четвъртък, 31 януари 2013 г.

Много вкусна шоколадова торта


Първоначалният замисъл беше за торта с шоколадов мус и ягодово пюре, но пюрето се оказа малко и се усещаше съвсем леко.Така че ще има друга вариант с шоко мус и ягоди!


Блатът е мой любим какаов блат -мек и много сочен и без да се сиропира.

Продукти
форма 20-22 см

блат
  • 120 г брашно
  • 50 г какао
  • 120 г кафява захар
  • 100 г бяла кристална захар
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода, непълна
  • кората на 1/2 портокал
  • 2 яйца
  • 40 мл олио
  • сок на /2 портокал +
  • прясно мляко, общо 100 мл
  • сок  около 40, мляко 50 мл
  • 100 мл горещо кафе
шоколадов мус
  • 3 жълтъка
  • 3 с.л. захар
  • 300 г шоколад кувертюр 52%
  • 1 с.л. какао
  • 300 г квасена сметана
  • 3 белтъка

Приготвяне




блат
  • всички сухи съставки за блата се смесват в голяма купа
  • отделно се разбиват яйцата, с вилица, олиото, портокаловия сок и млякото
  • (сокът и млякото се смесват предварително)
  • течната смес се прибавя към сухата и се разбърква
  • приготвя се силно кафе от 100 мл вода и 1 с.л. разтворимо кафе и се добавя към  тестото
  • получава се рядко тесто сн.1
  • формата за печене се застила с хартия и се намазва с масло
  • тестото се изсипва
  • пече се на 180 С до суха клечка 30-40 мин.(започва да се отделя от стените)
  • изважда се и се оставя да се охлади, тогава се изважда от формата и внимателно се отлепва хартията сн.3
  • блатът се разрязва хоризонтално на две части с къдрав нож
  • ако е издут в средата, излишното се изрязва
крем
  • жълтъците се разбиват със захарта в метална купа до побеляване
  • купата се поставя на водна баня и разбиването продължава на топло до сгъстяване сн.2 
  • шоколадът се загрява на МВ или на водна баня до разтопяване  като се разбърква
  • смесва се с жълтъците


  • сметаната се разбива леко и се прибавя към охладената шоколадова смес
  • белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов(портокалов) сок
  • внимателно се смесват шоколадовата и белтъчната смес, с шпатула, до получаване на еднородна смес сн.4
  • мусът се оставя в хладилник за 30 минути да стегне
  • един блат се поставя на дъното на тортена чиня и се стяга с ринг
  • покрива се с крем*
  • оставя се в хладилника за 30  минути да стегне
  • покрива се с другия блат и отгоре се залива с крем
  • оставя се за 24 часа в хладилник 
украсява се по желание
*имаше ягодово желе, което поставих между двата блата, но не се усещаше(300 г ягоди).Явно трябва да са повече.
отстрани съм сложила филирани бадеми




понеделник, 28 януари 2013 г.

Кисело зеле със свински ребра и телешко на фурна



Отново едно класическо ястие от българската кухня, което всеки приготвя по различен начин.
Предлагам ви вариант в гърне(глинен гювеч) с подправки, които наподобяват вкуса на ястието на известната капама. Не е капама(каплама) защото е само с 2 вида месо.



Продукти
за 10-12 порции
  • 1 кг свински гърди
  • 1 кг телешко месо
  • 1 голяма кисела зелка
  • 1/2 ч.ч. ориз*
  • 2-3 с.л. олио
  • 100 мл вино
  • 1 ч.л.едро смлян черен пипер
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. див кимион**
  • няколко зрънца от анасон
  • 1 ч.л. чесън на прах или няколко скилидки
*ч.ч. е с вместимост 200 мл 
 **може и обикновен, но да увеличите анасона

