петък, 21 юни 2019 г.

Пролетна свежест - торта със спанак, чиа и вишни



Много лека и свежа торта, с добре съчетани вкусове и аромати!



Продукти
за торта за диаметър 24 см
16 порции
за блатовете
130 г масло
250 г спанак
50 мл прясно мляко
160 г захар
3 яйца
280 г брашно
2 п. ванилия
1 п. бакпулвер
за чиа слой
600 мл прясно мляко
30 г кокосово масло
60 г чиа
30 мл кокосов ликьор
200 мл течна сметана
40 г пудра захар
2п. желатин (15 г)
100 г боровинки
вишнев слой
300 г вишни/череши или друг плод
50 г захар
1п. желатин
за сиропиране
50 г захар
50 мл вода
20 мл кокосов ликьор
украса
100 г крем сирене
100 мл течна сметана
30 г пудра захар
боровинки
 Време за приготвяне: 1 ч. 30 мин.
- за подготовка - 50 мин.
 - за готвене - 30 мин.
- за изчакване - 2 часа
Калории
 Общо 6020 Ккал 
За една порция 380 Ккал 






Приготвяне

блатове
Продуктите са за 2 блата. Тортата може да се направи и само с един блат, в такъв случай количествата трябва да се намалят наполовина.
Формата за блатовете се застила с хартия за печене и се намазва с масло.
Фурната се включва на 180 С.
Спанакът(замразен) се размразява и отцежда.Смесва се с мекото масло.Разбърква се добре до еднородна смес.
Прибавя се прясното мляко.
Яйцата се разбиват със захарта до пухкава пяна.Прибавят се към спаначената смес.
Брашното се пресява с бакпулвера и се примесва в тестото с шапатула.
Готовото тесто се изсипва във формата и се заравнява.
Пече се 30 минути , до суха клечка на 180 С.
Изважда се и се изчаква да изстине преди да се извади от формата.
След изстиване на блата , той се разрязва хоризонтално на две части .
чиа слой
Чията се смесва с прясното мляко и се оставя в хладилника за 20 мин.
През това време сметаната се разбива с пудрата захар до пухкавост.
Добавя се кокосовото масло, леко затоплено предварително.
Внимателно се смесват сметаната и млякото с чия като се разбърква .
Желатинът се накисва в 50 мл вода до набъбване. Загрява се на микровълновата за 30 сек , до пълното разтваряне на желатина. Прибавя се внимателно към чиа сместа.Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
вишнев слой
Вишните се почистват от костилките и се загряват в подходящ съд заедно със захарта и водата.НЕ е необходимо да ври, само да се разтопи зхарта.
Желатинът се накисва в 50 мл вода до набъбване. Загрява се на микровълновата за 30 сек , до пълното разтваряне на желатина. Прибавя се внимателно към вишните.Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
сироп
Водата и захарта се загряват до завиране, отдръпва се от огъня и се добавя ликьора.
сглобяване на тортата
Единият блат се поставя в тортена чиния и се обхваща с пръстен.Намазва е с четка с част от приготвения сироп.
Залива се с вишневото желе. Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
След като желето е почти стегнало, съдът се изважда от хладилника и се слага следващия пласт - бялата смес с чиа. В нея се редят боровинките.
Покрива се с втория блат, който също се маже с останалия сироп.
Тортата се прибира в хладилник за 2-3 часа.
Украсява се с разбитите с пудра захар сметана и крем сирене и се добавят плодове.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

понеделник, 17 юни 2019 г.

Брауни чийзкейк с череши



Обичам брауни. Тук има рецепта за Брауни чийзкейк "червено кадифе"

а тук за класически Брауни с крем сирене

Докато попаднах на варианта Брауни с малини на Ирина Купенска и реших да опитам със сезонните плодове, сега череши.





Продукти
за тавичка с размер 27 см/18см
12 порции
шоколадов слой
125 г масло
130 г готварски шоколад 52%
100 г захар
70 г кафява захар
2 яйца (големи)
ванилия
щ.сол
80 г брашно
20 г какао
чийз кейк
250 г крем сирене
50г захар
1 яйце

1 ч.л. лимонов сок
настъргана кора на 1/2 лимон
ванилия
2 с.л. брашно
още
100 г почистени от костилките чреши
1 с.л. захар
1 с.л. коняк(ром)
1/4 ч.л. канела

 Време за приготвяне: 1 час
- за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 40 мин.


Калории 
Общо 3960 Ккал 
За една порция 330 Ккал 



Приготвяне 
Фурната се загрява на 190 С.
Тавичката се намазва с масло и се застила с хартия, отново се маже.
Черешите се наръсват със захарта, коняка и канелата и се разбъркват.Оставят се да поемат миризмите.
Маслото и шоколада се затоплят в микровълновата на слаба степен за 1 -2 минути.Разбърква се до пълното разтопяване на шоколада.Оставя се да изстине.
Прибавят се захарта, ванилията, солта и яйцата едно по едно.Разбърква се добре.
Брашното и какаото се пресяват и се смесват с шоколадовата част.Отново се разбърква до получаване на гладко тесто.
Тестото се изсипва в застланата с хартия тавичка и се заглажда.
чийзкейк
Крем сиренето и захарта се разбиват .Прибавя се яйцето, лимонова кора, лимонов сок и ванилия.
Примесва се брашното.Разбърква се добре до гладкост.(може всичко да се смеси в блендер и да се разбърка).
Получената смес се изсипва върху шоколадовата основа. Разбърква се спираловидно с лъжица, за получаване на мраморен ефект.(Аз не бях достатъчно смела в бъркането и май не се получи).
Черепите се отцеждат и подреждат върху бялата смес като леко се притискат.
Сладкиша се пече на 190С за около 40-50 минути, до суха клечка.
Изчаква се да изстине и се изважда в чиния за сервиране.




Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

неделя, 9 юни 2019 г.

Спаначени рулца с крем сирене и пушена сьомга - почти суши



Рецептата не е нова за блога. Голямото спаначено руло е тук. Настоящето предложение е за различен начин на оформяне.



Продукти 

за 10 порции
(тавата на печката)
блат
3 яйца
400 г замразен спанак
(пресен бланширан)
2 с.л. брашно
1/4 ч.л.сол
черен пипер
100 мл течна сметана
чесън на прах
плънка
350 г крем сирене(може да се използва извара, като се добави малко зехтин, но разбира се вкусът не е същия)
2-3 скилидки чесън
100 г пушена сьомга или друга риба

 Време за приготвяне: 40 мин.
- за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 20 мин.
 - за изчакване - 30 мин.

Калории 
Общо 1710 Ккал 
За една порция 171 Ккал 

Приготвяне 


Спанакът се смесва с брашното, солта, черен пипер, чесън на прах  и сметаната и се пасира с пасатор или в блендер.
Прибавят се яйцата и всичко се блендира до гладка смес.
Тавичката се маже с олио и се застила с хартия за печене, която също се маже с олио.
Спаначената смес се изсипва, разстила се върху хартията, получава се тънък пласт , около 5 мм  .
Пече се 20 минути на 180 С без вентилатор.
Тавата се изважда и изпечения блат се реже на ленти с широчина 3- 4 см. Зависи колко рулца искате да получите.Лентите се завиват докато изстинат.
плънка
Крем сиренето и малко от сьомгата се пасират до гладкост.
Лентичките се развиват и се намазват със сиренето.Върху всяко парче от блата се подреждат лентички от сьомгата.
Завиват се стегнато на рулце. Прибират се в хладилник.
Сервират се с домати или сос.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

понеделник, 3 юни 2019 г.

Трипластова Неаполтанска торта с ягоди, внилия, шоколад и италиански маслен крем


Торта различна от любимите ми "кремести" сладкиши, но с изненадващо приятна текстура.За вкуса няма какво да ви казвам - класическа комбинация от ягоди, шоколад и ванилия с влажни маслени блатове!


Рецептата съдържа доста масло.Позволих си да заменя една част от маслото в крема с маскарпоне, мисля че не влияе на окончателния резултат. Източник.




Продукти 
за форма с диаметър 16-18 см
12 порции
за 3 броя блатове
160 г меко масло
180 г кристална захар
3 големи яйца
180 г брашно
1 п. бакпулвер
1 п. ванилова захар
щ.сол
100 г кисело мляко
*100 г пресни ягоди
по желание боя на върха на ножа
** 2 с.л. какао
за кремовете
3 яйчни белтъка
200 г кристална захар
360 г масло
1 п. ванилова захар
*50 г шоколад
**100 г ягодово желе(сладко от ягоди)


 Време за приготвяне: 2 часа 30 мин.
 - за подготовка - 1 час
 - за готвене - 30 мин.
 - за изчакване - 1 час


Калории 
Общо 6900 Ккал 
За една порция 575 Ккал



Приготвяне 

блатове
Фурната се включва на 175 С. без вентилатор.
Ягодите се почистват , измиват и пасират с пасатор или блендер.
Приготвят се 3 еднакви форми за печене с диаметър 16-8 см. Застилат се с хартия за печене и стените се намазват с масло.
Маслото(на стайна температура) се разбива със захарта до пухкав крем. Последователно се прибавят яйцата и се разбива.Смесва се с киселото мляко.
Добавя се брашното, бакпулвера, ванилията, щипка сол и се бърка до получаването на гладка смес.
Резултатът е около 750 г тесто, което трябва да се разпредели в три отделни съда.
В една част от тестото се добавят пюрираните ягоди и 1 с.л. брашно.
В друга част се прибавя какаото. Третата остава бяла.
Трите тавички се пекат едновременно във фурната за ОКОЛО 30 мин. Тестата са с различна плътност и затова се пекат различно време. На ягодовото тесто са му  необходими поне 5 минути повече. Наблюдават се и се проверяват с клечка.
След изпичане блатовете се оставят да изстинат, преди да се извадят от формата.


кремове


Белтъците и захарта се слагат в подходящ стъклен съд, а той на водна баня върху котлон.
Огънят трябва да е слаб, водата не е необходимо да завира. Бърка се с миксер до разтопяване на захарта и затопляне на белтъчната смес до над 100 С.Около 5 мин. Отстранява се от огъня и бъркането с миксера продължава още 10 тина минути.
След като белтъчната смес изстине,   започва добавянето на маслото на части при непрекъснато разбъркване.  Получава се лек, гладък крем.Кремът се прибира за 5 минути в хладилника.
Разделя се на 3 части, които се овкусяват съответно с ванилия, ягодовото желе и шоколад.
Шоколадът се затопля на водна баня и се бърка до пълното му разтопяване.След като застине се смесва с единия крем.
сглобяване на тортата
В тортена чиния се поставя какаовия блат. Покрива се с шоколадов крем.
Следва ягодовия блат, който се покрива с ягодов крем.
Завършва се с ваниловия блат и ванилов крем.
От трите крема остава за оформяне на тортата отстрани и отгоре.
На този етап сладкиша се прибира в хладилник за да стегне кремът.
След около час се изважда и се измазва с останалите кремове и се украсява.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.