Това е десерт, който правя вече няколко пъти и препоръчвам горещо!
Вкусът е наистина невероятен, а това което е невероятно е и неописуемо! Съчетанието на шоколад с ядки, портокал, карамел и вишни е експлозия от вкусове и аромати от всяка хапка!
Рецептата изглежда малко дълга, но не е никак сложна, а и си заслужава усилието!
Продукти
за 6 броя
или форма с диаметър 18 см
за основата
6 големи бисквити по избор (може да се изпече блат и да се
изрежат)
50 мл коняк (ликьор)
2-3 с.л. сироп от сладко по избор (вишни)
2-3 с.л. вода
за шоколадов мус
125 г шоколад
50 мл течна сметана
1 каф. ч. смлени запечени ядки(орехи)
за портокалов мус
2 яйца
4 с.л. захар
50 г масло
сок и кора от 1/2 портокал
1 п. ванилия
1/2 п. желатин (5 г)*
карамелен крем
1/2 с.л. масло
4 с.л. захар
150 мл сметана
100 мл прясно мляко
1/2 п. желатин(5г)*
за украса
50 г шоколад
2 с.л. сметана
* преизчислете количеството желатин според указанията на опаковката, ако е необходимо
Приготвяне
За да се приготвят крем пастички в индивидуална форма трябва да разполагате с някакви пръстени, подходящи за желиране.Аз използвах такива изрязани от кофички за кисело мляко.
Бисквитите се оформят според големината на пръстените - изрязват се с помощта на нож.Бисквитите може и да се смелят и смесят със сиропа.
Алтернативен вариант е да се изпече тънък блат, от който да се изрежат кръгове с желания размер.Ако блатът е пандишпанов, трябва да се намали течността за сиропирането му за да не се разпадне.Бисквитките, които аз използвах бяха доста сухи и поеха целия сироп.
Пръстените се поставят в чиния и на дъното на всеки от тях се подрежда бисквитка.
Полива се с леко затопленият сироп от ликьор, вода и сладко.
За шоколадовия крем най-напред сметаната се загрява леко на МВ и в нея се слага натрошеният шоколад.Бърка се до получаване на еднородна гладка маса.Ако е необходимо се загрява още веднъж за 30 сек. на МВ.( може да се направи на водна баня)
Накрая се изсипват запечените и след това смлени ядки и се разбърква отново.
Шоколадовият мус се разпределя във формичките.Оставя се да стегне.
За портокаловия крем първо в малка тенджерка(огнеупорна купа) се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавят настърганата портокалова кора и портокаловия сок.Купата се слага на водна баня , добавя се маслото и се бърка.Вари се докато започне да се сгъстява. Накрая се прибавя желатинът , разбърква се и се прецежда.
Изчаква се кремът леко да застине и се изсипва върху шоколадовия мус.
Пастичките се прибират в хладилника докато последният слой започне да стяга.
За карамеления крем в малака тенджерка се загряват захарта и маслото до получаването на златист карамел. Доливат се сметаната и прясното мляко и се бърка докато сместа стане еднородна.Накрая се добавя желатинът и се разбърква.Оставя се да изстине и преди да започне да се желира се изсипва върху портокаловия мус.
Крем пастичките се съхраняват в хладилник до пълното им желиране . Преди сервиране се освобождават от пръстените и се украсяват.
Чудесно предложение, Соня!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!