търся в този блог

неделя, 19 февруари 2012 г.

Лазаня с кайма - стъпка по стъпка



Едно доста популярно италианско ястие, не много лесно, но си заслужава усилията!!!



Продукти
 за 3(4) порции

9 бр. готови кори за лазаня - 150 г
плънка
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
2 с.л.л. зехтин
1 малък морков
250 г кайма
консерва домати - 400 г
2 с.л. вино
 черен пипер, босилек, риган
за сос Бешамел
2с.л. масло
2 с.л. брашно
400 мл прясно мляко
индийско орехче, сол, черен пипер
отделно
50 г извара
50 г кашкавал


 
Калории - 
общо 2363 Ккал

на 1 порция 788Ккал











 Приготвяне
Най- напред започва със сосовете.
  • Затоплят се 2те супени лъжици масло и в тях се запържват 2 супени лъжици брашно до златисто.
  • Добавя се студеното мляко и се разбърква.Изчаква се да заври като от време на време се разбърква.Намалява се до слабо и се вари около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
  • Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче( по една щипка)
  • лукът се нарязва на ситно, чесънът също
  • морковът се настъргва на ренде
  • в тиган се загряват  2 суп. л. зехтин и в него  се задушават лукът и морковите
  • когато зеленчука омекне се добавя каймата и се бърка  докато стане на трохи
  • добавя се 100 мл вода и се готви 2-3 минути
  • прибавя се консервата домати и се оставя да ври 5-6 минути
  • прибавя се виното, сол, черен пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязан на дребно.Оставя да се ври на слаб огън още 3-4 минути и се отдръпва.Не трябва да е много гъсто.Овкусява се допълнително с босилек и риган.(щипка сух).

  • В голяма тенджера завира вода с малко сол.Листата лазаня се варят за 3-4 минути.Не се слагат всички наведнъж защото ще се залепят, а по 2-3, като се внимава да не се залепят.Изваждат се с решетъчна лъжица и се подреждат върху кърпа.(не хартия).*
 Подреждане


  • на дъното на съда, в който ще се пече се слага от течната част на доматения сос и върху него от бешамела.Аз използвах кексова форма д/ш/в  26/11/6 см
  • слага се лист лазаня - при мен се получаваше лист и половина.Отгоре се маже с бешамела, слага се от плънката с кайма и домати и накрая малко извара.Ако не можете да я разстелете, просто наръсете тук-таме.
  • Покрива се с лист лазаня и отгоре се повтаря целия пълнеж.Така  се редува до края - 6 пласта кори с 5 пласта пълнеж.Завършва се с кора, която се намазва обилно само с бешамела.



  • пече се в предварително загрята на 180 С фурна 30 минути.
  • изважда се и се наръсва с настърган кашкавал
  • запича се за още 10 минути, до златисто
  • Изчаква се да застине и се разрязва на порции.Изважда се с решетъчна лъжица(лопатка)
*на някои опаковки пише, че корите са готови за употреба без варене











30 коментара:

  1. Чудесна лазаня ,Сонче ! Браво !
    Хубава и спокойна седмица ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ваня!Похвала от ''италианка'' си е направо за гордост!Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
    2. Не е много лесно ,но пък е много вкусно!То в същност не е чак толкова трудно,ами много съдове има после за миене в мивката,това е!Ако имаш миялна машина си е друг въпрос.Но пък е вкусно....много вкусно!
      Хубава седмица Сонче!

      Изтриване
    3. Mnogo vkusno.
      Zabravili ste da napishete che se peche s folio, no az go predpolojih

      Изтриване
    4. Да, правилно, покрива се с фолио! Благодаря, че сте посетили блога!

      Изтриване
  2. Сонче, децата толкова обичат лазаня, че буквално през седмица правя по една огромна тава и се омита за нула време;) Твоята е истинска красавица!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, е те тази рецепта трябва да си я изкарам.Много обичам,но не съм правила в домашни условия.Твоята е малко фантазия....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, привет! Аз от вчера съм на италианска вълна. Лазанята е страхотна и си взимам парченце. Ела при мен очаква те награда!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Още една прекрасна рецепта от италианската кухня! Изглежда много, много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава лазаня! Аз само веднъж съм се пробвала да я приготвям и беше пълен провал. Ще се пробвам по твоите стъпки :))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ама откога търся рецепта за лазаня:) Прекрасно си я обяснила! Благодаря ти!Яла съм я с много вкусен сос. Предложи ненщо за сос:)

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубава лазаня благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за похвалите, радвам се, че ви харесва!

      Изтриване
  9. Може и с кори лаваш,готови са запечени; бешамела се оставя по-рядък.На вкус лазанята става по-пухкава и сочна от тази със стандартни кори, а и става по-бързо:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за допълнението, дано е полезно на читателите!Това е най-посещаваната рецепта в блога!

      Изтриване
  10. Соня, браво!! Чудесна лазаня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, радвам се , че ви харесва!

      Изтриване
  11. Страхотна рецепта!!Много вкусна лазаня!!За първи път приготвям и беше лесно като следвах стъпките.Вече съм Ви фен,Соня!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделеното!много се радвам, чеви е харесала рецептата! Поздрав!

      Изтриване
  12. Страхотно и подробно описание като за начинаеща в кухнята. Приготвих лазанята лесно и бързо благодарение на подробно описаните стъпки.Превъзходна се получи и в къщи изчезна за секунди :)Поздрави и благодаря за старанието, което полагате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пробвах с червено вино, но стана една идея по- тежка от моя вкус. Ще пробвам с бяло вино или без вино. Но за сметка на това на мъжете в нас им се услади много :)

      Изтриване
    2. Благодаря ви, тези коментари ме радват и са много важни за мен!Виното е по желание , но все пак е важно за вкуса, може да намалите количеството.Вместо извара може да се използва друг вид сирене - рикота например.Вижте и рецептите за канелони в блога, те са подобни!Поздрави и още веднъж благодаря за споделеното1

      Изтриване
  13. Многоуважаема Соня, благодаря! Полу4и се.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности за споделеното! Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте!Може ли между корите да се слага само Бешамел и кайма,без извара,или ако не-с какво може да се замени изварата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, добре дошли в Моето сладко хоби! Разбира се, че може, даже оригинално не е с извара, но аз съм побългарила, можете да използвате каквото искате сирене или въобще без него! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  15. Благодаря Ви за отговора!Мисля да пробвам с кашкавал!От всички рецепти,които разглеждах за лазаня,Вашата ми хареса най-много!!Благодаря и хубав ден!! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Най-отдолу в тавата първо кори ли се слагат или от соса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Галя! Добре дошла в моето слАдко хоби! Както е написано, най-отдолу са сосовете. Успех и да ви е сладко! Поздрави!

      Изтриване
  17. Хубава рецепта, класическа. Вместо извара слагам моцарела.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...