Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 22 януари 2012 г.

Ореховки - лесно, вкусно, добре познато

Ореховките са мил мой спомен от детството.



Аз съм достатъчно стара за да си спомням готвенето на печка на дърва:)А това не позволява  кои знае какви сладкарски постижения! Та, ореховките бяха нещо изключително и празнично, но в нашия град не се продаваха.Моята майка често ходеше командировка до София и едно от нещата , които ми носеше бяха ореховки! Тогава ми изглеждаха като най-вкусното нещо на света!
Съпругът ми също много ги обича.Наскоро се сетих за ореховките покрай тортата ''Павлова".
А днес има и допълнителна причина  студено ни е и не ни се излиза.Отвън е красиво, но  мрачно.Искаше ми се нещо, което да ни стопли:)



Ииии, ето ги сега  - златисти, хрупкави слънчица, мили детски спомени:)



Продукти

2 белтъка - 75 г
130 г пудра захар( видяха ми се сладки,бих намалила)
200 г едро смлени орехи
1/2ч.л. канела
няколко капки лимонов сок

Калории - общо 1885 Ккал

за 1 бройка - 50 Ккал


Приготвяне

Белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок.Внимателно с постоянно разбъркване се прибавя захарта и се разбива .С дървена лопатка себърка докато се прибавят орехите.








С лъжичка се сипва върху намаслена хартия за печене.Може отгоре да се постави по една половинка орехова ядка.Трябва да има разстояние между сладките защото се надуват.

Пече се на 150 С 45 минути.Ако ги харесвате като мен по-препечени може до 50.Отлепват се веднага от хартията.





Добавям връзка към още едни целувки тук.

4 коментара:

  1. Може и да е мрачно навън, но с този бял снежец пейзажът изглежда толкова красив :-)Много са ти сладки ореховките!
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дени!Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Навън изглежда приказно, еххх... и тук да беше така заснежено, но уви не е! А ореховките на мен и сега ми се струват най-вкусното нещо на света:),А твоите изглеждат много вкусни!!!Успешна седмица:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!Аз много обичам зимата и снега, само да не духа!Тази седмица чакаме още сняг!Хубава седмица на теб!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...