вторник, 23 декември 2014 г.

Портокалова патица на фурна


Патица приготвям за втори път, но стига да намеря, ще правя по-често!
Първата рецепта много ни хареса, особено картофите, приготвени в мазнината от патицата, но и тази се оказа вкусна и лесна! Технологията е една съща, бавно печене на решетка. Не се изисква някакво наблюдение по време на печенето, но то си е продължителен процес - отделете си поне 3 часа.



 Продукти
за 4-6 порции
източник 
1 патица 2 600 кг, с вътрешности
1 кората и сока на 1 портокал
50 г фина кристална захар
45 мл бял винен оцет
60 мл  ликьор
сол и  смлян черен пипер
за соса
 2 супени лъжици зехтин
вътрешностите  на патицата
1 супена лъжица масло
2 моркова, нарязани на едри парчета
1 глава лук, нарязан на едри кубчета
1 клонче прясна мащерка
1 дафинов лист
 смлян  черен пипер
2 супени лъжици   оцет
150 мл червено вино
щипка канела, по желание
вода, до желаната гъстота

Приготвяне

  • От патицата се изрязват излишната мазнина и кожа. Повърхността на патицата (върху кожата) се набожда с вилица на няколко места.  Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер от всички страни, включително и в кухината ѝ. Патицата се поставя върху скарата с гърдите нагоре, крилата трябва да останат плътно до тялото и леко подпъхнати отдолу до гърба. Бутчетата се  кръстосват отпред и се завързват с естествен конец .
  • Скарата с патицата се поставя в предварително нагрятата на 150 С фурна. Под скарата се поставя тава, в която ще се капе мазнината. Патицата се покрива хлабаво с алуминиево фолио и се пече 1 час и 30 минути.


  портокаловата глазура



  • В малка тенджерка се смесват захарта и оцетът. Загряват се на силен огън като се разбъркват докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. Когато заври, бъркането се спира и сиропът се вари няколко минути докато придобие цвят на карамел. Добавя се портокаловият сок и сместа се оставя да заври отново. Когато заври в нея се изсипват портокаловата кора, настъргана на много ситно ренде  и  ликьорът. Вари се 2-3 минути и се отстранява от огъня.
  • След като се е пекла вече 1,5 часа патицата се изважда от фурната и се маже с портокаловата глазура.Тавата с отцедената мазнина се маха и се поставя нов съд под скарата .Патицата се връща във фурната, усилва се до 175С и се пече поне още 1,5 часа.Ако има останала глазура се намазва 5-10 минути преди да се извади.

На мен не ми се наложи да покривам птицата, но ако е необходимо , може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта а при набождане тече бистър сок.




сос 

  • В тенджерка се загрява зехтинът и в него се задушават нарязаните вътрешности за кратко.Прибавя се нарязания на кубчета лук и морков, виното, 1 ч.ч. вода, оцетът, черният пипер, сол, дафинов лист и мащерка.Задушава се докато зеленчуците омекнат. 
  • Пасира се с пасатор (блендер). Може да го оставите по-рядко и да използвате като сос, с който да полеете месото. Аз го сервирах по-гъстичко и отделно като пастет, беше невероятно вкусно и гостите си го поръчваха отделно!

За пюрето от карфиол рецептата е тук  или тук , разликата е в подправките.

събота, 13 декември 2014 г.

Наложена баница от готови кори със сирене и газирана вода(сода)




Това е един от най-лесните начини да се направи баница с готови кори. Резултататът е гарантирано положителен!

Продукти
за тава с диаметър 26 см

  • 240 г тънки кори за баница (8 броя)
  • 2 големи яйца(3 малки)
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 150 г сирене
  • 120 г разтопено масло(олио)
  • 200 мл газирана вода


  Приготвяне



  • Фурната се загрява на 200 С.
  • Тавата се намазва с масло.
  • В купа се разбъркват яйцата, млякото, натрошеното сирене.
  • Корите се редят в тавата една върху друга, като всяка се маже с масло и се прегъва до размера на тавата.
  • През 3 кори( на две места) се слага от плънката.Завършва се с поне 2 пласта кори и мазнина.
  • Баницата се залива с газираната вода и се слага във фурната.
  • Пече се на 200 С за около 40 минути, до златисто.




събота, 6 декември 2014 г.

Крем пастички с три вида мус - шоколад, портокал и карамел




Това е десерт, който правя вече няколко пъти и препоръчвам горещо!
Вкусът е наистина невероятен, а това което е невероятно е и неописуемо! Съчетанието на шоколад с ядки, портокал, карамел и вишни е експлозия от вкусове и аромати от всяка хапка!
Рецептата изглежда малко дълга, но не е никак сложна, а и си заслужава усилието!
Продукти
за 6 броя
или форма с диаметър 18 см
за основата

6 големи бисквити по избор (може да се изпече блат и да се
изрежат)
50 мл коняк (ликьор)
2-3 с.л. сироп от сладко по избор (вишни)
2-3 с.л. вода
за шоколадов мус
125 г шоколад
50 мл течна сметана
1 каф. ч. смлени запечени ядки(орехи)
за портокалов мус
2 яйца
4 с.л. захар
50 г масло
сок и кора от 1/2 портокал
1 п. ванилия
1/2 п. желатин (5 г)*
карамелен крем
1/2 с.л. масло
4 с.л. захар
150 мл сметана
100 мл прясно мляко
1/2 п. желатин(5г)*
за украса
50 г шоколад
2 с.л. сметана
* преизчислете количеството желатин според указанията на опаковката, ако е необходимо

Приготвяне
За да се приготвят крем пастички в индивидуална форма трябва да разполагате с някакви пръстени, подходящи за желиране.Аз използвах такива изрязани от кофички за кисело мляко.
Бисквитите се оформят според големината на пръстените - изрязват се с помощта на нож.Бисквитите може и да се смелят и смесят със сиропа.
Алтернативен вариант е да се изпече тънък блат, от който да се изрежат кръгове с желания размер.Ако блатът е пандишпанов, трябва да се намали течността за сиропирането му за да не се разпадне.Бисквитките, които аз използвах бяха доста сухи и поеха целия сироп.
Пръстените се поставят в чиния и на дъното на всеки от тях се подрежда бисквитка.
Полива се с леко затопленият сироп от ликьор, вода и сладко.
За шоколадовия крем най-напред сметаната се загрява леко на МВ и в нея се слага натрошеният шоколад.Бърка се до получаване на еднородна гладка маса.Ако е необходимо се загрява още веднъж за 30 сек. на МВ.( може да се направи на водна баня)
Накрая се изсипват запечените и след това смлени ядки и се разбърква отново.
Шоколадовият мус се разпределя във формичките.Оставя се да стегне.
За портокаловия крем първо в малка тенджерка(огнеупорна купа) се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавят настърганата портокалова кора и портокаловия сок.Купата се слага на водна баня , добавя се маслото и се бърка.Вари се докато започне да се  сгъстява. Накрая се прибавя желатинът , разбърква се и се прецежда.
Изчаква се кремът леко да застине и се изсипва върху шоколадовия мус.
Пастичките се прибират в хладилника докато последният слой започне да стяга.
За карамеления крем в малака тенджерка се загряват захарта и маслото до получаването на златист карамел. Доливат се сметаната и прясното мляко и се бърка докато сместа стане еднородна.Накрая се добавя желатинът и се разбърква.Оставя се да изстине и преди да започне да се желира се изсипва върху портокаловия мус.
Крем пастичките се съхраняват в хладилник до пълното им желиране . Преди сервиране се освобождават от пръстените и се украсяват.