Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 15 септември 2012 г.

Редено с кайма, патладжан, тиквички и кашкавал

Изминаха първите 2 дни на сънливост и адаптация от часовата разлика след пристигането ни в САЩ .




 


Един ден лудо обикаляне по магазини за допълване на гардероба с дрехи и хладилника с хранителни продукти.

Навсякъде вече продават тикви, нищо че Вси светии е още далеч!

Посещение в новото училище на внука.



И накрая стигнах до готвенето. Нали блогът е кулинарен, да споделя....


Американски палачинки с готов микс

Първо бяха познати и изпробвани неща.

Пилешко роло с шунка и кашкавал, със сос с праскови и червени боровинки
Клафути с круши
 
Но и експериментите продължават.

Редено с патладжан, тиквички и кайма


Този тип ядене отдавна обикаля блоговете, но аз не го бях правила.Не мога да посоча и първоизточника, има много различни модификации. Може да се приготви с месо ( Йоли)  или само със зеленчуци и кашкавал, с домати, с картофи и моркови.Аз ви предлагам варианта, който приготвих с телешка кайма, патладжан и тиквички.
Беше неочаквано вкусно, мога само да кажа , че съжалявам, че не съм го направила по-рано.

Продукти 
 За 4 порции
 
  • 1 патладжан
  • 2 тиквички
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 100 г кашкавал, нарязан на тънки филийки
  • 500 г телешка кайма
  • 1 малка главичка кромид лук
  • 1-2 с.л. светъл соев сос
  • Кимион
  • Черен пипер
  • 50 мл зехтин
  • Копър
  • Кетчуп

Приготвяне


  • Тавичката се намазва добре със зехтин
  • Патладжанът се реже на колелца (моят беше много голям и първо го разрязах на 2 по дължината), посолява се и се оставя да пусне сок
  • Тиквичките се режат на колелца, около 1/2см
  • Лукът се нарязва на кръгове
  • Каймата се омесва със соевия сос ( тук, в САЩ каймата е безсолна), много ситно нарязаната малка главичка лук, кимион, черен пипер и други подправки по желание.
  • Оформят се 12 кюфтенца и се сплескват на питки с големината на резените патладжан


  • Редят се резенчета патладжан, кюфтенце, резенче лук, парче кашкавал и така в този ред докато свърши.
  • Според предпочитанията може патладжанът да се редува с резенче от тиквичка.Аз направих половин тава с патладжан и половин тава с тиквичка, за да може да се сервират поотделно.
  • След като всички зеленчуци се наредят се поръсват със зехтин и копър (може и чесън)
  • Покрива се с алуминиево фолио
  • Пече се на 200 С 45 минути, открива се и се наръсва с кетчуп
  • (вместо това може към редичката да се добавят кръгчета пресни домати)
  • Пече се още 15 минути докато добие хубава коричка

 

7 коментара:

  1. Сонче, радвам се, че вече пишеш от Америка! Снимките са много слънчеви. Предложенията изглеждат изключително вкусно! Сърдечен поздрав от една друга земя! )

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче чудесен пост!
    Вкусотийки си приготвила както винаги!
    Ще чакам следващия репортаж.
    Поздрави за всички ви:)

    ОтговорИзтриване
  3. Поздрави от Юлия Кожухарова!Живи и здрави сте пристигнали в Америка и от снимките виждам ,че сте много щастливи!Рецептите са чудесни,ще ги пробвам!Продължавай с репортажите от далечна Америка!Така и ние научаваме нещо ново!

    ОтговорИзтриване
  4. Ехеее,кога отиде,кога сготви,браво,Соня,много си активна!Всичко е безспорно изключително вкусно и приготвено с много обич!Да си изкараш много емоционално там!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Tova naistina beshe mnogo vkusno! sus sigurnost shte go napravia i az, samniavame da moga da go prigotvia kato mama no shte imam dobra recepta da sledvam:-)

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, очевидно си емоционално заредена и енергията, като типичен блогър-кулинар, си насочила в кухнята :) Всичко изглежда толкова вкусно и съм сигурна, че е било. Приятни дни в Америка и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, не погледнах датата на публикацията и реших, че сега си там :) Но другото е актуално - това, че всичко изглежда много вкусно :)

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow