Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 19 февруари 2012 г.

Лазаня с кайма - стъпка по стъпка



Едно доста популярно италианско ястие, не много лесно, но си заслужава усилията!!!



Продукти
 за 3(4) порции

9 бр. готови кори за лазаня - 150 г
плънка
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
2 с.л.л. зехтин
1 малък морков
250 г кайма
консерва домати - 400 г
2 с.л. вино
 черен пипер, босилек, риган
за сос Бешамел
2с.л. масло
2 с.л. брашно
400 мл прясно мляко
индийско орехче, сол, черен пипер
отделно
50 г извара
50 г кашкавал


 
Калории - 
общо 2363 Ккал

на 1 порция 788Ккал











 Приготвяне
Най- напред започва със сосовете.
  • Затоплят се 2те супени лъжици масло и в тях се запържват 2 супени лъжици брашно до златисто.
  • Добавя се студеното мляко и се разбърква.Изчаква се да заври като от време на време се разбърква.Намалява се до слабо и се вари около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
  • Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче( по една щипка)
  • лукът се нарязва на ситно, чесънът също
  • морковът се настъргва на ренде
  • в тиган се загряват  2 суп. л. зехтин и в него  се задушават лукът и морковите
  • когато зеленчука омекне се добавя каймата и се бърка  докато стане на трохи
  • добавя се 100 мл вода и се готви 2-3 минути
  • прибавя се консервата домати и се оставя да ври 5-6 минути
  • прибавя се виното, сол, черен пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязан на дребно.Оставя да се ври на слаб огън още 3-4 минути и се отдръпва.Не трябва да е много гъсто.Овкусява се допълнително с босилек и риган.(щипка сух).

  • В голяма тенджера завира вода с малко сол.Листата лазаня се варят за 3-4 минути.Не се слагат всички наведнъж защото ще се залепят, а по 2-3, като се внимава да не се залепят.Изваждат се с решетъчна лъжица и се подреждат върху кърпа.(не хартия).*
 Подреждане


  • на дъното на съда, в който ще се пече се слага от течната част на доматения сос и върху него от бешамела.Аз използвах кексова форма д/ш/в  26/11/6 см
  • слага се лист лазаня - при мен се получаваше лист и половина.Отгоре се маже с бешамела, слага се от плънката с кайма и домати и накрая малко извара.Ако не можете да я разстелете, просто наръсете тук-таме.
  • Покрива се с лист лазаня и отгоре се повтаря целия пълнеж.Така  се редува до края - 6 пласта кори с 5 пласта пълнеж.Завършва се с кора, която се намазва обилно само с бешамела.



  • пече се в предварително загрята на 180 С фурна 30 минути.
  • изважда се и се наръсва с настърган кашкавал
  • запича се за още 10 минути, до златисто
  • Изчаква се да застине и се разрязва на порции.Изважда се с решетъчна лъжица(лопатка)
*на някои опаковки пише, че корите са готови за употреба без варене






Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката https://www.facebook.com/moetosladkohobinew/




44 коментара:

  1. Чудесна лазаня ,Сонче ! Браво !
    Хубава и спокойна седмица ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ваня!Похвала от ''италианка'' си е направо за гордост!Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
    2. Не е много лесно ,но пък е много вкусно!То в същност не е чак толкова трудно,ами много съдове има после за миене в мивката,това е!Ако имаш миялна машина си е друг въпрос.Но пък е вкусно....много вкусно!
      Хубава седмица Сонче!

      Изтриване
    3. Mnogo vkusno.
      Zabravili ste da napishete che se peche s folio, no az go predpolojih

      Изтриване
    4. Да, правилно, покрива се с фолио! Благодаря, че сте посетили блога!

      Изтриване
    5. Nemislq she e lesno,ako ne q napravish kakto trqbva sedi kato podmetka i nestava puhkava.

      Изтриване
    6. Чудесна рецепта! Облизахме си пръстите! :)

      Изтриване
  2. Сонче, децата толкова обичат лазаня, че буквално през седмица правя по една огромна тава и се омита за нула време;) Твоята е истинска красавица!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, е те тази рецепта трябва да си я изкарам.Много обичам,но не съм правила в домашни условия.Твоята е малко фантазия....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, привет! Аз от вчера съм на италианска вълна. Лазанята е страхотна и си взимам парченце. Ела при мен очаква те награда!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Още една прекрасна рецепта от италианската кухня! Изглежда много, много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава лазаня! Аз само веднъж съм се пробвала да я приготвям и беше пълен провал. Ще се пробвам по твоите стъпки :))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ама откога търся рецепта за лазаня:) Прекрасно си я обяснила! Благодаря ти!Яла съм я с много вкусен сос. Предложи ненщо за сос:)

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубава лазаня благодаря!!

    ОтговорИзтриване
  9. Може и с кори лаваш,готови са запечени; бешамела се оставя по-рядък.На вкус лазанята става по-пухкава и сочна от тази със стандартни кори, а и става по-бързо:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за допълнението, дано е полезно на читателите!Това е най-посещаваната рецепта в блога!

      Изтриване
  10. Соня, браво!! Чудесна лазаня

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна рецепта!!Много вкусна лазаня!!За първи път приготвям и беше лесно като следвах стъпките.Вече съм Ви фен,Соня!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделеното!много се радвам, чеви е харесала рецептата! Поздрав!

      Изтриване
  12. Страхотно и подробно описание като за начинаеща в кухнята. Приготвих лазанята лесно и бързо благодарение на подробно описаните стъпки.Превъзходна се получи и в къщи изчезна за секунди :)Поздрави и благодаря за старанието, което полагате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пробвах с червено вино, но стана една идея по- тежка от моя вкус. Ще пробвам с бяло вино или без вино. Но за сметка на това на мъжете в нас им се услади много :)

      Изтриване
    2. Благодаря ви, тези коментари ме радват и са много важни за мен!Виното е по желание , но все пак е важно за вкуса, може да намалите количеството.Вместо извара може да се използва друг вид сирене - рикота например.Вижте и рецептите за канелони в блога, те са подобни!Поздрави и още веднъж благодаря за споделеното1

      Изтриване
  13. Многоуважаема Соня, благодаря! Полу4и се.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте!Може ли между корите да се слага само Бешамел и кайма,без извара,или ако не-с какво може да се замени изварата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, добре дошли в Моето сладко хоби! Разбира се, че може, даже оригинално не е с извара, но аз съм побългарила, можете да използвате каквото искате сирене или въобще без него! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  15. Благодаря Ви за отговора!Мисля да пробвам с кашкавал!От всички рецепти,които разглеждах за лазаня,Вашата ми хареса най-много!!Благодаря и хубав ден!! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Най-отдолу в тавата първо кори ли се слагат или от соса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Галя! Добре дошла в моето слАдко хоби! Както е написано, най-отдолу са сосовете. Успех и да ви е сладко! Поздрави!

      Изтриване
  17. Хубава рецепта, класическа. Вместо извара слагам моцарела.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, имам един въпрос. Как точно се запича брашно? Срещала съм го и в друга ваши рецепти, искам да направя тази лазаня, но когато съм запичала брашно то става на топчета, въпреки усиленото бъркане..

    ОтговорИзтриване
  19. здравейте, не разбрах точно въпроса ви? При запичане на брашното, то се поставя в сух тиган и леко се разбърква, няма как да стане на топчета.Ако имате предвид запържване на брашното, в рецептата съм описала, загрява се мазнината, добавя се брашното и се бърка.Лъжиците брашно не са с куп.Когато брашното е повече или мазнината по-малко е възможно да се получат бучки, но след това , когато се добави течността(студена), те се разтварят с бъркане.Благодаря ви за споделеното , поздрав и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  20. за по-мързеливите или нямащи време домакини: Моя позната ме научи на следното : вместо да приготвям сос бешамел в запържената кайма се слага течна сметана....около 500 мл. и 1 пак. от подправките за лазяня на Маги или Кнор.После се реди кора и се залива със соса.

    ОтговорИзтриване
  21. За първи път приготвям лазаня и.. се получи. :D
    Много вкусна рецепта и много добре обяснени стъпки.
    След няколко седмици реших да опитам с друг вид сос, вместо с доматен, но не стана толкова вкусно.
    Благодаря и успехи!

    ОтговорИзтриване
  22. мИРА за листите без варене , как бихте ги поставяли? направо сухи? , или заварени?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря за рецептата!Получи се много вкусна лазаня, като се има предвид, че правя за първи път.Спазих рецептата с едно малко изключение, тъй като нямах извара замених я с моцарела и чедар по равни части.Признавам, че бях доста резервирана, тъй като на пакета на корите пишеше "без варене" и се чудех как това твърдо нещо ще стане сочно и меко само докато се пече, но задушено с алуминиево фолио наистина се получи.Резултата беше невероятно вкусна и много лесна за приготвяне лазаня, за кето отново БЛАГОДАРЯ !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ви благодаря за доверието и споделеното! Много се радвам, когато някой е останал доволен от рецептата ! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  24. Много ви благодаря Соня, стана срахотно....

    ОтговорИзтриване
  25. Страхотна лазаня се получи. Благодаря за хубавата рецепта и обясненията стъпка по стъпка. Съпругът и синът ми (16м) хапнаха с голямо удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ви благодар, Венета, за доверието и за споделеното! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow