След рецептите за Задушен заек в гърне и Пълнен печен заек, предлагам още един вариант как да си приготвим крехкото заешко месо, така че да остане сочно, вкусно и ароматно . Рецептата е за Крок пот, но може да се изпълни и в гърне, във фурна. Месото е сочно, добре овкусено, а сосът е гъст.
Продукти
за 5-6 порции
1 заек около 1,5- 1,8 кг
3 глави кромид лук(600 г)
1-2 моркова
300-500 г гъби(в случая кладница, но може печурка)
200 мл бяло ароматно вино
250 г домати консерва
80 г масло
1 с.л. сол
по 1/2 ч.л. черен пипер, суха мащерка, риган и салвия
Време за приготвяне: 5 часа
- за подготовка - 20 мин.
- за готвене - 4.5 часа
Калории
Общо 3070 Ккал
За една порция 512 Ккал
Приготвяне
2 с.л. от маслото се загряват и месото се запържва от двете страни , само за 1-2 минути, колкото да се "запечати".
Изважда се и поставя в съда, в който ще се готви.
В същия съд, в който сме пържили месото, с 2 с.л масло се задушават нарязани лук и моркови.
Изваждат се и се прибавят към месото.(Това може и да се прескочи и лука да се прибави суров).
Гъбите, нарязани се запържват в остатъка от маслото до зачервяване. Прибавят се към месото.
Залива се с доматите.
Виното се затопля в съда, в който сме пържили месото и гъбите, прибавят се всички подправки и се долива и 1 ч.ч. вода*. Всичко се излива върху месото.
Готви се за 4.5 часа на степен"силно".
Ако е в гърне във фурна - гърнето се поставя в студена фурна, включва се на 200 С за 15 мин, докато заври и след това се намалява на 150 С за още 3 часа.
* ако се готви в гърне още 1 ч.ч. вода
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.
Станал е:Да си оближеш пръстите! Но то твоите предложения всичките са такива. Поздрави, Соня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря1 Ама ние наистина си ги облизвахме :)! Поздрави ида ви е сладко!
Изтриване