в купа се смесват захарта, канелата и другите подправки
  • добавят се ябълките и се разбърква докато всички ябълки се покрият със захар
  • разстилат се върху пълнежа
хрупкава коричка
  • в купа се смесват брашното, захарта и маслото
  • с пръсти се разтрива до получаването на едри трохи
  • добавят се орехите
  • поръсва се върху ябълките
  • фурната се загрява на 170 С и кейкът се пече за около 45 минути до златиста коричка
  • оставя се да изстине и се охлажда в хладилник преди да се извади от формата 
при сервирането може да се поръси с карамелен сос


събота, 20 април 2013 г.

Канелони с плънка от спанак и сирене в доматен сос


След канелони с кайма предлагам един по-диетичен вариант на канелони със спанак и извара.
Нямам достатъчно малка тавичка за 2 порции и приготвих ястието в една чиния от дуралекс.
Продукти
за 1-2 порции

  • 4 броя пурички канелони
  • 100 г спанак, почистен
  • 60 г извара
  • 50 г бяло саламурено краве сирене
  • 1 яйце
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче

доматен сос

  • 1 малка глава стар лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 50 мл вино
  • 1 ч.ч. домати на кубчета консервирани
  • черен пипер
  • риган
  • 1 ч.л. захар
  • сол
  • кашкавал за поръсване



 Приготвяне


доматен сос
  • лукът се реже на дребно
  • тиган или друг съд се загрява, изсипва се зехтинът и се прибавя лукът
  • разбърква се и се долива виното
  • задушава се до омекване
  • прибавят се доматите и се вари до леко сгъстяване(не трябва да е много гъсто за да се напоят канелоните, които са сухи,  не варени)
  • овкусява се с подправките
спаначена плънка

  • спанакът се нарязва и се бланшира за 1 минута(алтернативно се задушава в мазнина), отцежда се и се смесва с изварата, сиренето и яйцето
  • разбърква се и се овкусява с подправките(може да се пасира до гладкост, но аз не го правя)
  • с получената смес се пълнят канелоните
  • на дъното на съда, в които ще се пече ястието се изсипва част от червения сос
  • подреждат се канелоните и се заливат с остатъка от соса
  • покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 С за около 35 минути.
  • маха се фолиото и се поръсва с кашкавал, пече се открито още 10 минути



четвъртък, 18 април 2013 г.

Телешко задушено с гъби(вайсбрат)


Предлаганото ястие е много леко, независимо, че е с "червено "месо.Месото е от вайсбрат (мускулите от външната част на бута).Гъбите са пресни, кладницаУчастват в соса, като му придават гъбен вкус и аромат и като гарнитура, карамелизирани в смес от масло и зехтин.
Ястието се допълва от задушени зеленчуци и задушен ориз с фиде
Продукти 
за 2 порции

  • 350 г от телешки вайсбрат
  • 1 с.л. горчица
  • черен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. майорана
  • 1/2 глава стар лук
  • 200 г гъби кладница или печурка
  • 100 мл ароматно бяло вино
  • розмарин, сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло

Калории - общо 1583 Ккал
 за 1 порция 792 Ккал (без ориза)

Приготвяне


  • месото се нарязва на шайби с дебелина около 1,5 см и много внимателно се начуква сн.1
  • намазва се с горчицата и се поръсва с черен пипер
  • оставя се на покрито на студено за 1 час
  • брашното се смесва с майораната
  • мазнината се поставя в нагрят тиган
  • месото се овалва в брашното и се запържва от двете страни до златисто сн.3,4




  • изважда се  и в същата мазнина се задушава много ситно нарязаният лук
  • добавят се 2-3 нарязани на ивички гъби, 100 мл вино и 100 мл вода, розмарин, сол
  • месото се връща в тигана, покрива се с капак и се задушава на най-слабата степен на котлона за около 30-40 минути, до омекване сн.5
  • в отделен тиган в смес от масло и зехтин се пържат останалите гъби


понеделник, 15 април 2013 г.

Фокача(пърленка) с бадеми , стафиди и розмарин


идеята за газираната вода взех от Пеп4о.

Продукти
за 2 питки с диаметър около 25 см
6-8 порции

  • 300* г брашно
  • 5 г суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 2 с.л. зехтин
  • 160 мл топла газирана вода
  • бадеми, стафиди, морска сол, розмарин
  • 1 с.л. зехтин

*приблизително
 Калории - общо 1500 Ккал
за 1 порция(при 6) 250 Ккал

Приготвяне

  • брашното се пресява и се смесва с маята, захарта и солта
  •  в купа се смесват течностите и там се сипва постепенно брашното като се меси(аз го правя с миксера) . 
  • замесва се еластично тесто, оформя се на топка
  • поставя се в намазнена купа , покрива се и се оставя на топло да втаса
  • след като тестото удвои обема си се разделя на две топки и се оформят две питки върху хартия за печене
  • оставят се да втасват отново, на топло, покрити
  • след като фокачите  втасат с пръсти в тях се правят дупки, в които се поставят бадеми и стафиди
  • намазват се с 1 с.л. зехтин смесена с1 ч.л. вода
  • поръсват се с малко морска сол и розмарин
  • фурната се загрява заедно с тавата, в която ще се пече тестото на 220 С
  • питките се поставят в горещата тава заедно с хартията
  • пекат се за 12 минути или до зачервяване
  • изваждат се и се завиват в кърпа за да се запазят меки
Тестото може да бъде съхранено в хладилник за 24 часа.

Други варианти са фокачата да се наръси с чесън и розмарин.


или с козе сирене и конфитюр от червен лук


Последните две с по-малки размери, около 15 см.

неделя, 14 април 2013 г.

Днес съм на гости :)


 Можете да си представите колко съм развълнувана – това е моето първо виртуално гостуване!

Благодаря на Елена за поканата! 

Изненадана, поласкана и леко паникьосана приех да гостувам на един   уважаван кулинар с опит, от който всеки може да научи много.
Елена наистина  е  „уверена в кухнята”.Блогът й е  пълен с  безброй кулинарни изкушения.Всичко, което Ели предлага  е много стилно, красиво, добре оформено и с перфектни снимки.Ако ви е нужна рецепта за бонбони или торта,  това е вашето място! Има всякакви – шоколадови, кокосови, с маскарпоне, лешници и с карамел! Тук ще намерите и  празнични и диетични основни ястия и десерти, прекрасни изделия от тесто.

Това затрудни много моят избор, с какво да гостувам, как да се представя?!
 В крайна сметка се спрях на основно ястие от телешко месо защото мисля, че телешкото е  подходящо за гости и същевременно по-диетично месо и ще се понрави на  моята домакиня.

За десерта ми беше най-трудно да реша, но прочетох публикацията на Ели за чийзкейка, в която споделя, че съпругът й много обича този сладкиш,  и тъй като това е любимият десерт и на моя съпруг, изборът се оформи – чийзкейк.
В добавка предлагам един подходящ за сезона дип от спанак и авокадо, който върви с фокача.
Рецептите можете да намерите в Блога на Елена Димиева "Уверена в кухнята".

Дип от спанак и авокадо

Нещо леко, здравословно и диетично :) Много свеж, леко кисел вкус.

Продукти

  • 150 г спанак
  • 1 малака глава стар лук
  • 2-3 стръка чесън или скилидки
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 авокадо
  • 3 с.л. кисело мляко
  • сок от 1/2 лимон
  • черен пипер
  • сол


 Приготвяне

  • зехтинът се загрява в малка тенджерка и в него се задущават нарязаните на ситно лук и чесън
  • добавя се нарязаният пресен спанак

  • разбърква се няколко пъти и се отдръпва от огъня, оставя се да изстине
  • авокадото се почиства и се реже на кубчета
  • всичко се смесва със спанака и се пасира в тенджерата
  • овкусява според личния вкус
  • консумира се веднага или се съхранява за кратко в затворен съд в хладилника
  • може да се сервира като предястие с крекери или нещо друго(фокачата!) или като добавка към основното ястие

Търпи всякакви добавки - крем сирене, сметана, майонеза, но тогава не е диетично