Това десертът, с който гостуваха на една много мила дама Елена Димиева.
Надявам се, че ще ви допадне съчетанието на кокос и ябълки с меката сърцевина от крема сирене и яйце.При печенето на сладкиша отгоре се образува една много вкусна хрупкава коричка от кафявата захар, брашнени трохи с масло и орехи.
Продукти
за кръгла форма с диаметър 16-18 см
8 порции
основа
- 120 г (1 ч.ч.) брашно
- 60 г масло
- 30 г (1/3 ч.ч.) кокосови стърготини
- 80 г (1/2 ч.ч.) кафява захар
- 175 г крем сирене Филаделфия(1 оп.)
- 125 г крема сирене(1 оп.)
- 2 яйца
- 30 г(1/3 ч.ч.) кокосови стърготини
- 50 г(1/3 ч.ч.) кафява захар
- 1 п. ванилия
- 300 г (2 броя) ябълки
- 2 с.л. захар
- 1/2 ч.л. канела
- 1 ч.л. лимонов сок
- по 1 щипка индийско орехче и
- смлян кардамом(по желание)
- 60 г брашно(1/2 ч.ч.)
- 80 г кафява захар(1/2 ч.ч.)
- 20 г масло (1 с.л.)
- 3 с.л. едро нарязани орехи
Калории - общо 3976 Ккал
за 1 порция 497 Ккал
Приготвяне
основа
- форма с подвижен пръстен се застила с хартия за печене
- в купа се смесват всички продукти за основата и с пръсти се размесват до получаване на тесто, което се разпределя на дъното и по стените на формата(ако не искате да има отстрани този хрупкав пръстен, намалете продуктите наполовина )
- пече се за около 20 минути на 175 С в предварително загрята фурна
- в купата на миксера се смесват сирената и захарта, разбива се и се добавят яйцата и кокосовите стърготини и ванилията
- разбива се до получаване на гладка еднородна маса
- изсипва се в готовата кокосова подложка, като стените на съда, в който ще се пече се намазват с масло , над блата
- ябълките се белят и нарязват на кубчета, поръсват се с лимоновия сок
- в купа се смесват захарта, канелата и другите подправки
- добавят се ябълките и се разбърква докато всички ябълки се покрият със захар
- разстилат се върху пълнежа
- в купа се смесват брашното, захарта и маслото
- с пръсти се разтрива до получаването на едри трохи
- добавят се орехите
- поръсва се върху ябълките
- фурната се загрява на 170 С и кейкът се пече за около 45 минути до златиста коричка
- оставя се да изстине и се охлажда в хладилник преди да се извади от формата
Чудесна идея, Соня!
ОтговорИзтриванеДобавянето на ябълките, предполагам го прави различен!
Поздрави и хубава вечер!
Най-силен е ефекта на хрупкавата част отгоре, Дани!Аз много обичам такива комбинации - ябълките са меки, креместата част отдолу, най-отдолу хрупкав блат , а отгоре пак трохи и ядки...:)!
ИзтриванеМного вкусно изглежда и красиво поднесен, Сонче!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Сонче, изглежда божествено! И ще го опитам;)
ОтговорИзтриванеМного калории, но пък е фантастичен!
ОтговорИзтриванеСонче, спорна нова седмица!
Спомням си го, Сонче!:) И отново ще кажа, че е прелестен! Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеВидях го при Ели, Сонче и страшно ме впечатли! Действа ми умопомрачително! Записвам си рецептата и с огромно желание ще и се наситя някой ден! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЧуден чийзкейк, Соня!!! Умирам си да пробвам коричката :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти желая!!!
Определено е чудесен, Соня, поздрави!
ОтговорИзтриванеЕ това Сонче ... не трябваше да го виждам в този час :)
ОтговорИзтриванеБожествено е !
Отивам да изпия чаша водичка и си лягам :)
Хубаво утре от мен!
Сонче, този чийзкейк страшно много ще ми хареса! Само като чуя съставките и вече започвам да слюноотделям!
ОтговорИзтриванеС леко закъснение ,но не мога да пропусна този прекрасен чийзкейк,Сонче!
ОтговорИзтриванеИ аз като Мина веднага бих пробвала хрупкавата коричка! :)
Рецептата е чудесна и ще се възползвам някой път.
Сърдечни поздрави!