 Приготвяне

  • телешкото месо се сварява предварително до почти готово(защото в магазина продават не точно телешко, а месо от доста по-възрастни животни).За да сме сигурни, че няма да остане сурово.
  • свинските ребра се режат на порционни парчета и се запържват за кратко от двете страни в загрятото олио до зачервяване т.е. запечатване
  • изваждат се и в същата мазнина се запържва оризът
  • зелката се мие, реже се на дребно и пак се измива и отцежда добре
  • в гърнето се реди зеле, ориз,  от двата месо и се поръсва с подправките, накрая се завършва със зеле и подправки
  • налива се виното и 4 ч.ч. от телешкия бульон.Ако няма толкова бульон се долива вода.
  • гювечът се покрива с капака и се поставя във фурната
  • пече се 15 минути или до достигане на 220С и веднага се намалява на 180 С
  • пече  се още  1,5 -2 часа.Проверява се да не е много сухо или да не се превари.Оризът трябва да е с цели зърна, а свинското да се отделя от кокала.

Сервира се с хубаво червено вино , например Каберне.




събота, 26 януари 2013 г.

Как да си направим Телешка пържола на тиган





Трудно се прави телешка пържола в България.Имам пред вид липсата на добро месо, което може да се намери в чужбина.Но понякога се намира.
Предлагам ви как да си направите сочна и вкусна телешка пържола с хубава коричка и сочна сърцевина.




Продукти
за 2 порции

  • 300-400 г телешко бон филе
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. масло+
  • 1 с.л. зехтин
  • стръкче розмарин
  • 300 г гъби
  • 2 с.л. масло
  • 50 мл бяло вино


   Приготвяне


  • месото се нарязва на 2 пържоли с дебелина около 1-1,5  см
  • наръсва се с лимонов сок, соевия сос и черен пипер и се оставя да престои поне 30 минути

  • мазнината се загрява в тиган, добавят се розмаринът и пържолките
  • пържи се от едната страна около 4 минути и се обръща  като тиганът се разклаща за да може мазнината да обхване страничната част

за 4 минути месото остава вътре червено , а към крайщата е запържено
  • ако обичате по-добре сготвено месото, пържете по 5-6 минути от една страна на средно силен огън

  • изважда се , посолява се и се оставя да почине 5 минути в затоплена чиния
  • в същия тиган се добавя още масло и се слагат подсушените и нарязани на филийки гъби
  • тиганът се разклаща и се изчаква гъбите да започната да се карамелизират, чак тогава се разбърква и се добавя виното

  • изчаква се да се редуцира виното и гъбите  и сосът се изсипват върху пържолката
Месото остава сочно и крехко приготвено по този начин.

сервира се със задушени зеленчуци  , картофено пюре, кнедли или друга гарнитура



на снимката долу е със спаначни топки(кнедли)


Тук може да видите видео   как се приготвя телешката пържола на тиган.

петък, 25 януари 2013 г.

Пастицио - мусака от макарони с кайма, стъпка по стъпка



 Ястието е типично за гръцката кухня, почти като лазаня, но с някои изменения.Доминиращите аромати на канела и карамфил го правят различно.Аз го предпочитам...



Продукти
за 4 порции
тавичката  е елипса около 25/15 см


  • 200 г макарони, не много дебели

червен сос
  • 1 малка глава лук
  • 2-3 скилидки чесън 
  • 2 с.л.  зехтин
  • 1 малък морков
  • 250 г телешка кайма
  • консерва домати - 400 г
  • 2 с.л. вино
  • черен пипер, босилек, риган
  • 1/4 ч.л. канела
  • 3 главички карамфил
бешамел(бял сос)

  • 2 с.л. масло
  • 2 равни с.л. брашно
  • 300 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • сол
  • черен пипер, индийско орехче
  • 3 с.л. зехтин за макароните
  • 60 г настърган кашкавал


 Приготвяне

Най- напред започва със сосовете.



червен сос с кайма
  • лукът се нарязва на ситно, чесънът също
  • морковът се настъргва на ренде
  • в тиган се загряват 2 суп. л. зехтин и в него се задушават лукът и морковите
  • когато зеленчукът омекне се добавя каймата и се бърка  докато стане на трохи
  • ако е необходимо добавя се 100 мл вода и се готви 2-3 минути
  • прибавя се консервата домати и се оставя да ври 5-6 минути
  • прибавя се виното, сол, черен пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязан на дребно
  • добавят се канелата и счукания на ситно карамфил.Оставя да се ври на слаб огън още 3-4 минути и се отдръпва.Не трябва да е много гъсто.Овкусява се допълнително с босилек и риган.(щипка сух).
бешамел
  • Затоплят се 2те супени лъжици масло и в тях се запържват 2 супени лъжици брашно до златисто.Добавя се студеното мляко и се разбърква.Изчаква се да заври като от време на време се разбърква.Намалява се до слабо и се вари около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
  • Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче( по една щипка)
  • Яйцата се разбиват с вилица и се добавят към охладения сос.Разбърква се получаване на еднородна маса.
  • Макароните се сваряват в подсолена вода.Водата завира на силен огън и чак тогава се добавят макароните.Прибавя се 1 с.л. зехтин.Разбърква се и се вари според указанията на опаковката.Аз варя винаги малко повече, около 15 минути.
  • Макороните се отцеждат в съд-цедка.
  • В същата тенджера, в която са варени макароните се загряват 2 с.л. зехтин , прибавят се макароните и се разбъркват добре.Отсраняват се от огъня.




  • На дъното на тавичката, в която ще се пече ястието се слагат 3-4 с.л. от червения сос.
  • Отгоре се слага 1/2 от макароните.сн.1
  • Върху тях се изсипва червеният сос.сн.2
  • Покрива се с остатъка от макароните.
  • Върху тях се разпределя с лъжица бешамела(белия сос).сн.3
  • Пече за 30 минути в предварително загрята на 180-200С фурна.Когато се издуе и получи лек загар се изважда и се поръсва с настъргания капкавал.сн.4
  • Връща се във фурната и се запича за още 5-8 минути, до разтопяване на кашкавала.

Изважда се и се изчаква да застине преди да се разреже.




четвъртък, 24 януари 2013 г.

Крем супа от тиква и картофи



Нещо, което отчитам като пропуск, до сега не бях правила супа от тиква.Има много рецепти, доста подобни затова източник няма да цитирам.
Последният ми подстрекател беше Тилия . Мога да кажа само, че супата минава в графата  "редовно приготвяни".Заслужава си, опитайте!


Няма да й слагам етикет "българска традиционна кухня" въпреки, че тиквата е доста характерен продукт за нашата кухня.
Не знам защо много продукти, които виреят по нашите места не са се използвали в българската кухня или са се използвали ограничено.Така е с тиквата - печена, варена, баница.С това се е изчерпвала фантазията на домакинята, за съжаление.
Сега като се започне от октомври, та до края на зимата кулинарните блогове и сайтове преливат от рецепти за тиква...сладкиши, пайове, пудинги, кейкове, тиква с месо, тиква на суфле, тиква на чийзкейк и какво ли не още.
Може да погледнете Свинско с дюли, печено в тиква или пък Тиквен чийзкейк с карамелена заливка   в този блог.
Та и тиква на супа.


Ето каква беше моята крем супа от тиква.
Не посмях да я оставя само с тиква заради предубежденията на Главния дегустатор.Добавих и малко картоф за обогатяване на вкуса.
Макар че истината е, че тиквата е малко безвкусна и донякъде блудкава и разбирам всички, които не обичат този плод (или зеленчук?!).Затова се постарах с подправките! Истинският вкус е резултат  от подправките и добавките към супата.
Важното е, че ни хареса, беше одобрена и от Главният дегустатор и ще се прави пак.:).

Продукти 
за 4 - 5 порции


  • 400 г тиква (моята беше от белите "балка")
  • 200 г картофи
  • 2 моркова
  • 1-2 стръка праз
  • 1 стрък селари(целина)
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2-3 тънки парченца пресен джиджифил
  • (1/2 ч.л. прах)
  • 2 с.л. зехтин
  • едро смлян черен пипер
  • 1/4 ч.л. индийски орехче
  • мащерка суха
  • 1 с.л. сол
  •  75 мл течна сметана                                   (на снимката са други количества)


 Калории - общо  894 Ккал
за 1 порция 224 Ккал


 Приготвяне

  • в тенджера се загрява мазнината и в нея се задушават нарязани на дребно празът, морковите, чесънът и джинджифилът
  • долива се 2 л вода и се добавят нарязаните на парчета тиква и картоф
  • посолява се и се оставя да ври до пълното омекване на зеленчуците - около 20 минути
  • пасира се или се намачква с прибор за приготвяне на пюре до получаване на гладка смес
  • прибавя се сметаната , черният пипер, инд. орех и мащерка и се слага да заври. разбърква с еи се оттегля от огъня
  • сервира се с парченца лимон и лимонов сок


понеделник, 21 януари 2013 г.

Пъстра пилешка супа със спанак




Продукти
за 6 порции

  • 1 голямо пилешко бутче или 2 малки
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 1-2 моркова
  • 1 малка чушка
  • 1 стрък целина(селари)
  • 300 г пресен спанак
  • (може и замразен)
  • 1 с.л. сол
  • черен пипер
  • 1/2 ч.л. сух джоджен
  • 1 ч.ч. дребни макаронени изделия 
Приготвяне

  • месото се измива и се залива с около 2 л вода и се добавя солта
  • слага се на котлона и се добавят всички зеленчуци, нарзани на дребно, без спанака
  • вари се на среден огъх с капак за 30 ми нути
  • спанакът се почиства и нарязва на дребно
  • прибавя се към супата, добавя се черният пипер, сухият джоджен и се вари още около 30 минути
  • месото се изважда и се обезкостява, нарязва се на дребно и се връща в супата
  • огънят се усилва, добавт се 4-5 чаши вода, изчаква се да заври и се слагат макаронените изделия
  • вари се 15 минути без капак и се отдръпва
  • може да се добави 1 с.л. масло





събота, 19 януари 2013 г.

Пилешка пържола ( филе) на грил тиган с кашкавал




Най-посещаваната рецепта в блога за едногодишното му съществуване е  за  Пилешки пържоли. От публикуването й, до сега е видяна близо 13500 пъти....Има и други ястия с пилешко филе, но явно най-популярна е пилешката пържола  .
Затова публикувам още една пилешка пържола - на грил тиган.Това приспособление е много подходящо за зимата, когато скарата на открито е неудобна.Особено за по-малко хора грил тиганът е незаменим.





Продукти
за 2 порции

  • 1 брой филе "пеперуда"

или две филета по 150-200 г

  • лимонов сок
  • черен пипер
  • босилек, сух стрит на ситно
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. соев сос
  • 30 г кашкавал(по желание)

Приготвяне
  • филетата се разрязвата хоризонтално на две без да се реже до края, разгъват се до получаване на по-голяма и по-тънка пържола.Ако не можете да направите разреза, може да се постави под фолио и да се начука с чук до изтъняване.
  • месото се поръсва обилно с лимонов сок, черен пиер, сое всос и босилек
  • оставя се да престои поне 20 минути , до 1 нощ
  • тиганът се поставя на котлона и се загрява много добре , важно е да е много горещ
  • месото се намазва леко със зехтин и се поставя на тигана
  • пече се около 4 минути, пробва се внимателно отстрани дали се отлепва и ако може, се обръща,.Ако не може да с еотлепи се изчаква още 30 секунди и пак се проверява.
  • пече се и от другата страна за около 4 минути
  • изважда се в затоплена чиния и ако няма да се сервира веднага се покрива с капак да се задуши и да е топло.
  • преди сервиране може да се поръси с настърган кашкавал и да се запече за кратко във фурната или на микровълновата печка
  • задушените зеленчуци са добро допълнение за една здравословна нискокалорична вечеря



петък, 18 януари 2013 г.

Торта шоколадово-портокалов мус с маскарпоне




Продукти
за 8-10 порции
форма  18-20 см
блат
  • 3 белтъка
  • щипка сол
  • 1 жълтък
  • 50 г захар
  • 1 с.л. олио
  • 3с.л. брашно
  • 1 с.л. какао
  • 5 с.л. смлени орехи
за муса
  • 100 мл портокалов сок
  • кора на 1/2 портокал
  • 1 с.л. коняк
  • 130 г маскарпоне
  • 3 яйца - ж и б отделно
  • 50 г захар
  • 150 г шоколад готварски
  • 100 мл течна животинска сметана
  •  2 с.л. пудра захар 
  • 1 п. желатин
  • допълнително  150 мл прясно мляко
 Калории - общо 3223 Ккал
за 1 порция 403 Ккал

 Приготвяне

портокалова редукция
  • портокаловият сок се вари до сгъстяване заедно с портокаловата кора
  • прецежда се и се оставя настрана
блат
  • белтъците се разбиват на твърд сняг със щипка сол и няколко капки портокалов сок
  • прибавя се захарта  и разбиването продължава до пълното й усвояване
  • добавят се олиото и леко разбитият жълтък и се разбива
  • брашното, какаото и смлените орехи се смесват в купа
  • внимателно се прибавят разбитите белтъци като се бърка с шпатула
  • тестото се изсипва в застлана с хартия за печене форма
  • пече се на 200С за около 20 минути
  • изважда се и се оставя да изстине
мус
  • жълтъците се разбиват със захарта с помоща на  миксер на водна баня
  • бъркането продължава около 10 минути, до сгъстяване
  • прибавя се редуцираният портокалов сок и конякът и се разбърква добре
  • желатинът се залива с 2-3 с.л. студена вода и се оставя да набъбне
  • сметаната се загрява, без да заври, и в нея се слага набъбналият желатин
  • добавя се и начупения на дребно шоколад
  • разбърква се до пълното разтваряне на шоколада, като ако е необходимо се загрява допълнително
(аз правя всичко на МВ, но може и на водна баня)
  • маскарпонето се разбива с пудрата захар и се смесва с охладените жълтъци
  • прибавя се и шоколадът, разтворен в сметаната
  • белтъците се разбиват на твърда пяна и много внимателно се прибавят към шоколадовата смес
  • блатът се поставя на дъното на тортена чиния и се стяга с пръстен
(Аз използвах по-малка форма, а не тази в която е печен)
  • полива се с прясното мляко
  • отгоре се излива шоколадово-портокаловия мус
  • оставя се в хладилник за няколко часа
  • изважда се от формата и се украсява по желание с плодове, портокалови корички или шоколад
Реже с нож потопен в топла вода.


Сервира се с чаша хубав коняк!

Рецептата е с идеи от Диана и Йоли .

сряда, 16 януари 2013 г.

Воловани (кошнички) от бутер тесто с 2 вида пълнеж


със сирена и червени боровинки


с шунка, праз, гъби и сметана

Продукти
за 10-12 броя
  •  400 г  готово бутер тесто
  • сусам
  • жълтък
  • нататък всички количества са съвсем условни

  • 1-2 стръка праз
  • 200 г гъби
  • 100 г шунка
  • 1-2 с.л. масло
  • 100 мл сметана
  • 1 яйце
  • черен пипер
  • индийско орехче

за тези със сирене
  • камамбер
  • скаморца
  • гауда
  • (синьо, бри или каквото там имате и обичате)


   Приготвяне



  • тестото се разточва по-тънко и се изрязват кръгове (1)
  • от половината кръгове се изрязват по-малки (2)
  • получените пръстенчета се залепват с жълтък върху останалите кръгове(3)
  • средата се надупчва с вилица
  • пръстена се намазва с жълтък и се посипва със сусам 
  • пече се на 220 С  с вентилатор (в ненамазана тава застлана с хартия за печене) за 8 мин и се изважда

плънка

  • шунката, нарязана на кубчета се запържва в мазнината заедно с нарзания на дребно праз
  • прибавят се нарязаните на дребно гъби и се задушава до изпаряване на водата
  • овкусява се с черен пипер
  • яйцето се разбива с вилица и се смесва със сметаната
  • плънката се разпределя във волованите и се залива със сметанови сос
  • запича се за 10 тина минути
  • ( на снимката има парче пушено сирене отгоре)

втори вид

  • сирената за плънката се смсват настъргани, нарязани на дребно в купа и към тях се прибавт червените боровинки
  • волованите се пълнят с тази смес
  • може да се залеят с по 1 ч.л. мед
  • запичат се за 5 минути
  • Волованите се сервират топли

Всичко може да се приготви предварително и преди сервиране да се затопли за 1 минута на МВ