Това е първата ми среща с канелоните :)Оказа се особено вкусна и май ще се повтаря!
Както всяка друга паста...:) Май не познавам човек, който да не обича паста в някакъв вид. Пълненето ми се струваше пипкава работа и затова се захванах малко колебливо.То не било трудно, само на първата пуричка , докато улуча как точно, после всичко стана бързо.
Само да уточня за продуктите
- каймата си я правя в магазина - купувам телешки шол и свинска плешка и ми я мелят.300 г свинско със 700г телешко.
- може да се използват всякакви сирена, но аз исках да е по-леко и затова използвах извара
( естествено без кайма, само със сирена и зеленчуци също е добре)
Продукти
за 3 порции
8 пурички канелони - 85 г
300 г кайма
2 глави стар лук
5-6 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
400 г домати на кубчета консерва
2 с.л. кетчуп или лютеница
100 г извара
50 г кашкавал
сол, черен пипер, риган, босилек
Калории - общо 1762 Ккал
на 1 порция 588 Ккал
Най-напред пълнежът..Една глава лук се нарязва на ситно и се задушава за кратко в зехтина заедно с 2-3 скилидки чесън.Прибавя се каймата и се бърка докато посивее и стане на трохи.
Добавя се кетчупът и се разбърква няколко пъти.Овкусява се със сол, черен пипер и риган.
Сосът - Една глава лук се задушава в 50 мл червено вино до омекване на не много силен огън.Ако е необходимо се добавя малко вода за да омекне добре.Добавят се доматите и се оставя да къкри няколко минути.Овкусява се със сол, черен пипер, босилек и няколко нарязани на ситно скилидки чесън.Смесва се с изварата.
На дъното на тавичка се слага малко от соса.Аз използвах стъклен съд с капак.Ако няма капак трябва да се завие с алуминиево фолио.
Канелоните ( не се варят) се пълнят с малка лъжичка.Помагате си с дръжката на втора малка лъжичка , с която пълнежът се натъпква.Редят се върху соса.Отгоре се залива с останалия сос.
Покрива се и се слага във фурната на 200 С.
Пече се 40 минути и се открива.Наръсва се с настъргания кашкавал и се запича за още 5 минути.Сервира се топло.
Както всяка друга паста...:) Май не познавам човек, който да не обича паста в някакъв вид. Пълненето ми се струваше пипкава работа и затова се захванах малко колебливо.То не било трудно, само на първата пуричка , докато улуча как точно, после всичко стана бързо.
Само да уточня за продуктите
- каймата си я правя в магазина - купувам телешки шол и свинска плешка и ми я мелят.300 г свинско със 700г телешко.
- може да се използват всякакви сирена, но аз исках да е по-леко и затова използвах извара
( естествено без кайма, само със сирена и зеленчуци също е добре)
Продукти
за 3 порции
8 пурички канелони - 85 г
300 г кайма
2 глави стар лук
5-6 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
400 г домати на кубчета консерва
2 с.л. кетчуп или лютеница
100 г извара
50 г кашкавал
сол, черен пипер, риган, босилек
Калории - общо 1762 Ккал
на 1 порция 588 Ккал
Приготвяне
Най-напред пълнежът..Една глава лук се нарязва на ситно и се задушава за кратко в зехтина заедно с 2-3 скилидки чесън.Прибавя се каймата и се бърка докато посивее и стане на трохи.
Добавя се кетчупът и се разбърква няколко пъти.Овкусява се със сол, черен пипер и риган.
Сосът - Една глава лук се задушава в 50 мл червено вино до омекване на не много силен огън.Ако е необходимо се добавя малко вода за да омекне добре.Добавят се доматите и се оставя да къкри няколко минути.Овкусява се със сол, черен пипер, босилек и няколко нарязани на ситно скилидки чесън.Смесва се с изварата.
На дъното на тавичка се слага малко от соса.Аз използвах стъклен съд с капак.Ако няма капак трябва да се завие с алуминиево фолио.
Канелоните ( не се варят) се пълнят с малка лъжичка.Помагате си с дръжката на втора малка лъжичка , с която пълнежът се натъпква.Редят се върху соса.Отгоре се залива с останалия сос.
Покрива се и се слага във фурната на 200 С.
Пече се 40 минути и се открива.Наръсва се с настъргания кашкавал и се запича за още 5 минути.Сервира се топло.
Соня,сега откривам това вкусно местенце,и ще го следя непременно,много вкусно е всичко!
ОтговорИзтриванеКакто и тези канелони,разкошни!
Приятна неделна вечер!
Благодаря, Еликсир!Поласкана съм, твоето мнение е много ценно за мен, тъй като те следя мълчаливо отдавна и ти се възхищавам!А иначе съм още много ''прясна'' в нета, само от 2 месеца.
ИзтриванеУспешна седмица ти желая!
Много вкусно, в шкафа ми отлежават едни канелони :) имах идея да ги правя ала Маргарита :) сирене, домати, босилек. Но ми се струва, че ще предпочета твоето предложени :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Здравей! И аз малко се колебах, но главният дегустатор трудно признава ядене без месо, така че неговото мнение се оказа решаващо!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Здравей!Направих всичко по рецептата ти и вкъщи си облизаха пръстите.Благодаря
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието и за това , че споделихте, Иво!Радвам се, че ви е харесало!Поздрави!
ИзтриванеПробвах ги,станаха уникални. Благодаря ти за рецептата.
ОтговорИзтриванеБезкрайно ме радват такива коментари!Благодаря ви!
ИзтриванеРецептата е чудесна, получи се отлично. Вкусни, мноооого вкусни!
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности за споделеното! Много се радвам , че рецептата ви е допаднала! Поздрав и хубави зимни празници!
ИзтриванеУж търся и чета кулинарни блогове,но сега попадам на този.Невероятен е!Достъпни продукти,подробни рецепти,БРАВО!Съименичка съм ти,Соня,страхотен блог!Не спирай да публикуваш!Това е блогът!!!
ИзтриванеСърдечни благодарности, Соня! И добре дошла в Моето сладко хоби, надявам се да ти е уютн, приятно и полезно! Поздрави!
ИзтриванеМного вкусни канелони се получиха - няколко пъти вече ги правим с моята малка 5- годишна помощничка. Цялото семейство много ги хареса! Благодаря за страхотните кулинарни предложения! Успех Соня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за споделеното, много се радвам, че ви е харесало ястието! Продължавайте да готвите с дъщерята, така се създават полезни навици, придобиват се знания и умения, а за вашето общуване е важно, децата помнят такива неща! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване