за 3(4) порции
9 бр. готови кори за лазаня - 150 г
плънка
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
2 с.л.л. зехтин
1 малък морков
250 г кайма
консерва домати - 400 г
2 с.л. вино
черен пипер, босилек, риган
за сос Бешамел
2с.л. масло
2 с.л. брашно
400 мл прясно мляко
индийско орехче, сол, черен пипер
отделно
50 г извара
50 г кашкавал
Калории -
общо 2363 Ккал
на 1 порция 788Ккал
Приготвяне
Най- напред започва със сосовете.
- Затоплят се 2те супени лъжици масло и в тях се запържват 2 супени лъжици брашно до златисто.
- Добавя се студеното мляко и се разбърква.Изчаква се да заври като от време на време се разбърква.Намалява се до слабо и се вари около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
- Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче( по една щипка)
- лукът се нарязва на ситно, чесънът също
- морковът се настъргва на ренде
- в тиган се загряват 2 суп. л. зехтин и в него се задушават лукът и морковите
- когато зеленчука омекне се добавя каймата и се бърка докато стане на трохи
- добавя се 100 мл вода и се готви 2-3 минути
- прибавя се консервата домати и се оставя да ври 5-6 минути
- прибавя се виното, сол, черен пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязан на дребно.Оставя да се ври на слаб огън още 3-4 минути и се отдръпва.Не трябва да е много гъсто.Овкусява се допълнително с босилек и риган.(щипка сух).
- В голяма тенджера завира вода с малко сол.Листата лазаня се варят за 3-4 минути.Не се слагат всички наведнъж защото ще се залепят, а по 2-3, като се внимава да не се залепят.Изваждат се с решетъчна лъжица и се подреждат върху кърпа.(не хартия).*
Подреждане
- на дъното на съда, в който ще се пече се слага от течната част на доматения сос и върху него от бешамела.Аз използвах кексова форма д/ш/в 26/11/6 см
- слага се лист лазаня - при мен се получаваше лист и половина.Отгоре се маже с бешамела, слага се от плънката с кайма и домати и накрая малко извара.Ако не можете да я разстелете, просто наръсете тук-таме.
- Покрива се с лист лазаня и отгоре се повтаря целия пълнеж.Така се редува до края - 6 пласта кори с 5 пласта пълнеж.Завършва се с кора, която се намазва обилно само с бешамела.
- пече се в предварително загрята на 180 С фурна 30 минути.
- изважда се и се наръсва с настърган кашкавал
- запича се за още 10 минути, до златисто
- Изчаква се да застине и се разрязва на порции.Изважда се с решетъчна лъжица(лопатка)
Чудесна лазаня ,Сонче ! Браво !
ОтговорИзтриванеХубава и спокойна седмица ! Прегръдки !
Благодаря, Ваня!Похвала от ''италианка'' си е направо за гордост!Хубава седмица и на теб!
ИзтриванеНе е много лесно ,но пък е много вкусно!То в същност не е чак толкова трудно,ами много съдове има после за миене в мивката,това е!Ако имаш миялна машина си е друг въпрос.Но пък е вкусно....много вкусно!
ИзтриванеХубава седмица Сонче!
Mnogo vkusno.
ИзтриванеZabravili ste da napishete che se peche s folio, no az go predpolojih
Да, правилно, покрива се с фолио! Благодаря, че сте посетили блога!
ИзтриванеNemislq she e lesno,ako ne q napravish kakto trqbva sedi kato podmetka i nestava puhkava.
ИзтриванеЧудесна рецепта! Облизахме си пръстите! :)
ИзтриванеСонче, децата толкова обичат лазаня, че буквално през седмица правя по една огромна тава и се омита за нула време;) Твоята е истинска красавица!
ОтговорИзтриванеСонче, е те тази рецепта трябва да си я изкарам.Много обичам,но не съм правила в домашни условия.Твоята е малко фантазия....
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Соня, привет! Аз от вчера съм на италианска вълна. Лазанята е страхотна и си взимам парченце. Ела при мен очаква те награда!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Още една прекрасна рецепта от италианската кухня! Изглежда много, много вкусно!
ОтговорИзтриванеМного хубава лазаня! Аз само веднъж съм се пробвала да я приготвям и беше пълен провал. Ще се пробвам по твоите стъпки :))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Ама откога търся рецепта за лазаня:) Прекрасно си я обяснила! Благодаря ти!Яла съм я с много вкусен сос. Предложи ненщо за сос:)
ОтговорИзтриванеМного хубава лазаня благодаря!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за похвалите, радвам се, че ви харесва!
ИзтриванеМоже и с кори лаваш,готови са запечени; бешамела се оставя по-рядък.На вкус лазанята става по-пухкава и сочна от тази със стандартни кори, а и става по-бързо:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за допълнението, дано е полезно на читателите!Това е най-посещаваната рецепта в блога!
ИзтриванеСоня, браво!! Чудесна лазаня
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, радвам се , че ви харесва!
ИзтриванеСтрахотна рецепта!!Много вкусна лазаня!!За първи път приготвям и беше лесно като следвах стъпките.Вече съм Ви фен,Соня!Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за споделеното!много се радвам, чеви е харесала рецептата! Поздрав!
ИзтриванеСтрахотно и подробно описание като за начинаеща в кухнята. Приготвих лазанята лесно и бързо благодарение на подробно описаните стъпки.Превъзходна се получи и в къщи изчезна за секунди :)Поздрави и благодаря за старанието, което полагате!
ОтговорИзтриванеАз пробвах с червено вино, но стана една идея по- тежка от моя вкус. Ще пробвам с бяло вино или без вино. Но за сметка на това на мъжете в нас им се услади много :)
ИзтриванеБлагодаря ви, тези коментари ме радват и са много важни за мен!Виното е по желание , но все пак е важно за вкуса, може да намалите количеството.Вместо извара може да се използва друг вид сирене - рикота например.Вижте и рецептите за канелони в блога, те са подобни!Поздрави и още веднъж благодаря за споделеното1
ИзтриванеМногоуважаема Соня, благодаря! Полу4и се.
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности за споделеното! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте!Може ли между корите да се слага само Бешамел и кайма,без извара,или ако не-с какво може да се замени изварата?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, добре дошли в Моето сладко хоби! Разбира се, че може, даже оригинално не е с извара, но аз съм побългарила, можете да използвате каквото искате сирене или въобще без него! Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеБлагодаря Ви за отговора!Мисля да пробвам с кашкавал!От всички рецепти,които разглеждах за лазаня,Вашата ми хареса най-много!!Благодаря и хубав ден!! :)
ОтговорИзтриванеНай-отдолу в тавата първо кори ли се слагат или от соса?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Галя! Добре дошла в моето слАдко хоби! Както е написано, най-отдолу са сосовете. Успех и да ви е сладко! Поздрави!
ИзтриванеХубава рецепта, класическа. Вместо извара слагам моцарела.
ОтговорИзтриванеСтрахотна е !!!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е !!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, имам един въпрос. Как точно се запича брашно? Срещала съм го и в друга ваши рецепти, искам да направя тази лазаня, но когато съм запичала брашно то става на топчета, въпреки усиленото бъркане..
ОтговорИзтриванездравейте, не разбрах точно въпроса ви? При запичане на брашното, то се поставя в сух тиган и леко се разбърква, няма как да стане на топчета.Ако имате предвид запържване на брашното, в рецептата съм описала, загрява се мазнината, добавя се брашното и се бърка.Лъжиците брашно не са с куп.Когато брашното е повече или мазнината по-малко е възможно да се получат бучки, но след това , когато се добави течността(студена), те се разтварят с бъркане.Благодаря ви за споделеното , поздрав и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеза по-мързеливите или нямащи време домакини: Моя позната ме научи на следното : вместо да приготвям сос бешамел в запържената кайма се слага течна сметана....около 500 мл. и 1 пак. от подправките за лазяня на Маги или Кнор.После се реди кора и се залива със соса.
ОтговорИзтриванеЗа първи път приготвям лазаня и.. се получи. :D
ОтговорИзтриванеМного вкусна рецепта и много добре обяснени стъпки.
След няколко седмици реших да опитам с друг вид сос, вместо с доматен, но не стана толкова вкусно.
Благодаря и успехи!
мИРА за листите без варене , как бихте ги поставяли? направо сухи? , или заварени?Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!Получи се много вкусна лазаня, като се има предвид, че правя за първи път.Спазих рецептата с едно малко изключение, тъй като нямах извара замених я с моцарела и чедар по равни части.Признавам, че бях доста резервирана, тъй като на пакета на корите пишеше "без варене" и се чудех как това твърдо нещо ще стане сочно и меко само докато се пече, но задушено с алуминиево фолио наистина се получи.Резултата беше невероятно вкусна и много лесна за приготвяне лазаня, за кето отново БЛАГОДАРЯ !!!
ОтговорИзтриванеИ аз ви благодаря за доверието и споделеното! Много се радвам, когато някой е останал доволен от рецептата ! Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеМного ви благодаря Соня, стана срахотно....
ОтговорИзтриванеСтрахотна лазаня се получи. Благодаря за хубавата рецепта и обясненията стъпка по стъпка. Съпругът и синът ми (16м) хапнаха с голямо удоволствие :)
ОтговорИзтриванеИ аз ви благодар, Венета, за доверието и за споделеното! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване