Етикети

агнешко (7) баница (27) без глутен (11) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (132) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (186) домашно консервиране (6) дребни сладки (29) дулче де лече (1) есен (32) желирано (28) за празник (102) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (31) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (17) плодове (70) постно (34) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

сряда, 19 март 2014 г.

Ароматна печена патица



Патицата е питомна, закупена от магазина, охладена, с вътрешности.
Това е първият ми опит да приготвя такава птица.Отчитам го като изключително успешен, много ни хареса.


Получи се чудесна коричка, а при разрязването се носеше омайващ аромат! Месото беше много вкусно и сочно!
За рецептата се доверих на Джейми Оливър.
Продукти 
за 4-6 порции
1 патица, почистена около 2,5 кг
за мариноване
1 с.л. накълцан розмарин
1/4 ч.л смлян идийски орех
1 ч.л. морска сол
черен пипер
настъргана кора на 1 портокал
1/2 ч.л суха мащерка
за зеленчуковата смес
2 глави стар лук(червен)
1 стрък селари(целина)
2 моркова
1/4 ч.л. канела
2 см пресен джинджифил(настърган)
2-3 бр.дафинов лист
дреболиите и кожата от гушата
допълнително
1 портокал на парчета
3-4 скилидки чесън, нарязани
1-1,5 кг картофи

 Приготвяне



  • Всички подправки за мариноването се смесват и с тях се намазва птицата отвътре и отвън. Предварително се изрязва излишната кожа,  около гушата и се набожда на няколко места с вилица.Покрива се и се оставя в хладилник  за няколко часа.
  • Фурната се загрява на 175 С (без вентилатор)  и патицата се поставя върху решетката с коремчето нагоре в долната част на фурната.Вътре са парчетата от портокал и скилидките чесън.Краката са завързани, а крилете са под тялото.Под птицата се поставя по-дълбок съд.
  • Зеленчуците се режат на кубчета и се смесват с подправките. Прибавят се нарязаните дреболии. Поставят се в тавата под патицата. Мазнината, която се отделя от патицата капе върху зеленчуците и те се готвят.Пече се 1 час.
  • Тавата със зеленчуците се изважда, веднага се поставя нова тава, в която да капе мазнината. Зеленчука се отделя с решетъчна лъжица и се поставя в тенджерка. Мазнината се слага в тавата под птицата.
  • Картофите се белят и режат на едро.Поставят се в тавата под патицата.(Аз ги сварих за малко преди това, но мисля, че ще станат и без предварително варене).Пече се още 2 часа или 2,5 часа (общо около 3 часа печене). Картофите се готвят само в патешката мазнина.На мен не ми се наложи да покривам птицата, но ако е необходимо , може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта а при набождане тече бистър сок.
  • Зеленчуците се заливат с 200 мл ароматно червено вино , варят се 10 минути и се добавя 1л топла вода.Вари се около час.





11 коментара:

  1. Много хубава е станала, Соня!
    И ароматна!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, според мен е повече от успешен, страшно апетитно изглежда. :)
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Приятно дразнещо всички сетива! :) Сонче, много апетитно предложение!
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита пролет, Сонче! :)
    Много интересен метод за печене на пернато! На решетката, а под него зеленчуци пият сок :) Само едно не ми стана ясно. Зеленчуците за 1 час под пилето нали са се сготвили. Защо им е тази операция накрая с водата, виното и 1 час варене? Какво се получава на финала? Яхния, супа или просто зеленчуци на мазнина?
    Но патицата изглежда адски вкусна! Точно по обедно време ли трябваше да се врътна тук... :)
    Приятен уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята на Дж.Оливър, след това се прави сос, с виното.Беше много вкусно, аз го сервирах заедно, без да го пасирам.

      Изтриване
    2. И подправките някак си овкусяват и птицата като се поливат със сосчето. Абе хубаво е.

      Изтриване
  5. много точна рецепта!ФАНТАСТИЧНА!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделеното! Много ме зардвахте, вече си милех, че микой не се интерсува от тази рецепта :).Поздрави и хубави празнични дни!

      Изтриване
  6. Страхотна рецепта, получи се невероятна вкусотия.

    ОтговорИзтриване
  7. Много благодаря за рецептата за невероятно вкусната патица.
    Честито Рождество и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички , които са се доверили на рецептата и са споделили добрите си впечатления! Безкрайно се радвам, ако съм била полезна! Весели празници на всички, и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...