Етикети

агнешко (7) баница (25) Бетоловото (15) бутер тесто (14) българска традиционна кухня (129) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (170) домашно консервиране (6) дребни сладки (27) есен (31) желирано (26) за празник (100) заек (2) закуски (55) запеканка (9) италианска кухня (33) кайма (21) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (1) китайска кухня (8) кифлички (10) кремове (28) крок пот (1) круши (9) лесно (116) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (5) основни ястия (141) паста (16) патица (2) пилешко (46) пити (16) плодове (69) постно (33) празник (9) предястие (55) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (22) салата (14) свинско месо (23) сладкиш (78) сос(дип) (1) спанак (25) супа (26) тестени (50) тиква (6) тиквички (16) торта (44) френска кухня (25) хлебчета (6) череши (8) чийзкейк (12) шоколад (25) ябълки (11) ягоди (26) яйца (7) ястия без месо (44) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (12)

търся в този блог

вторник, 27 декември 2011 г.

Печено пиле, пълнено с ориз стъпка по стъпка




От това по-традиционно за моето семейство ястие  няма!Когато трите ми дъщери бяха малки, в неделя се правеше това пиле.Когато заминаха в чужбина, при всяко завръщане ги посрещам с това пиле и ако им гостувам там, първото е да направя ''онова пиле''.
Рецептата е проста и вкусна

 Продукти

 1 по-голямо пиле (1,5 кг) охладено
за плънката
  • 1 средна глава стар лук
  • 1с.л.олио
  • 1с.л. масло
  • 1ч.чаша ориз
  • 1 к.чаша орехи
  • 1к.чаша стафиди
  • черен пипер
  • джоджен
  • чубрица
Приготвяне на плънката

  • Мазнината се загрява в по-голям тиган и в нея се запържват лукът и ориза.
  • Най- напред се слага нарязаният наситно лук и се пържи няколко минути , докато омекне.
  • След това се добавя оризът и се пържи при непрекъснато разбъркване докато побелее.Огънят трябва да е на средна степен.
  • Когато оризът е готов, се добавя 1 ч.чаша вода, стафидите и посдправките - сол 1/2 ч.л., джоджен, чубрица, черен пипер.
  • Намалява се и се изчаква докато оризът поеме водата.Добавят се орехите и се разбъква.

Пилето се измива добре и се подсушава  с домакинска хартия или кърпа. и с лъжица се пълни с оризовата плънка.

 
Ако не се събира цялата плънка, част от нея се подпъхва под кожата на пилето между бутчетата.Зашива се плътно за да не излезе оризът при печенето.











Има 2 варианта за печенето.
По-лесно е в кесия за печене.
Пилето се намзва много лека с масло и се поставя в кисията.Затваря се и се поставя в тавичката. Кесията се надупчва на 3-4 места с игла.Слага се в предварително загрята на 220 С фурна и веднага се намалява до 180/190С.Пече се около 1 час и 30 минути  до 2 часа.Готово е когато месото от крачетата започне да се отделя.
Кесията се маха и се оставя да се запече, да стане коричка.

Другият вариант е пилето да се постави в тавичката и да се налее около 3-4 см вода.
В този случай е необходимо през 15-20 минути да се полива с течността от тавата.
Поставя се с гърдите надолу за да може оризът да поеме от течността и да набъбне.
След като застине се маха конеца , изважда се ориза и се смесва с отделения при печенето сос.


Това е пиле, печено без кисе след като вече един път е обърнато , за да се зачерви отвсякъде.





5 коментара:

  1. Сонче, прекрасно изглежда пиленцето, а съм сигурна че е и великолепно на вкус!!
    Аз по някога правя плънката 50/50 булгур и ориз става също много вкусно (от булгурът вкуса е малко по- различен).
    Поздрави и хубав ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви за чудесната рецепта,всички у дома си облизаха пръстите :) и децата ми бяха впечатлени (а това е трудно). Поздрави и успешна седмица.С уважение Мариета Павлова

    ОтговорИзтриване
  3. Току що го приготвих, след малко ще го разчупим.Изглежда толкова вкусно и апетитно!В соса налях и малко биричка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и споделеното! Весели празници и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...