сряда, 26 февруари 2020 г.

Двойно карамелен чийзкейк



Вече няколко пъти съм споменавала, че за мен истинският чийзкейк е печеният. Нежен, мек и влажен с уникална консистенция. Комбинацията от карамелен чийз и заливка от солен карамел е направо неустоима. Препоръчвам!
Продукти 
за форма с диаметър 16-18 см
8-10 порции
Основа

100 г обикновени бисквити
1 с.л. какао
50 г запечени бадеми, смлени
50 г захар
½ ч.л. канела
80 г масло
Това количество е за дъното и стените на съда. Ако не желаете чийзкейкът да има борд от бисквитка, намалете продуктите наполовина.
Чийзкрем
400 г крем сирене(филаделфия)
50 г захар(може да пропуснете)
½ капсула ванилия
Щипка сол
100 г заквасена или друга сметана
1 с.л. нишесте
2 яйца
Заливка
½ кутия дулче де лече(200г)
50 мл течна сметана
¼ ч.л. сол

Време за приготвяне: 5 ч. 30 мин.
 - за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 60 мин.
- за изчакване - 4 часа

Калории 
Общо 4750  Ккал 
За една порция 475 Ккал 



Приготвяне 
Основа
Бисквитите и захарта се поставят в блендер и се смилат до пясък.Прибавя се какаото и разтопеното масло. Разбърква се и се поставя във форма с падащи стени.Бисквитената смес се разпределя по дъното и стените , като се притиска плътно.Формата се поставя в хладилника за 30 мин.

чийзкейк


Крем сиренето се разбива със захарта. Прибавят се ванилията, лимонова кора, карамела, сметаната  и нишестето. Разбърква се добре. Накрая се добавят едно по едно яйцата като се бърка с ниска степен на миксера.
Готовата смес се изсипва върху основата.
Пече се в предварително загрята фурна на 175 С за 50-60 мин. До готовност.
Добре е да се увие дъното в алуминиево фолио, защото може да потече.
Сладкишът е готов, когато в средата е мек, а по краищата запечен.
Отавя се за 1 час да изстине в отворена фурна, след това за 1-2 часа на стайна температура и поне 2-3 часа в хладилника. Чак след това кейка се изважда от формата и се залива със заливката.




заливка
Сметаната се загрява, без да завира . Добавя се останалата част от кутията дулче де лече, солта и ванилията и се разбърква до гладкост. Изсипва се върху сладкиша, поръсва се с люспи морска сол и се украсява по желание. 
Съхранява се в хладилник.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

сряда, 5 февруари 2020 г.

Брауни чийзкейк 2




Продукти 
за тава с размер 27см/18см
12 порции
Масло 110 г
Шоколад 52 % какао 180 г
Захар 220 г
Фин екстракт за кафе 1 ч.л.
Сол 1 щипка
Бакпулвер 1 ч.л.
Яйца 2 бр. Големи
Ванилия ½ капсула (1п.)
Брашно 80 г
Какао 30 г
За чийзкрема
Яйца 1бр.
50 г захар
Ванилия 1 п.
 220 г крем сирене
Лимонова кора

 Време за приготвяне:70 мин.
 - за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 50 мин.

Калории Общо Ккал
 За една порция Ккал
Приготвяне 
 Маслото се загрява заедно със шоколада в микровълновата, около 1 мин. Разбърква се до пълно разтопяване на шоколада.
Прибавя се захарта, ванилия, сол, кафе и яйцата едно по едно. Сместа е доста гъста.Брашното, бакпулвера и какаото се пресяват и се прибавят с леко разбъркване( с шпатула). 
Тавичката се застила с хартия за печене и се намазва с масло. 2/3 от Шоколадовата смес се изсипва и се заглажда.
Яйцето се разбива със захарта, добавя се крем сиренето и се разбърква добре.Изсипва се върху шоколадовата смес в тавата.
Отгоре се добавя останалата част от тъмното тесто. С лъжица се разбърква, като се правят фигурки.

Пече се на 190 С за около 50 минути,  до суха клечка.Изчаква да изстине добре и тогава се реже.

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.