Отдавна гледам тази вкусотия на различни места в интернет. Прекрасен , много лесен десерт за любители на "кремести" сладкиши. Всъщност комбинация от две кремчета с ефектно оформление.
Според името, с което е популярен сладкишът е с произход от турската кухня.
Източник
Продукти
за 12 порции
тавата е с размер 37/20 см
първи крем - основа
500 мл прясно мляко
150 г захар
30 г нишесте
60 г брашно
2 с.л. какао
ванилия
50 г масло
втори крем
150 мл сметанащ
2 с.л. пудра захар
1 ч.л стабилизатор за сметана
1/2 ч.л. лимонов сок
допълнително
100 г кокосови стърготини
Време за приготвяне: 1 час 20 мин.
- за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 10 мин.
- изчкване 60 мин
Калории
Общо 2896 Ккал
За една порция 241 Ккал
Приготвяне
първи крем
Брашното, нишестето, ванилията и какаото се смесват и заливат с част от прясното мляко(100 мл). Разбърква се добре.
Остатъка от млякото се загрява заедно със захарта до завиране.
Каковата смес се изсипва бавно във врящото мляко при непрекъснато разбъркване.
Вари се на слаб огън с непрекъснато разбъркване до сгъстяване.
Кокосовите стърготини се разстилат на дъното на тавичката, да го покрият равномерно.
Върху кокоса се разпределя какаовия крем, заглажда се и тавата се поставя в хладилник за 30 минути.
втори крем
Сметаната се разбива на твърд крем със захарта, добавя се лимоновия сок(по желание) и фиксатора за сметана.Изсипва се върху втвърдения какаов крем и се разпределя равномерно.
Отново се прибира в хладилник за 30 мин.
Охладения сладкиш се нарязва на тънки ленти с дължина 10 см. Лентите се завиват на рула с помощта на широк нож.
На първата снимка рулцата са потопени в шоколад.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.