Изминаха първите 2 дни на сънливост и адаптация от часовата разлика след пристигането ни в САЩ .
Един ден лудо обикаляне по магазини за допълване на гардероба с дрехи и хладилника с хранителни продукти.
Посещение в новото училище на внука.
И накрая стигнах до готвенето. Нали блогът е кулинарен, да споделя....
Първо бяха познати и изпробвани неща.
Но и експериментите продължават.
Този тип ядене отдавна обикаля блоговете, но аз не го бях правила.Не мога да посоча и първоизточника, има много различни модификации. Може да се приготви с месо ( Йоли) или само със зеленчуци и кашкавал, с домати, с картофи и моркови.Аз ви предлагам варианта, който приготвих с телешка кайма, патладжан и тиквички.
Беше неочаквано вкусно, мога само да кажа , че съжалявам, че не съм го направила по-рано.
Продукти
Един ден лудо обикаляне по магазини за допълване на гардероба с дрехи и хладилника с хранителни продукти.
Навсякъде вече продават тикви, нищо че Вси светии е още далеч! |
Посещение в новото училище на внука.
И накрая стигнах до готвенето. Нали блогът е кулинарен, да споделя....
Американски палачинки с готов микс |
Първо бяха познати и изпробвани неща.
Пилешко роло с шунка и кашкавал, със сос с праскови и червени боровинки |
Клафути с круши |
Но и експериментите продължават.
Редено с патладжан, тиквички и кайма |
Този тип ядене отдавна обикаля блоговете, но аз не го бях правила.Не мога да посоча и първоизточника, има много различни модификации. Може да се приготви с месо ( Йоли) или само със зеленчуци и кашкавал, с домати, с картофи и моркови.Аз ви предлагам варианта, който приготвих с телешка кайма, патладжан и тиквички.
Беше неочаквано вкусно, мога само да кажа , че съжалявам, че не съм го направила по-рано.
Продукти
За 4 порции
- 1 патладжан
- 2 тиквички
- 1 голяма глава кромид лук
- 100 г кашкавал, нарязан на тънки филийки
- 500 г телешка кайма
- 1 малка главичка кромид лук
- 1-2 с.л. светъл соев сос
- Кимион
- Черен пипер
- 50 мл зехтин
- Копър
- Кетчуп
Приготвяне
- Тавичката се намазва добре със зехтин
- Патладжанът се реже на колелца (моят беше много голям и първо го разрязах на 2 по дължината), посолява се и се оставя да пусне сок
- Тиквичките се режат на колелца, около 1/2см
- Лукът се нарязва на кръгове
- Каймата се омесва със соевия сос ( тук, в САЩ каймата е безсолна), много ситно нарязаната малка главичка лук, кимион, черен пипер и други подправки по желание.
- Оформят се 12 кюфтенца и се сплескват на питки с големината на резените патладжан
- Редят се резенчета патладжан, кюфтенце, резенче лук, парче кашкавал и така в този ред докато свърши.
- Според предпочитанията може патладжанът да се редува с резенче от тиквичка.Аз направих половин тава с патладжан и половин тава с тиквичка, за да може да се сервират поотделно.
- След като всички зеленчуци се наредят се поръсват със зехтин и копър (може и чесън)
- Покрива се с алуминиево фолио
- Пече се на 200 С 45 минути, открива се и се наръсва с кетчуп
- (вместо това може към редичката да се добавят кръгчета пресни домати)
- Пече се още 15 минути докато добие хубава коричка
Сонче, радвам се, че вече пишеш от Америка! Снимките са много слънчеви. Предложенията изглеждат изключително вкусно! Сърдечен поздрав от една друга земя! )
ОтговорИзтриванеСонче чудесен пост!
ОтговорИзтриванеВкусотийки си приготвила както винаги!
Ще чакам следващия репортаж.
Поздрави за всички ви:)
Поздрави от Юлия Кожухарова!Живи и здрави сте пристигнали в Америка и от снимките виждам ,че сте много щастливи!Рецептите са чудесни,ще ги пробвам!Продължавай с репортажите от далечна Америка!Така и ние научаваме нещо ново!
ОтговорИзтриванеЕхеее,кога отиде,кога сготви,браво,Соня,много си активна!Всичко е безспорно изключително вкусно и приготвено с много обич!Да си изкараш много емоционално там!Поздрави!
ОтговорИзтриванеTova naistina beshe mnogo vkusno! sus sigurnost shte go napravia i az, samniavame da moga da go prigotvia kato mama no shte imam dobra recepta da sledvam:-)
ОтговорИзтриванеСонче, очевидно си емоционално заредена и енергията, като типичен блогър-кулинар, си насочила в кухнята :) Всичко изглежда толкова вкусно и съм сигурна, че е било. Приятни дни в Америка и прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеСъжалявам, не погледнах датата на публикацията и реших, че сега си там :) Но другото е актуално - това, че всичко изглежда много вкусно :)
Изтриване