събота, 15 септември 2012 г.

Редено с кайма, патладжан, тиквички и кашкавал

Изминаха първите 2 дни на сънливост и адаптация от часовата разлика след пристигането ни в САЩ .




 


Един ден лудо обикаляне по магазини за допълване на гардероба с дрехи и хладилника с хранителни продукти.

Навсякъде вече продават тикви, нищо че Вси светии е още далеч!

Посещение в новото училище на внука.



И накрая стигнах до готвенето. Нали блогът е кулинарен, да споделя....


Американски палачинки с готов микс

Първо бяха познати и изпробвани неща.

Пилешко роло с шунка и кашкавал, със сос с праскови и червени боровинки
Клафути с круши
 
Но и експериментите продължават.

Редено с патладжан, тиквички и кайма


Този тип ядене отдавна обикаля блоговете, но аз не го бях правила.Не мога да посоча и първоизточника, има много различни модификации. Може да се приготви с месо ( Йоли)  или само със зеленчуци и кашкавал, с домати, с картофи и моркови.Аз ви предлагам варианта, който приготвих с телешка кайма, патладжан и тиквички.
Беше неочаквано вкусно, мога само да кажа , че съжалявам, че не съм го направила по-рано.

Продукти 
 За 4 порции
 
  • 1 патладжан
  • 2 тиквички
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 100 г кашкавал, нарязан на тънки филийки
  • 500 г телешка кайма
  • 1 малка главичка кромид лук
  • 1-2 с.л. светъл соев сос
  • Кимион
  • Черен пипер
  • 50 мл зехтин
  • Копър
  • Кетчуп

Приготвяне


  • Тавичката се намазва добре със зехтин
  • Патладжанът се реже на колелца (моят беше много голям и първо го разрязах на 2 по дължината), посолява се и се оставя да пусне сок
  • Тиквичките се режат на колелца, около 1/2см
  • Лукът се нарязва на кръгове
  • Каймата се омесва със соевия сос ( тук, в САЩ каймата е безсолна), много ситно нарязаната малка главичка лук, кимион, черен пипер и други подправки по желание.
  • Оформят се 12 кюфтенца и се сплескват на питки с големината на резените патладжан


  • Редят се резенчета патладжан, кюфтенце, резенче лук, парче кашкавал и така в този ред докато свърши.
  • Според предпочитанията може патладжанът да се редува с резенче от тиквичка.Аз направих половин тава с патладжан и половин тава с тиквичка, за да може да се сервират поотделно.
  • След като всички зеленчуци се наредят се поръсват със зехтин и копър (може и чесън)
  • Покрива се с алуминиево фолио
  • Пече се на 200 С 45 минути, открива се и се наръсва с кетчуп
  • (вместо това може към редичката да се добавят кръгчета пресни домати)
  • Пече се още 15 минути докато добие хубава коричка

 

7 коментара:

  1. Сонче, радвам се, че вече пишеш от Америка! Снимките са много слънчеви. Предложенията изглеждат изключително вкусно! Сърдечен поздрав от една друга земя! )

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче чудесен пост!
    Вкусотийки си приготвила както винаги!
    Ще чакам следващия репортаж.
    Поздрави за всички ви:)

    ОтговорИзтриване
  3. Поздрави от Юлия Кожухарова!Живи и здрави сте пристигнали в Америка и от снимките виждам ,че сте много щастливи!Рецептите са чудесни,ще ги пробвам!Продължавай с репортажите от далечна Америка!Така и ние научаваме нещо ново!

    ОтговорИзтриване
  4. Ехеее,кога отиде,кога сготви,браво,Соня,много си активна!Всичко е безспорно изключително вкусно и приготвено с много обич!Да си изкараш много емоционално там!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Tova naistina beshe mnogo vkusno! sus sigurnost shte go napravia i az, samniavame da moga da go prigotvia kato mama no shte imam dobra recepta da sledvam:-)

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, очевидно си емоционално заредена и енергията, като типичен блогър-кулинар, си насочила в кухнята :) Всичко изглежда толкова вкусно и съм сигурна, че е било. Приятни дни в Америка и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, не погледнах датата на публикацията и реших, че сега си там :) Но другото е актуално - това, че всичко изглежда много вкусно :)

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.