Ореховките са мил мой спомен от детството.
Аз съм достатъчно стара за да си спомням готвенето на печка на дърва:)А това не позволява кои знае какви сладкарски постижения! Та, ореховките бяха нещо изключително и празнично, но в нашия град не се продаваха.Моята майка често ходеше командировка до София и едно от нещата , които ми носеше бяха ореховки! Тогава ми изглеждаха като най-вкусното нещо на света!
Съпругът ми също много ги обича.Наскоро се сетих за ореховките покрай тортата ''Павлова".
А днес има и допълнителна причина студено ни е и не ни се излиза.Отвън е красиво, но мрачно.Искаше ми се нещо, което да ни стопли:)
Ииии, ето ги сега - златисти, хрупкави слънчица, мили детски спомени:)
2 белтъка - 75 г
130 г пудра захар( видяха ми се сладки,бих намалила)
200 г едро смлени орехи
1/2ч.л. канела
няколко капки лимонов сок
Калории - общо 1885 Ккал
за 1 бройка - 50 Ккал
С лъжичка се сипва върху намаслена хартия за печене.Може отгоре да се постави по една половинка орехова ядка.Трябва да има разстояние между сладките защото се надуват.
Пече се на 150 С 45 минути.Ако ги харесвате като мен по-препечени може до 50.Отлепват се веднага от хартията.
Добавям връзка към още едни целувки тук.
Аз съм достатъчно стара за да си спомням готвенето на печка на дърва:)А това не позволява кои знае какви сладкарски постижения! Та, ореховките бяха нещо изключително и празнично, но в нашия град не се продаваха.Моята майка често ходеше командировка до София и едно от нещата , които ми носеше бяха ореховки! Тогава ми изглеждаха като най-вкусното нещо на света!
Съпругът ми също много ги обича.Наскоро се сетих за ореховките покрай тортата ''Павлова".
А днес има и допълнителна причина студено ни е и не ни се излиза.Отвън е красиво, но мрачно.Искаше ми се нещо, което да ни стопли:)
Продукти
130 г пудра захар( видяха ми се сладки,бих намалила)
200 г едро смлени орехи
1/2ч.л. канела
няколко капки лимонов сок
Калории - общо 1885 Ккал
за 1 бройка - 50 Ккал
Приготвяне
Белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок.Внимателно с постоянно разбъркване се прибавя захарта и се разбива .С дървена лопатка се бърка докато се прибавят орехите.С лъжичка се сипва върху намаслена хартия за печене.Може отгоре да се постави по една половинка орехова ядка.Трябва да има разстояние между сладките защото се надуват.
Пече се на 150 С 45 минути.Ако ги харесвате като мен по-препечени може до 50.Отлепват се веднага от хартията.
Добавям връзка към още едни целувки тук.
Може и да е мрачно навън, но с този бял снежец пейзажът изглежда толкова красив :-)Много са ти сладки ореховките!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен!
Благодаря Дени!Хубава седмица и на теб!
ИзтриванеНавън изглежда приказно, еххх... и тук да беше така заснежено, но уви не е! А ореховките на мен и сега ми се струват най-вкусното нещо на света:),А твоите изглеждат много вкусни!!!Успешна седмица:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря!Аз много обичам зимата и снега, само да не духа!Тази седмица чакаме още сняг!Хубава седмица на теб!
Изтриване