сряда, 30 май 2012 г.

Маслен кайсиев сладкиш


 
В източника на рецептата сладкишът  е наречен ''Кайсиев сладкиш за кафе''.Основата е маслено тесто, следват пресни кайсиеви половинки , заляти със сметанов сос.Сладкишът е много свеж и изключително ароматен.И  става не само за кафе:)!



Продукти 
за форма 22-24 см
12 порции

  • 500 г почистени и нарязани на половинки кайсии
тесто
  • 225 г брашно
  • 1 ч.л.бакпулвер
  • щипка сол
  • 1/2 ч.л.сода
  • 150 г меко масло
  • 1 с.л.прясно мляко
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • ванилия
  • 1 с.л.коняк
заливка
  • 1 с.л.подладена сметана                         Калории - общо 2719 Ккал
  • 1 яйце, леко разбито
  • пудра захар за поръсване                        за 1 порция  227 Ккал

Приготвяне

  • смесват се брашното, бакпулвера, содата и солта
  • добавя се маслото и захарта - аз използвах блендера за обработката
  • прибавя  се прясното мляко, коняка, ванилията и яйцето, разбърква се добре 
  • полученото меко тесто  (сн.1) се разстила в намаслената тавичка с помощта на шпатула - сн.2
  • отгоре се подреждат кайсиите- сн.3
  • продуктите за заливката се смесват в купичка и леко се разбиват
  • с получената смеатанова смес се покриват кайсиите - сн.4
  • пече се на 180 С с вентилатор около 40 минути
  • оставя се в изключената фурна за още 15 минути
  • сервира се топъл или студен, поръсен с пудра захар

Пилешка супа с картофи и тиквички ( и малко цветя и подправки)

 Още една от нашите любими супички:



Продукти
за 6 порции
  • 1 пилешко бутче от 2 части ( бедро и подбедрица)
  • 1 глава стар лук
  • 1-2 моркова
  • 1 тиквичка
  • 1 стръкче целина
  • 2-3 картофа
  • сол ( 1 с.л.), черен пипер, магданоз
Приготвяне
  • бутчето се измива добре и се слага да ври в студена подсолена  вода, около 2,5 л
  • добавят се нарязаните на дребно лук и моркови и целината
  • оставя се да ври на слаб огън 40 минути или докато месото започне да се отделя от кокала
  • месото се изважда, обезкостява се и се нарязва на дребно
  • прибавят се нарязаните на кубчета картофи, месото се връща в тенджерата и огъня се засилва
  • след около 10 минути се добавя нарязаната на кубчета тиквичка
  • вари се още 15 минути до опълното омекване на картофите
  • наръсва се с черен пипер, а при сервирането и с магданоз
По желание може да се застрои, но аз не я застройвам,Застройката е обикновено кисело мляко, яйце или сметана.
Искам да ви покажа и моята тераса  с цветя и подправки.Подправките са още малки , но цветята цъфтят и са прекрасни.







и любимите ми мащерка и босилек!


копър, магданоз и люти чушки, които садя всяка година за съпруга ми

здравец и индрише, любими аромати



понеделник, 28 май 2012 г.

Пилешко филе на фурна, с плънка от камамбер, хрупкава ароматна коричка и кайсиев сос

След  Пилешко филе с боровинков сос и бадеми, което направо ни очарова, и мен и главният дегустатор, продължавам серията с месо и плодов сладко-кисел сос.Сега вкусът е обогатен и от сиренето и чесъна, а сосът е с кайсиев аромат.


Комбинацията се оказа много добра. Всичко е въпрос на вкус, аз май харесах повече соса с червени боровинки! А пък съпругът ми малко не долюбва ''смръдливите'' френски сирена и предложи вътре да е само кашкавал:)! Така че, ( отнася се за тези , на които им се вижда сложно), давайте смело, може всякакви комбинации! Ястието се приготвя много бързо и лесно и търпи вариации.Ето и рецептата:

 Продукти
 за 2 порции

  • 2 бр пилешки филета  г
  • пресен или сух босилек
  • черен пипер, чесън на прах
  • сокът от половин лимон
  • 62 г камамбер( 1/2 опаковка)
  • 2-3 с.л.брашно
  • 1 яйце разбито с вилица
  • ароматни трохи
  • (1 филия хляб се запича, стрива се на трохи и се добавят черен пипер, червен пипер, босилек, чеснов прах и други подправки по избор - риган, майорана)
  • масло за намазване на тавичката
  • 3 с.л. бяло вино
( аз ползвам за готвене един пелин, изключително ароматен и винаги дава добър резултат)

за кайсиевия сос
  • 1 с.л.масло
  • 1/2 главичка кромид
  • 3-4 сухи кайсии
  • 1 с.л.вино
  • 1 ч.л.захар(може и без)
  • 1с.л. нишесте
  • 250 мл вода
  • сол
  • 1 стрък пресен чесън

Калории - общо за 1 порция




Приготвяне
  • филенцата се начукват леко до изтъняване(може под фолио, за да не се скъсат)
  • наръсват се с лимоновия сок , черен пипер, босилек и чеснов прах
  • оставят се за около 30 минути в хладилника
  • изваждат се и в средата се поставя нарязаното на лентички сирене
  • загъват се на рулце, като се притискат за добро оформяне
  • овалват се много добре в брашно
  • потапят се в яйцето и след това в ароматните трохи
  • рулцата се прехвърлят внимателно в предварително намазаната с масло тавичка
  • пече се на 180 С за 15 минути и в тавата се налива виното
  • пече се за още 15 минути или до златисто
кайсиев сос
  • кайсиите се нарязват н апарчета , заливат се с 250 мл гореща вода
  • нишестето се разтваря в 2-3 с.л.вода
  • в малка съдинка се загрява маслото и в него се задушава много дребно нарязания кромид, до омекване
  • добавят се кайсиите заедно с водата, в която са стояли
  • готви се за 1-2 минути и се прибавя се разтвореното нишесте, сол, захар и накрая виното
  • вари се за 2-3 минути при непрекъснато разбъркване
  • накрая се добавя нарязания на дребно пресен чесън
  • рулцата се разрязват и се заливат с кайсиевия сос




неделя, 27 май 2012 г.

Агнешко печено с картофи




Отново съм използвала любимата ми комбинация розмарин и мащерка.


Продукти 
 за 4 порции

  • 1 малко агнешко бутче
  • дижонска горчица
  • черен пипер, сол
  • розмарин, мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • картофи - 600 г

Калории - общо
за 1 порция

Приготвяне

  • месото се намзва с горчица, черен пипер и сол
  • поставя се в съд за печене с капак ( стъклена тенджера, гювеч), наръсва се с мащерка и розмарин, добавя се чесънът  и се наливат 2 пръста вода
  • пече се за 10 минути на 220 С, а след това около 1 час и 30 минути на 180 С  покрито с капака, до готовност
  • прибавят се картофите, нарязани по желание, поръсват се със сол
  • пече се без капака до омекване на картофите


Суфле от тиквички

Да се включа и аз в тиквеното изобилие на този сезон с едно много ефектно предястие или лека вечеря.Лека и нежна, почти въздушна текстура с аромат на мащерка...

Аз го приготвих в два различни вида купички, по-малките бяха подходящи за обръщане, но по-големите не ставаха за обръщане, а само за директна консумация.

Продукти
за 3-4 порции
  • 450 г тиквички
  • 1 малка глава кромид
  • 60 г масло
  • 40 г брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 с.л. квасена сметана
  • Сол, черен пипер
  • 4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
  • 120 г кашкавал
  • 1-2 стръка пресен чесън
  • 2 к.л. суха мащерка
  • галета за поръсване на купичките

 Приготвяне

 
  • Тиквичките се обелват и нарязват
  • Слагат се във вряща подсолена вода и се варят 10-12 минути
  • Отцеждат се и се пасират сн.1
  • В тиган се загряват 2 с.л. масло и пасиранте тиквчки се задушават в него за 3-4 минути сн.2
  • В друг съд се загрява остаъка от маслото и в него се задушава нарязания на много дребно кромид
  • Прибавя се брашното и се разбърква за 1-2 минути
  • Добавя се нарязаният на дребно прсън чесън
  • Жълтъците се разбиват с вилица и се смесват със сметаната, прясното мляко, сол и черен пипер
  • Получената смес се изсипва при брашното и се готви при непрекъснато разбъркване  още 2-3 минути сн.3
  • Добавят се пасираните тиквички и настъргания кашкавал и се готви до разтопяване на кашкавала сн.4
  • Отдръпва се и се оставя за малко да се охлади
  • Белтъците се разбиват на твърд сняг и много внимателно се добавят към охладената смес сн.5

  • купичките се намазват с масло и се поръсват с галета
  • Готовата смес се разпределя в купичките
  • (добре е да се пълнят до горе и да се заглади с нож,  но аз не го направих)
  • Пече се 190 С за 35-40 минути.
  • Сервира се веднага.







събота, 26 май 2012 г.

Кодрит Кадир - Торта с крем карамел



Този сладкиш е във форма с диаметър 22см. Най-добрият размер за рецептата с долните количества.

Крем-карамел правя много често, но този сладкиш, който комбинира любимия ми крем с какаово блатче вече е моят фаворит! Изключителна вкусотия!


 Счита се, че сладкишът, известен и като "Шоколадова торта с крем карамел'', е част от Средиземноморската кухня.Името “kudrit kader” означава направено с чудо.И наистина тортата се изпича като по чудо- двете части едновременно , без да се разбъркат!
Рецепта за тaзи арабска вкусотия  има на много места, затова не посочвам източник.
 В оригинал се приготвя със сухо мляко, но същия вкус се получава и с прясно.




Продукти
 за форма 20-22 см
моята беше 24 см и тортата стана малко по-ниска

за карамела
5 сл.л.захар

за крема
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
1 ванилия

 
за блатчето
 1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 ч.л. бакпулвер
100 г брашно
2 ч. л какао


 Калории - общо 3491 Ккал
за 1 порция


Приготвяне


  • приготвя се карамел , като тавичката се поставя на котлон или във фурна и в нея се разтопявя захарта
  • карамелът се разпределя по дъното и стените на съда и се оставя настрани да изстине
за крема
  • яйцата се разбиват със захарта
  • добавят се ванилията и прясното мляко
  • изсипва се върху изстиналия карамел
за кексовото тесто
  • яйцето се разбива със захарта
  • добавя се млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.
  • много внимателно, кесковото тесто се изсипва на струйка точно в средата на тавичката с крема
  • тавата със сладкиша се поставя в друга тава, вкоято е налята топла вода
  • пече се на водна баня 50 минути на 180 С
  • (аз пекох точно толкова , но мисля, че може още малко) 
  • след като изстине се оставя за 12 часа в хладилник заедно с водната баня
  • преди сервиране се обръща в поднос







сряда, 23 май 2012 г.

Пилешко филе с боровинков сос и бадеми




Предлагам ви едно сравнително лесно за приготвяне ястие, което обаче може да бъде наречено и изискано заради не съвсем традиционните продукти и богатия си вкус.Крехките филенца се чувстват много добре в сладко-киселия сос.Мащерката допълва аромата на червените боровинки и задушения в масло лук, а хрупкавите бадеми увеличават удоволствието. 

Продукти 
за 2 порции
  • 2 пилешки филенца по около150-200 г
  • сок от 1/2 лимон
  • 2 с.л.масло
  • 1 с.л.зехтин
  • 1 глава кромид лук
  • 1 к.ч.сушени червени боровинки
  • 1 с.л.захар
  • 1 с.л.нишесте
  • 1с.л.оцет балсамико
  • сол, черен пипер, мащерка
  • няколко сурови бадема


 Калории - общо
 за 1 порция
 
Приготвяне

  • филетата се заливат с лмоновия сок и се наръсват с черен пипер и мащерка и се оставят  за 20 тина минути така
  • червените боровинки се заливат с 250 мл гореща вода
  • кромидът се нарязва на много дребно
  • в тиган се загрява 1 с.л.масло и зехтин и се задушава кромида, до омекване
  • добавят се накиснатите боровинки заедно  с водата, в която са били
  • вари се 3-4 минути, лукът трябва да е мек
  • прибавя се 1 с.л. захар и се разбърква
  • нишестето се разтваря в много малко вода  се добавя при боровинките
  • разбърква се и се овкусява със сол, черен пипер и ако е необходимо малко балсамико(аз сложих 1 с.л., но е въпрос на вкус)
  • вари се до постигане на желаната гъстота
  • филетата се запичат на скара или грил тиган.Може да се запекат и  във фурната
(аз ги правих на грил тиган, намазан с 1 с.л.масло)
  • бадемите се нарязват по дължина и се запичат за около минута, минута и половина на МВ
  • ястието се сервира  като сосът се изсипва върху филенцата и се поръсва с бадемите


понеделник, 21 май 2012 г.

Целувки - орехови и кокосови

Тези сладки са резултат  от останали белтъци и недостиг на орехи.Въпреки орехите, това не са ореховки. Получиха се по-скоро орехови целувки и за добавка кокосови:)

И двата вида бяха пристрастяващо вкусни!! А аз не обичам класическите целувки....

Продукти
за 40 броя

  • 4 белтъка от  яйца L
  • 250 г пудра захар
  • 1/2 ч.л. лимонов сок
  • щипка сол
  • 40 г кокосови стърготини, фини
  • 300 г едро смлени орехови ядки
  • 1/2 ч.л.канела
 Калории - общо
 за 1 порция


Приготвяне

  • белтъците трябва да са ''стари'', на стайна температура
  • разбиват се на най-високата скорост на миксера с щипка сол до втвърдяване
  • постепенно се прибавя захарта, на струйка , бъркането продължава до пълното разтваряне на захарта и получаването на твърд крем
  • прибавя се ванилята и лимоновия сок
  • кремът може да се пече така, но може и да се раздели  - за орехови и кокосови целувки
  • аз го разделих 2:1 и и в по-голямата част изсипах смлените орехи, а в по-малката кокосовите стърготини.В ''тестото'' с орехи се добавя канелата.
  • следва внимателно разбъркване с шпатулата, докато се смесят кремът и орехите(кокоса)
  • с лъжица се взима от сместта и се редят сладки в тавичката, застлана с домакинска хартия
  • може да се шприцоват с някакв шприц.така  стават с правилна форма.
  • пекат се на 100 С за около час.Трябва да са хрупкави, добре изсъхнали.



Ароматно пълнено пиле

След  Печено пиле стъпка по стъпка,  ви предлагам още един подобен вариант на пълнено пиле.

 
Разликата е в ароматите, сега  розмарин и мащерка, и в плънката -   червени боровинки и бадеми. Различна е и технологията на печене.Това пиле епечено в съд с капак . В горния линк пилето е печено в кесия.

Продукти
за 4-6  порции
1 по-голямо пиле (1,5 кг) охладено
за плънката
  • 1 средна глава стар лук
  • 1с.л.олио
  • 1с.л. масло
  • 1ч.чаша ориз
  • 1 к.чаша начупени бадеми
  • 1 к.чаша сушени червени боровинки
  • черен пипер, сол
  •  суха мащерка, розмарин
4 картофа за отстрани
Приготвяне на плънката
  • Мазнината се загрява в по-голям тиган и в нея се запърват лукът и ориза.
  • Най- напред се слага нарязаният на ситно лук и се пържи няколко минути , докато омекне.
  • След това се добавя оризът и се пържи при непрекъснато разбъркване докато побелее. Огънят трябва да е на средна степен.
  • Когато оризът е готов, се добавя 1 ч.чаша вода, стафидите и подправките - сол 1/2 ч.л., мащерка, розмарин, черен пипер.
  • Намалява се и се изчаква докато оризът поеме водата.Добавят се бадемите и се разбъква.
Приготвяне
  • Пилето се измива добре и се подсушава  с домакинска хартия или кърпа. и с лъжица се пълни с оризовата плънка.
  •  Ако не се събира цялата плънка, част от нея се подпъхва под кожата на пилето между бутчетата.Зашива се плътно за да не излезе оризът при печенето.Намазва се с масло.
  • Поставя се в съда, в който ще се пече,  налива се 2 пръста вода(2-3 см) и се слага малко розмарин. Аз използвам елипсовидно гърне или елипсовиднна стъклена тенджера.
  • Затваря се с капак и се пече 10 минути на силна фурна(220 С ) , а след това около 1 час на 180С
  • Картофите се обелват и наррязват.Осоляват се.Слагат се около пилето и отново се покрива с капак.
  • Пече се до готовност на картофите - 15-20 минути.Проверява се с вилица.
  • Когато картофите омекнат, съдът се отваря и се оставя да се запече за няколко минути.
Картофите стават много вкусни защото поемат от ароматите и мазнината на соса, в който се е пекло пилето .