Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Най-лесният и вкусен гювеч

Не му е сезона, но моят съпруг много обича гювеч.Когато го попитам какво да сготвя, отговорът е винаги един същ:) - гювеч :)
Правя с различни меса.Този е с крехко свинско от врата.А е лесно, защото предлагам технологията  ''слагаш всичко наведнъж и го оставяш да се готви само''. Няма  мариноване, чакане и бъркане.Няма допълнителна мазнина и течност.Всичко се готви във собствения си сос.




Продукти
 за 4 порции

400 г свинско месо , шарено
400 г картофи
1 чаша нарязани гъби
1 к.чаша замразен грах
1 к.чаша замразен зелен фасул
2 моркова
1 голяма глава кромид лук
няколко скилидки чесън
 3-4 печени червени пиперки ( може и сурови, но аз имах консерва)
1 стрък целина
1 суп. лъжица доматено пюре или лютеница
 черен пипер
сол


Калории - общо
на 1 порция

Приготвяне


Лукът и морковите се нарязват на едро.Картофите се обелват нарязват на големи кубчета.На дъното на стъклена огнеупорна тенджера или гърне се подреждат половината от всички зеленчуци.посолява се и се ръси с черен пипер.
Отгоре се нарежда месото , нарязано на едри късове.Посолява се, наръсва се с черен пипер и се покрива с едро нарязания чесън.Завършва се с останалите зеленчуци.Най-отгоре отново се наръсва със сол и се разпределя доматеното пюре.

Пече се около 3 часа на 140 С.

Няма нужда от допълнителна течност!
Резултатът е гарантиран - изключително ароматно още по време на печенето и много вкусно.













25 коментара:

  1. Вкъщи също сме големи почитатели на гювеча :) Страхотно си го приготвила - направо усетих, че е време за обяд :)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Габи, оценката ти ме стимулира!Продължавам да публикувам ''по-прости манджи'':).Поздрави и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, обожавам простите манджи.Ще направя Вашата- много ми харесва!

      Изтриване
    2. Здравейте, обожавам простите манджи.Ще направя Вашата, много ми харесва!

      Изтриване
    3. Те не са прости , а ЛЕСНИ !!!

      Изтриване
  3. Соня, днес го приготвих,но защото нямах гъби сложих замразени тиквички и царевица,а останалите съставки удвоих,след което отидох на работа.След 3 часа ,на обяд всички бяха очаровани от вкусотията,която им поднесох.
    Благодаря за интересните рецепти,имаш сериозен последовател в мое лице !

    ОтговорИзтриване
  4. Много ме радваш Злати!Удовлетворена съм че съм била малко поне полезна!Разбира се , че може да се добавят други зеленчуци, още по-добре, радвам се , че и семейството ти са били доволни!Поздрави на цялото ти семейство и приятен уикенд!Може да се видим на алеята!

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Гювечът се получи чудесен и за кратко време изчезна от чиниите! И аз нямах всички продукти, затова импровизирах до известна степен.
    Фурната ми е 2000 Вт, с вентилатор, бяха достатъчни 2 часа на 125 градуса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала рецепатата, Ани!Наистина не е необходимо да се добавя мазнина, но все пак е въпрос на вкус!Поздрави!

      Изтриване
  7. Отговори
    1. няма мазнина, но ако обичате по-мазно , може да добавите!Поздрав!

      Изтриване
  8. Начинаещ готвач съм и такъв ще си остана, но с такъв инструктор ми е лесно. Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  9. не става на 140 градуса. Сега съм на третия час и изобщо не е чуло че трябва да се готви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "не става на 140 градуса" - Най-вероятно градуировката за температурата на Вашата фурна да не е верна, а само маркирана като за украса. За голяма част от по-евтините фурни, градуировките са формални.

      Изтриване
  10. Отговори
    1. Здравейте, Ванина! Изрично съм упоменала, че няма нужда от допълнителна течност. Поздрави!

      Изтриване
  11. Уникален и без месо ,но слагам малко олио.На разделно сме 🍽

    ОтговорИзтриване
  12. Рецептата е супер, изпробвана :). Аз лично добавям тиквичка, падладжан и малко олио, а като подправки чубрица и магданоз.

    ОтговорИзтриване
  13. Супер е рецептата, изпробвана :). Аз в допълнение към посочените продукти добавям патладжан и тиквичка, а по отношение на подправките чубрица и магданоз. Също слагам малко олио на дъното и на последния слой зеленчуци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, радвам се, че ви е харесало! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  14. Здравейте, Соня.
    Много благодаря за хубавата, лесна рецепта.
    Начинаеща съм и не ми стана ясно - фурната предварително ли се загрява на 140 градуса, или гювечът се слага вътре и тогава се включва на 140?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ралица и добре дошли в моето сладко хоби! Благодаря ви за въпроса.Да, фурната се загрява предварително.
      Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Ако е в йенска тенджера или гърне не трябва да се загрява предварително. Слагате в студена фурна, включвате на силна степен и като почне да завира, намалявате.

      Изтриване
  15. Благодаря за рецептата. Дано вкъщи всички да останат доволни, най-вече съпругата ми. Поздрави и успех на всички експериментатори.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow