събота, 29 юни 2013 г.

Агнешко летен гювеч



Традиционно, много вкусно ястие от българската кухня.
След гювеч със свинско месо и с джолан ви предлагам и най-вкусния гювеч, с агнешко месо.


В агнешкия гювеч не прибавм домати, за разлика от този с други меса.
Картофите са малко повече и преобладават защото всички ги обичат, особено Малкият дегустатор, който пак е с нас за лятото!

Приготовлението отнема общо около 3 часа, не се добадят мазнина или други течности, месото и зеленчуците се задушават в собствения сос.

Продукти
за 6 порции

  • 1 агнешко бутче с костта, около 2 кг
  • 2 глави кромид лук
  • 1 глава чесън
  • 1,2  кг пресни картофки
  • 2-3 моркова
  • 1 голям патладжан
  • 1 тиквичка
  • 2 червени чушки
  • 300 г гъби
  • шепа грах
  • червен пипер
  • черен пипер
  • розмарин
  • магданоз, мента

 Приготвяне

  • месото се нарязва на порции и се почиства от мазните части и ципи
  • поръсва  се с черен пипер и розмарин
  • поставя се в глинения гювеч, добавя се чесъна и се покрива с капака
  • гювечът се пъха в студена фурна (има вероятност да се спука, ако фурната е гореща)
  • пече се на 200 С за около час
  • добавят се последователно нарязаният на едро лук, морковите, картофите
  • покрива се с капака и се пече още 30 минути
  • патладжана се реже, без да се бели и се посолява, оставя се да се отцеди
  • накрая се прибавят по-крехките зеленчуци - грах, едро нарязаната чушка, тиквичката, синия домат(патладжан), гъбите
  • посолява се, поръсва се с червен пипер и се пече още 30 минути
  • накрая се отваря и се оставя да се запече открито до сгъстяване на сосчето
  • сервира се поръсено с магданоз и свежа мента



неделя, 16 юни 2013 г.

Шоколадови мъфини (кексчета) с череши



Мъфините са си мъфини, нищо особено в рецептата.Сухи и мокри съставки, смесване...
От миналото лято имам рецепта за много сполучливи и харесани от всички кексчета с плодове, които правих многократно.

Сега, в сезона на черешите ви предлагам рецепта с какао,  шоколад  и череши.
Това на горната снимка е моята първа среща с марципана - бадемов  марципан на  Д-р Йоткер.
Оказа се не толкова сложно, колкото очаквах, но ми липсва сръчност и опит при оформянето.
Така че съвети не мога да давам.





Ето и рецептата за мъфините, които могат да се консумират и неукрасени или да се дооформят като се гаранират със сметана или крем сирене.
Кексчетата приготвям в алуминиеви формички за крем карамел, без да слагам хартиените кошнички преди печенето.
Продукти 
за 12 големи мъфина
сухи съставки


2 ч.ч. брашно
1 ч..ч захар
2 с.л. какао
щипка сол
1 п.бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат

течни съставки

2 яйца
100 г извара
200 мл течна сметана
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 капсула есенция ванилия

добавки
1,5 ч.ч. череши
100 г шоколад на парченца

 Приготвяне


  • в купа се смесват всички сухи съставки и се разбъркват
  • в друга купа се разбиват яйцата и се прибавят всички течни съставки
  • смесват се сухите и течни продукти и се разбърква много добре до получаване на еднородна смес - не много гъсто  тесто
  • добавят се почистените от костилки и нарязани череши и нарязания шоколад
  • формичките се намазват с олио много добре
  • тестото се разпределя в тях като се пълнят до половината (аз го правя с малък черпак)
  • пекат се в предварително нагрята на 200 С фурна за 25-30 минути, до суха клечка
  • изваждат се и се изчаква да изстинат, след което се изваждат от формичките



петък, 14 юни 2013 г.

Салата от паста (макарони) със сос от тиквички и авокадо, с пиле и манго



Това е част от гостуването ми при Роси в Кулинарен еликсир.
Рецептата е пълна импровизация.Може да както мине за салата така и за леко ястие. Много свеж и интересен вкус се получи.Тиквичката и авокадото сами по себе си са безвкусни, но в комбинация и с подправките стават много добра основа за смесване с пастата. Мангото придава свежест и екзотика заедно с целите парченца авокадо.


Продукти
За 3-4 порции                                            
·         120 г макарони(фусили)
·         1 тиквичка
·         1 авокадо
·         1 манго
·         300 г пилешко месо
(предварително сготвено на скара и нарязано на кубчета пилешко филе, може и варено)
·         100 г крем сирене или извара
·         Лимонов сок от 1 лимон
·         ½ малка главичка червен лук
·         Сол, черен пипер


Приготвяне


·          пастата се сварява според указанията на опаковката, като заедно с нея се вари и тиквичката
·         нарязана на 2-3 парчета  
·         макароните се прецеждат
·         тиквичката се пасира с пасатор
·         авокадото се бели  се разделя на 2 части
·         едната половина авокадо се пасира заедно с тиквичката
·         прибавя се сиренето и се пасира до получаване на еднородна смес
·         овкусява се със сол, лимонов сок(1-2 с.л. лъжици), черен пипер
·         получената паста се прибавя към макароните и се разбърква много добре
·         добавя се нарязаното месо, лукът на полумесеци и втората половина от авокадото, нарязано на едро
·         накрая се прибавя и мангото, нарязано на кубчета
·         поръсва се с остатъка от лимоновия сок и леко се разбърква


вторник, 11 юни 2013 г.

Филе от риба пържено в картофена коричка (по Жак Пепен)




Много семпло, лесно и бързо за приготвяне ястие.
Същевременно доста изискано и изключително вкусно.
Месото на рибата в картофена обвивка се запазва сочно и нежно, хрупкавата картофена коричка, комбинирана с лук е много приятна.


Рибата е тилапия филе.Продава се замразена почти във всеки магазин.
Рецептата е подходяща и за друга бяла риба, трябва да бъде филе.

Продукти 
за 2 порции

  • 2 филета, всяко по 180 г 
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • 1-2 картофа, около 250 г
  • няколко стръка пресен лук или   чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • масло, колкото малък орех
  • сол

Източник
   Приготвяне

  • рибата се маринова в лимонов сок и черен пипер за около 30   минути сн.1
  • картофите се настъргват на едро ренде сн.2
  • лукът се нарязва на дребно и се смесва с настърганите картофи
  • в тиган се загрява 1 с.л. зехтин с половината от маслото
  • слага се от картофената смес и се оформя според големината на филето сн.3
  • рибата се поставя върху картофите и се посолява сн.4
  • отгоре се покрива плътно с картофена смес
  • тигана се покрива с капак и се пържи(задушава) 4-5 минути на среден към силен огън
  • проверява се за готовността, като се повдигне внимателно с шпатула, ако се отлепя от тигана е готово сн.5
  • обръща се и се покрива с капака за още 4 минути
  • изважда се и отново се добавя мазнина(зехтин и масло) за следващото филе

(аз ги пържих едно по едно, но ако са по-малки ще може по 2 наведнъж, тогава цялата мазнина се поставя наведнъж)




събота, 8 юни 2013 г.

Пиле в сладко кисел сос и ориз с куркума



Както вече съм споменавала у нас сме почитатели на китайската кухня и често приготвям такива ястия. А пък месото в сладко кисел сос ми е любимо, независимо пилешко или свинско.


Независимо от факта, че в китайската кухня се пържи, тя е доста здравословна.Пърженето е винаги за много кратко, така че продуктите не поемат много мазнина, а запазват собствените си сокове. Освен това се използват много зеленчуци и плодове и разбира се подправки.


Могат да се намерят много различни рецепти за месо в сладко кисел сос.
Обикновено месото се панира в яйце(най-често белтък) и нишесте или брашно.



Моето днешно предложение е без паниране на месото, за да се избегне използването на много мазнина.
Освен това месото може да се изпече  и на скара и след това да с е направи със сладко киселия сос.

Продукти
за 4 порции

  • 800 г пилешко филе, нарязано на ивички или кубчета
  • 2 с.л. лимонов сок  
  • 2 с.л. ароматно бяло вино
  • 2 с.л. светъл соев сос
  • черен пипер
  • 3-4 с.л. олио
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1-2 см нарязан на кръгчета джинджифилов корен (1 с.л. сух)

сладко кисел сос

  • 2 с.л. кафява захар
  • 6 с.л. оцет
  • 1 с.л. соев сос
  • 8 с.л. кетчуп
  • лют пипер

сусам и пресен чесън  за гарниране
ориз
2 каф.ч. ориз
2 с.л. олио(зехтин)
2 с.л. куркума прах
1/2 с.л. сол
1/2  к.ч. стафиди

   Приготвяне



  • месото се маринова в лимоновия сок, виното и соев  сос, поръсено с черен пипер сн.1
  • в малък дълбок съд се се загрява олиото на силен огън(тенджерка с малък диаметър) и в нея за 5-10 секунди се запържват джинджифила и чесъна, изваждат се с решетъчна лъжица
  • месото се пържи на части, по няколко парчета за много кратко. Измерих, че отнема около 1 минута и 20-30 секунди. Съдът се разклаща напред назад за да може мазнината да облива месото и накрая леко се разбърква.
  • изважда се с решетъчна лъжица и се изчаква 10 тина секунди мазнината да се загрее отново
  • чак след това се слага следващата порция месо (приблизително колкото за 1 човек, или 1/4 от цялото количество)
  • получават се златисти сочни парченца месо сн.3

сладко кисел сос

  • в малка тенджерка се смесват захарта и оцета, загрява се леко, да се разтвори захарта
  • прибавя се кетчупа, соевия сос и се разбърква за около 1 минута на огъня
  • опитва се на вкус, ако е необходимо се добавя оцет или черен пипер, люто
  • смесва се с месото, разбърква се
  • сусама се запича на сух тиган или на микровълновата
  • стръкчетата пресен чесън се режат
  • преди сервиране се поръсва със сусама и чесъна

ориз с куркума

  • мазнината се загрява в тенджерка и в нея бързо се изсипва куркумата, разбърква се и веднага се добавя ориза
  • пържи се до побеляване на ориза, прибавя се 5,5 к.ч. (по принцип 1:3, но последната чаша да е непълна) вода и солта и се покрива с капака
  • вари се 10-12 минути и се изключва, остава покрито на котлона до пълното поемане на водата от ориза, образуват се дупчици отгоре и зърната се отделят едно от друго.


четвъртък, 6 юни 2013 г.

Тарта (пай) от готово бутер тесто с тиквички и сирена



Рецепта за бързо и лесно ястие за всеки сезон. Тиквички има почти целогодишно, но могат да бъдат заменени с други зеленчуци.



Тестото е от "Била",  не замразено и няма нищо общо със замразеното тесто, много по-пухкави и наистина "многолистни" стават печивата.
Сирената варират според вкуса...

Продукти 

 за тавичка 24 см
 4 порции 
за предястие може 6

  • 275 г готово бутер тесто
  • 1 голяма тиквичка
  • 1/2 глава стар лук
  • 100 г краве саламурено сирене
  • 100 г пушено сирене
  • 100 г моцарела
  • 3 яйца
  • сол, черен пипер
  • наколко листа мента 
  • чесън и копър
Приготвяне


  • тестото се застила на дъното на намазана с масло тавичка
  • ако не е достатъчно широко за да има и за борда на тавичка, отрязва се допълнителна лента, която се слага по височината на формата
  • в дълбок съд се настъргват тиквичката(без да се бели) , посолява се и се оставя да се отцеди за около 30 мин. Изстисква се.
  • лука се реже на дребно или се рендосва
  • сирената също се минават през ренде или се режат на дребно
  • прибавят се леко разбитите яйца и подправките
  • получената смес се изсипва във тестото и се се загръща с приготвеното по борда тесто
  • пече се в предварително загряна до 200 С фурна до златисто, около 45 минути




понеделник, 3 юни 2013 г.

Крем с желе от череши ( или други плодове)



Идеята за това кремче е на Мария. Всеки прави обикновен домашен крем, гарниран с какво ли не. Добавяла съм сладко, но  желето от пресни плодове придава прекрасна свежест на десерта.
За по-добър вкус добавих индрише и лимон към черешовото желе.Получи се много добре!
сигурна съм, че с  други, по-ароматни плодове ще е още по-хубав!




Може да се приготви в чашки или купички по избор.Ако ще се обръща е добре купичките да не са много дълбоки, тъй като кремът е без желатин и при обръщане няма да е много стабилен.

Продукти 
за 3-4 порции
за крема

  • 2 жълтъка от яйце
  • 100 мл сметана
  • 300 мл прясно мляко
  • 2 с.л. с куп нишесте
  • 2 с.л. захар
  • 2 с.л. ванилена захар
  • 1 с.л. коняк

за желето

  • 1 ч.ч. почистени от костилките череши
  • 2 с.л. захар
  • 100 г вода
  • 5 г желатин
  •  1 лист индрише
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • кора на лимон

   Приготвяне

крем


  • млякото и сметаната се оставят да заврат на слаб огън в тенджера
  • жълтъците се разбиват леко с тел и към тях се прибавят коняка и  нишестето
  • сместа се изсипва във врящото мляко и разбърква
  • добавят се захарта и ванилията и се вари 4-5 минути до сгъстяване
  • полученият гъст крем се разсипва в чашки.Ако ще се обръща се сипва в изплакнати със студена вода купички, например за крем карамел

желе

  • черешите, захарта и водата се слагат в подходящ съд на котлона на слаб огън
  • добавя се цяла лимоновата кора и се вари 10-15 минути
  • накрая се прибавя лимоновия сок и листото от индрише и се вари още 2-3 минути
  • прибавя се набъбналия желатин, предварително накиснат в малко вода
  • оставя се малко да застине и се разпределя върху крема
  • оставя се на студено да се стегне - около 2-3 часа или повече


неделя, 2 юни 2013 г.

Пилешко филе с ягоди и ориз с ядки и вишни - китайска кухня



Обичам китайска кухня и често приготвям тези специфично подправени ястия, особено с пилешко  месо.Препоръчвам ви ги като доста лесни, бързи и вкусни и същевременно здравословни. Пърженето е много бързо и продуктите не поемат много мазнина.


Правила съм пиле с портокал, а манго, с краставица, с шоколад, но не бях опитвала с този нежен плод - ягоди! Получи се много добро съчетание.Сервирах месото с ориз, приготвен със сушени вишни и ядки.
Основно правило за пържената китайска кухня е да се приготвят всички продукти предварително и да се подредят в близост до котлона защото всичко става много бързо.
За това ястие са необходими около 15 минути подготовка и още толкова за готвене.

Продукти
за 2 порции

  • 300 г пилешко филе  без кост

марината
  • 1-2 с.л. светъл сове сос
  • 1 с.л. бяло ароматно вино
  • 1 с.л. лимонов сок

  • 12 броя ягоди
  • 50  мл вода
  • 1 с.л. портокалов сок
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. захар (мед)


  • 1 ч.л. нишесте по избор
  • 3 ч.л. вода
  • 3 с.л. олио за пържене
  • 1 с.л. чесън счукан
  • 1 с.л. настърган джинджифил
  • черен пипер
ориз
  • 1 с,л, зехтин
  • 1/2 к.ч. бадеми скукани
  • 1 к.ч. ориз
  • 1/2 к.ч. сушени вишни
  • 1/2 к.ч. стафиди
  • 3 к.ч. вода
  • сол


 Приготвяне



  • пилешкото филе се реже на тънки лентички
  • в купа се смесват соевия сос, виното, лимоновия сок и нишестето и в тях се маринова месото за около 15 минути сн.1
  • сн.2 е смес от нарязания на дребно чесън и настърган джинджифил
  • в купичка се смесват 50 мл вода, портокаловия сок(може вино), лимонов сок и захарта
  • в друга купичка се смесват нишестето и малко вода , да се разтвори сн.3
  • ягодите се почистват и разрязват на 4 сн.4
  • дълбок съд ( аз използвам тенджера) се загрява и  в него се слага 2 с.л. от  мазнината за пържене (олио)
  • след като се сгорещи бързо се слагат 1/2 (половината) от чесъна и джинджифила, разбърква се  за 10 секунди
  • веднага след това се добавя месото , без маринатата и се пържи бързо за около 3-4  минути, докато побелее сн.5
  • месото се изважда с решетъчна лъжица
  • в същия или друг съд се загрява останалата 1 с.л. мазнина и отново в нея се запържва остатъка от чесъна и джинджифила за 10 секунди
  • добавят се ягодите, много леко се рзбърква  или само се разтръсква, за около 20 секунди
  • смесват се ягодите и месото, поръсва се леко с черен пипер и се сервира веднага
  • ориз
  • мазнината се загрява в малка тенджерка
  • за  кратко се запържват ядките ( да не почернеят)
  • прибавя се ориза, пържи се до побеляване
  • залива се с водата и се добавят стафидите, вишните и сол
  • вари се 10 минути, изключва се и съдът се оставя   затворен  до сервирането.Не се бърка!

Източник

събота, 1 юни 2013 г.

рибена чорба ли? - Супа от риба - подробно по Жак Пепен


Започвам с това, че Главният дегустатор ми е поставил отдавна задача да приготвя рибена супа!
Не се осмелявах, докато не видях по Фиеста как Жак Пепен, заедно с Джулия Чайлд, прави добре известната си "Средиземноморска супа".


Сега вече ще ви кажа, че оценката беше "ммм, възхитителна"!
Много ни хареса, ще се прави отново!
Изключително вкусна, ароматна, леко пикатна от невероятния сос, с който се поднася по рецептата на Жак Пепен!

Спазвала съм продуктите и количествата по оригиналната рецепта, като  пропуснах мидите и шафрана, по обясними причини,  и намалих зехтина в соса.
Изглежда дълго, но всъщност  е много лесно.    Източник.

Продукти
за 4-5 порции

  • по 2 филета от 2 вида риба, общо 400-500 г(сьомга и бяла риба)

  • 3 с.л. зехтин
  • 1,5 ч.ч. нарязан на дребно стар лук
  • няколко стръка зелен лук
  • 1 с.л. нарязан на дребно чесън или няколко стръка зелен
  • 2 ч.ч. домати от консерва
  • 1 ч.ч. бяло ароматно вино
  • 4 ч.ч. рибен бульон -(рецептата следва)
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1/2 с.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • естрагон, може сух

за соса

  • 1 филия бял хляб, без кората
  • 6 скилидки чесън
  • един малък варен картоф
  • 1 печена червена чушка
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
(не го пропускайте, аз не обичам люто, но беше страхотно вкусно)
  • 60 мл бульон от супата
  • 1 яйчен жълтък
  • 150 мл зехтин
  • черен пипер

 Приготвяне
рибен бульон

  • 3-4 глави от риба, ако има и кости, се варят със сол, 2-3 дафинови листа и няколко зрънца черен пипер в 1,5 л вода за около 35-40 минути.Прецежда се и се съхранява на студено.

  супа

  • дълбока тенджера се загрява и в нея се излива зехтина
  • в загрелия зехтин се задушават за около 4-5 минути лука и чесъна, нарязани на ситно
  • добавят се последователно виното, доматите, рибния бульон, разбърква се
  • прибавят се подправките - сол, мащерка, черен пипер, покрива се с капак
  • вари се на слаб огън 15-20  минути 
  • добавя с еестрагона
  • рибата се реже на едри кубчета и се прибавя към супата
  • вари се още 5 минути и се сервира гореща с хляб и сос

сос

  • всички съставки за соса се смесват в блендер и се разбиват до получаване на гладък крем

Хлебните филийки(от франзела) се намазват със соса и се потапят в супата.