След ягодова шарлота дойде редът и на малинова! Рецептата е почти същата, сладкишът е много лек, сочен и доста диетичен, приготвен с извара!
Продукти
за форма 18 см,
8 порции
- 20 бр. бишкоти - ит. тип
- 250 г малини
- 200 г извара
- 175 г квасена сметана
- 200 мл течна сметана
- (това имах в хладилника, може да се използва само квасена)
- 5 с.л. пудра захар
- 2 п. желатин
- 100 мл вода
- 100 г малини за украса
Приготвяне
- бишкотите се подреждат по стените на форма с откопчаващ се пръстен, като преди това се подрязват до височината на формата.С отрязъците се запълва дъното на формата.2 от бишкотите са за пълнежа
- малините се пасират на пюре ( с блендер, пасатор)
- добавя се 100 мл вода за да се разреди полученото пюре и се прекарва
през цедка (сито), за да се отстранят семките(без водата пюрето е много
гъсто и много трудно се прецежда)
- полученото гладко малиново пюре се овкусява с 1 с.л. захар
- бишкотите се поръсват с 2-3 с.л от малиновия сос
- желатинът се залива със 100 г студена вода, оставя се да набъбне за 5 мин. и се загрява за 20 сек. на МВ или на водна баня
- прибавя се към малиновия сос
- квасената и течната сметана се разбиват , добавят се 2-3 с.л. пудра захар
- изварата се пасира до гладкост и се овкусява с 2 с.л. пудра захар
- (захарта е на вкус, просто опитайте)
- смесват се изварата и сметаната и към тях внимателно се добавя малиновия сос
- разбърква се добре и половината се изсипва внимателно във формата върху напръсканите бишкоти
- нареждат се нарязани на парченца бишкоти( по желание) и малини
- отгоре се изсипва останалият пълнеж на шарлотата
- покрива се и се оставя в хладилник поне за 3-4 часа за да стегне
- преди сервирането се покрива с пресни малини
- (може да се остави 1 с.л. от малиновия сос с желатина за да се намажат отгоре плодовете за украсата.Аз ги топвам в една малка чашка)
.
Чудесна е!
ОтговорИзтриванеТози път добре ми идва за сутрешното кафенце:)
Сонче и аз с кафенцето ще се насладя, приказна е и тази шарлота! Такова изобилие от малинки...
ОтговорИзтриване