Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 17 септември 2016 г.

Голяма шоколадова торта с бишкоти и "дулче де лече"



Тази торта се превърна в хит това лято на Бетоловото! Правих я няколко пъти и всички гости много я харесаха. Сравнително лесен сладкиш, няма печене и много бъркане.Шоколадова, мека, сочна и ароматна торта.


Рецептата е за доста голяма торта(при нас винаги има много гости :). Може да намалите продуктите наполовина за торта с диаметър около 20 см.
Продукти
за  правоъгълна торта 40см/30см
16-20 порции
400 г бишкоти савоярди
200 мл прясно мляко
50 г шоколад
за крема*
1 кутия(400г)"дулче де лече"
описано е по-надолу
250 г маскарпоне
400 мл животинска сметана 30% масленост
(може да се използва и заквасена сметана с по-висока масленост)
ванилия
1 п. желатин по желание
глазура
200 мл млечна сметана 30%
200 г шоколад 52%
Ако обичате повече шоколад, използвайте 300 г сметана и 300 г шоколад.

*добра комбинация е и само "дулче де лече"(400г) и сметана (200мл)
 Време за приготвяне:  60 мин.

 Приготвяне



крем
За да приготвите крема със сложното име "дулче де лече" трябва да разполагате със подсладено кондензирано мляко в консерва.Освен ако не го купите готов - намира се в някои магазини.
Приготвянето е просто, изисква само време, но може да направите наведнъж няколко кутии, които след това да съхранявате в хладилника.
Кутиите с кондензирано мляко се варят за около 2 часа на слаб огън. Внимава се да са покрити с вода през цялото време. Това е всичко.Вътре млякото се карамелизира и се получава невероятно вкусен продукт.Използва се самостоятелно като крем за сладкиши или в комбинация със сметана, маскарпоне и др.
Маскарпонето и сметаната се разбиват . Към тях внимателно се прибавя охладения крем "дулче де лече".
Желатинът е в случай, че ви трябва по-стегната торта и  нямате подходяща форма за нея.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода и след това се загрява на много слаба микровълнова до пълното му разтваряне във водата.Прибавя се към крема(използвайте цедка за по-сигурно) и се разбърква добре.



шоколадово покритие
Сметаната се загрява в подходящ(стъклен, порцеланов за микровълнова) съд на микровълновата фурна или на котлон, .
Шоколадът се начупва и се прибавя на части към топлата сметана, като след всяка порция се разбърква до пълното разтваряне на шоколада.Оставя се да изстине, За по-бързо може да се сложи за малко в хладилника.
сглобяване на тортата
200 мл прясно мляко се загрява и в него се разтварят 50 г шоколад.Тази смес се използва за намазване на бишкотите.
Половината бишкоти се подреждат в избрания съд за тортата, желателно с подвижни стени.
Намазват се с приготвеното шоколадово мляко с помощта на четка.
Отгоре се изсипва половината от крема.
Подрежда се втория пласт бишкоти и отново се намазват с шоколадовото мляко.
Покриват се с остатъка от крема.
На този етап сладкиша се прибира в хладилник докато леко стегне.Освобождава се от борда.
Завършва се като се залива с изстиналата шоколадова глазура.
Украсява се по желание - ядки, кокос.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби.

1 коментар:

  1. Наистина много лесна торта, Сочне, но и много сладка! Хубаво е да имаме такива рецепти под ръка, когато трябв ада напарвим някой бърз десерт, пък този не е ималък като количество! Аз имам подобни рецепти, но с блатове. Ще опитам и твоята вариация с бишкоти обаче! Поздрави сърдечни, мила!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow