Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 27 декември 2011 г.

Печено пиле, пълнено с ориз стъпка по стъпка




От това по-традиционно за моето семейство ястие  няма!Когато трите ми дъщери бяха малки, в неделя се правеше това пиле.Когато заминаха в чужбина, при всяко завръщане ги посрещам с това пиле и ако им гостувам там, първото е да направя ''онова пиле''.
Рецептата е проста и вкусна

 Продукти

 1 по-голямо пиле (1,5 кг) охладено
за плънката
  • 1 средна глава стар лук
  • 1с.л.олио
  • 1с.л. масло
  • 1ч.чаша ориз
  • 1 к.чаша орехи
  • 1к.чаша стафиди
  • черен пипер
  • джоджен
  • чубрица
Приготвяне на плънката

  • Мазнината се загрява в по-голям тиган и в нея се запържват лукът и ориза.
  • Най- напред се слага нарязаният наситно лук и се пържи няколко минути , докато омекне.
  • След това се добавя оризът и се пържи при непрекъснато разбъркване докато побелее.Огънят трябва да е на средна степен.
  • Когато оризът е готов, се добавя 1 ч.чаша вода, стафидите и посдправките - сол 1/2 ч.л., джоджен, чубрица, черен пипер.
  • Намалява се и се изчаква докато оризът поеме водата.Добавят се орехите и се разбъква.

Пилето се измива добре и се подсушава  с домакинска хартия или кърпа. и с лъжица се пълни с оризовата плънка.

 
Ако не се събира цялата плънка, част от нея се подпъхва под кожата на пилето между бутчетата.Зашива се плътно за да не излезе оризът при печенето.











Има 2 варианта за печенето.
По-лесно е в кесия за печене.
Пилето се намзва много лека с масло и се поставя в кисията.Затваря се и се поставя в тавичката. Кесията се надупчва на 3-4 места с игла.Слага се в предварително загрята на 220 С фурна и веднага се намалява до 180/190С.Пече се около 1 час и 30 минути  до 2 часа.Готово е когато месото от крачетата започне да се отделя.
Кесията се маха и се оставя да се запече, да стане коричка.

Другият вариант е пилето да се постави в тавичката и да се налее около 3-4 см вода.
В този случай е необходимо през 15-20 минути да се полива с течността от тавата.
Поставя се с гърдите надолу за да може оризът да поеме от течността и да набъбне.
След като застине се маха конеца , изважда се ориза и се смесва с отделения при печенето сос.


Това е пиле, печено без кисе след като вече един път е обърнато , за да се зачерви отвсякъде.





8 коментара:

  1. Сонче, прекрасно изглежда пиленцето, а съм сигурна че е и великолепно на вкус!!
    Аз по някога правя плънката 50/50 булгур и ориз става също много вкусно (от булгурът вкуса е малко по- различен).
    Поздрави и хубав ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви за чудесната рецепта,всички у дома си облизаха пръстите :) и децата ми бяха впечатлени (а това е трудно). Поздрави и успешна седмица.С уважение Мариета Павлова

    ОтговорИзтриване
  3. Току що го приготвих, след малко ще го разчупим.Изглежда толкова вкусно и апетитно!В соса налях и малко биричка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и споделеното! Весели празници и да ви е сладко!

      Изтриване
  4. Страхотна рецепта !!! Облизахме си пръстите в къщи ! :) Поздравления включвам я в ТОП 10 на любими рецепти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Йоана!Не можете да си представите колко много ме зарадвахте!Рецептата ми е любима, макар че минава за по-просто и "домашно" ястие, аз го сервирам и на гости, които наистина си облизват пръстите! доволна съм, че и на вас се е харесала! Поздрави и да ви сладко!

      Изтриване
  5. Страхотна рецепта ! В къщи си облизахме пръстите , направих я по малко по различен начин , средни картофки ги сложих в тавата и тях , поръсени с чубрица и сол , намазани с малко . Относно пилето го направих в плика . Чудесно стана и с тези стафидки мМмм :))) Включвам я в ТОП на любими рецепти :) БРАВО !

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow