Не му е сезона, но моят съпруг много обича гювеч.Когато го попитам какво да сготвя, отговорът е винаги един същ:) - гювеч :)
Правя с различни меса.Този е с крехко свинско от врата.А е лесно, защото предлагам технологията ''слагаш всичко наведнъж и го оставяш да се готви само''. Няма мариноване, чакане и бъркане.Няма допълнителна мазнина и течност.Всичко се готви във собствения си сос.
400 г свинско месо , шарено
400 г картофи
1 чаша нарязани гъби
1 к.чаша замразен грах
1 к.чаша замразен зелен фасул
2 моркова
1 голяма глава кромид лук
няколко скилидки чесън
3-4 печени червени пиперки ( може и сурови, но аз имах консерва)
1 стрък целина
1 суп. лъжица доматено пюре или лютеница
черен пипер
сол
Калории - общо
на 1 порция
Приготвяне
Лукът и морковите се нарязват на едро.Картофите се обелват нарязват на големи кубчета.На дъното на стъклена огнеупорна тенджера или гърне се подреждат половината от всички зеленчуци.посолява се и се ръси с черен пипер.
Отгоре се нарежда месото , нарязано на едри късове.Посолява се, наръсва се с черен пипер и се покрива с едро нарязания чесън.Завършва се с останалите зеленчуци.Най-отгоре отново се наръсва със сол и се разпределя доматеното пюре.
Пече се около 3 часа на 140 С.
Няма нужда от допълнителна течност!
Резултатът е гарантиран - изключително ароматно още по време на печенето и много вкусно.
Правя с различни меса.Този е с крехко свинско от врата.А е лесно, защото предлагам технологията ''слагаш всичко наведнъж и го оставяш да се готви само''. Няма мариноване, чакане и бъркане.Няма допълнителна мазнина и течност.Всичко се готви във собствения си сос.
Продукти
за 4 порции400 г свинско месо , шарено
400 г картофи
1 чаша нарязани гъби
1 к.чаша замразен грах
1 к.чаша замразен зелен фасул
2 моркова
1 голяма глава кромид лук
няколко скилидки чесън
3-4 печени червени пиперки ( може и сурови, но аз имах консерва)
1 стрък целина
1 суп. лъжица доматено пюре или лютеница
черен пипер
сол
Калории - общо
на 1 порция
Приготвяне
Лукът и морковите се нарязват на едро.Картофите се обелват нарязват на големи кубчета.На дъното на стъклена огнеупорна тенджера или гърне се подреждат половината от всички зеленчуци.посолява се и се ръси с черен пипер.
Отгоре се нарежда месото , нарязано на едри късове.Посолява се, наръсва се с черен пипер и се покрива с едро нарязания чесън.Завършва се с останалите зеленчуци.Най-отгоре отново се наръсва със сол и се разпределя доматеното пюре.
Пече се около 3 часа на 140 С.
Няма нужда от допълнителна течност!
Резултатът е гарантиран - изключително ароматно още по време на печенето и много вкусно.
Вкъщи също сме големи почитатели на гювеча :) Страхотно си го приготвила - направо усетих, че е време за обяд :)Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Габи, оценката ти ме стимулира!Продължавам да публикувам ''по-прости манджи'':).Поздрави и приятен уикенд!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, обожавам простите манджи.Ще направя Вашата- много ми харесва!
ИзтриванеЗдравейте, обожавам простите манджи.Ще направя Вашата, много ми харесва!
ИзтриванеТе не са прости , а ЛЕСНИ !!!
ИзтриванеСоня, днес го приготвих,но защото нямах гъби сложих замразени тиквички и царевица,а останалите съставки удвоих,след което отидох на работа.След 3 часа ,на обяд всички бяха очаровани от вкусотията,която им поднесох.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за интересните рецепти,имаш сериозен последовател в мое лице !
Много ме радваш Злати!Удовлетворена съм че съм била малко поне полезна!Разбира се , че може да се добавят други зеленчуци, още по-добре, радвам се , че и семейството ти са били доволни!Поздрави на цялото ти семейство и приятен уикенд!Може да се видим на алеята!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеГювечът се получи чудесен и за кратко време изчезна от чиниите! И аз нямах всички продукти, затова импровизирах до известна степен.
ОтговорИзтриванеФурната ми е 2000 Вт, с вентилатор, бяха достатъчни 2 часа на 125 градуса.
Много се радвам, че ви е харесала рецепатата, Ани!Наистина не е необходимо да се добавя мазнина, но все пак е въпрос на вкус!Поздрави!
Изтриванеа мазнина има ли?
ОтговорИзтриваненяма мазнина, но ако обичате по-мазно , може да добавите!Поздрав!
ИзтриванеНачинаещ готвач съм и такъв ще си остана, но с такъв инструктор ми е лесно. Благодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванене става на 140 градуса. Сега съм на третия час и изобщо не е чуло че трябва да се готви
ОтговорИзтриване"не става на 140 градуса" - Най-вероятно градуировката за температурата на Вашата фурна да не е верна, а само маркирана като за украса. За голяма част от по-евтините фурни, градуировките са формални.
ИзтриванеА водичка не се ли слага?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Ванина! Изрично съм упоменала, че няма нужда от допълнителна течност. Поздрави!
ИзтриванеУникален и без месо ,но слагам малко олио.На разделно сме 🍽
ОтговорИзтриванеРецептата е супер, изпробвана :). Аз лично добавям тиквичка, падладжан и малко олио, а като подправки чубрица и магданоз.
ОтговорИзтриванеСупер е рецептата, изпробвана :). Аз в допълнение към посочените продукти добавям патладжан и тиквичка, а по отношение на подправките чубрица и магданоз. Също слагам малко олио на дъното и на последния слой зеленчуци.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, радвам се, че ви е харесало! Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеЗдравейте, Соня.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за хубавата, лесна рецепта.
Начинаеща съм и не ми стана ясно - фурната предварително ли се загрява на 140 градуса, или гювечът се слага вътре и тогава се включва на 140?
Благодаря.
Здравейте, Ралица и добре дошли в моето сладко хоби! Благодаря ви за въпроса.Да, фурната се загрява предварително.
ИзтриванеПоздрави и да ви е сладко!
Ако е в йенска тенджера или гърне не трябва да се загрява предварително. Слагате в студена фурна, включвате на силна степен и като почне да завира, намалявате.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата. Дано вкъщи всички да останат доволни, най-вече съпругата ми. Поздрави и успех на всички експериментатори.
ОтговорИзтриване