Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 3 септември 2012 г.

Малинова шарлота



След ягодова шарлота дойде редът и на малинова! Рецептата е почти същата, сладкишът е много лек, сочен и доста диетичен, приготвен с извара!

Продукти
за форма 18 см,
 8 порции

  • 20 бр. бишкоти - ит. тип
  • 250 г малини
  • 200 г извара
  • 175 г квасена сметана
  • 200 мл течна сметана
  • (това имах в хладилника, може да се използва само квасена)
  • 5 с.л.  пудра захар
  • 2 п. желатин
  • 100 мл вода 
  • 100 г малини за украса


Приготвяне

  •     бишкотите се подреждат по стените на форма с откопчаващ се пръстен, като преди това се подрязват до височината на формата.С отрязъците се запълва дъното на формата.2 от бишкотите са за пълнежа
  • малините се пасират  на пюре ( с блендер, пасатор)
  • добавя се 100 мл вода за да се разреди полученото пюре и се прекарва през цедка (сито),  за да се отстранят семките(без водата пюрето е много гъсто и много трудно се прецежда)
    • полученото гладко малиново пюре се овкусява с 1 с.л. захар
  • бишкотите се поръсват с 2-3 с.л  от малиновия сос
  •   желатинът се залива със 100 г студена вода, оставя се да набъбне за 5 мин. и се загрява за 20 сек. на МВ или на водна баня 
  • прибавя се към малиновия сос
  • квасената и течната сметана се разбиват , добавят се   2-3 с.л. пудра захар
  • изварата се пасира до гладкост и се овкусява с 2 с.л. пудра захар
  • (захарта е на вкус, просто опитайте)
  • смесват се изварата и сметаната и към тях внимателно се добавя малиновия сос
  • разбърква се добре и половината се изсипва внимателно във формата върху напръсканите бишкоти
  • нареждат се нарязани на парченца бишкоти( по желание) и малини
  • отгоре се изсипва останалият пълнеж на шарлотата
  • покрива се и се оставя в хладилник поне за 3-4 часа за да стегне
  • преди сервирането се покрива с пресни малини
  • (може да се остави 1 с.л. от малиновия сос с желатина за да се намажат отгоре плодовете за украсата.Аз ги топвам в една малка чашка)







.

2 коментара:

  1. Чудесна е!
    Този път добре ми идва за сутрешното кафенце:)

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче и аз с кафенцето ще се насладя, приказна е и тази шарлота! Такова изобилие от малинки...

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow