Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 26 март 2017 г.

Сладка канелена питка за Благовец 2017



Питката е почти като козунак, с много захар и аромати.Може да се оформи по различни начини, тестото е много приятно за работа. Използвала съм хлебопекарна за омесването и втасването.


Спазвам традицията за Благовещение да приготвям малка, обикновено сладка питка.


Продукти
за форма с диаметър 22 см
порции 8
50 мл олио
50 мл разтопено масло
2 яйца
100 г захар
щипка сол
120 г заквасена сметана
1/4 есенция бутер ванилия
лимонова кора
450 г брашно
10 г суха мая
допълнително
50 г масло
3 с.л. захар
1 ч.л. канела на прах
стафиди
1 жълтък за намазване
1 с.л. олио

Време за приготвяне: 3 часа
 - за подготовка - 40 мин. 
 - за готвене - 40 мин.


Калории
 Общо 4070  Ккал 
За една порция  509 Ккал

 Приготвяне

За омесване на тестото в хлебопекарна се спазва следната последователност:
Разтопява се маслото в подходящ съд.Прибавя се олиото и яйцата и леко се разбива.
Добавя се захарта и се разбърква до разтопяването й.
Примесва се заквасената сметана, разбърква се и всичко се изсипва в контейнера на машината.
Прибавят се миризмите, пресятото брашно и маята.
Машината се включва на програма"тесто".
Втасалото тесто се изважда и се разделя на 3 топки.
Всяка топка се разточва на правоъгълник.
Всеки правоъгълник се маже с разтопеното масло, смесено със захар и канела.
трите правоъгълника се подреждат един върху друг и се поръсват със стафиди.
Навиват се на стегнато руло.
Рулото се реже 7-9 части. Получените рулца се подреждат в тавичката с разреза нагоре.
Питката се оставя да ватасва на топло  и се пече на 180 С за около 40 минути.
По средата на печенето се намазва с жълтък смесен с 1 с.л. олио.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби,

2 коментара:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow