понеделник, 25 февруари 2019 г.

Гирос (свински врат с лук) в крок пот



Много често приготвям свински врат, особено когато имам повече гости. Почти винаги е печен или в крок пота, пълнен с гъби или зеленчуци и сирена. Наскоро прочетох за гръцкия гирос и ме заинтригува като технология. Смених печенето на фурна от оригиналната рецепта със задушаване в крок пота и последващо запичане само за коричка.


Като цяло съм доволна от резултата. Малко по-трудоемко е от приготвянето на цяло парче месо, но вкусът е по-различен.
Рецептата е от този блог.
Продукти 
за 8 порции
1,6-2 кг свински врат
2-3 с.л. подправка за гирос
аз нямах готова и използвах:
червен пипер
черен пипер
магданоз
риган
лют червен пипер 
розмарин
копър сух
мащерка
кориандър
босилек
чесън на прах
 салвия
риган
1/2 ч.ч. зехтин
2 с.л. соев сос
4 глави стар лук
 за глазиране
1 с.л. горчица
1 с.л. соев сос
2 с.л. кетчуп
1 с.л. мед
черен пипер
щипка канела
 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 8 часа
 - за изчакване - 15 мин.
 

Приготвяне 
Подправките, зехтинът, соевият сос се смесват в купичка.
Лукът се реже на много тънки шайби.Месото се реже на възможно най-тънки филийки, ако трябва се начуква.
В голяма тава се подреждат преплетени връзки от дебел памучен конец. Отгоре се подрежда един ред пържоли - 3-4 според големината.Намазват се обилно с подправения зехтин. Отгоре се покрива с резенчета лук.Следва нов пласт пържолки, подправка, лук и така до края. Трябва да се получат поне 4 слоя.
Месото се завързва с конците здраво.
На дъното на крок пота се подреждат 3-4 моркова и върху тях се поставя овързаното месо.На мен ми остана лук и подредих върху месото. Добавя се 1/2 ч.ч. бира.
Готви се на по-силната степен за 8 часа.
Изважда се в тавичка и се намазва с приготвената смес за глазиране.Запича се в предварително загрята силна фурна за 10-15 мин.( 220 С).
Изважда се на подходяща плоскост(дъска) и след като застине се реже.
Отделеният при готвенето сос се пасира, сгъстява се с 1 с.л. нишесте и се завира за 2-3 минути.
Месото се сервира полято със соса и с гарнитура по избор.
 

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате и последвате страничката на Моето сладко хоби.

събота, 9 февруари 2019 г.

Пастички с рикота крем и плодово желе



Пастичките се получиха много вкусни. Всичко може да се приготви в съд с падащ пръстен .Аз използвах метални пръстени, по-ефектно е.


За основа може да послужи всяка бисквитка ,но аз исках тази с орехи и затова изпекох блатче,  от което изрязах кръгчетата.Рецептата за блата е за около 20 бисквитки.

Продукти 
за 8 порции
за основата
2 яйца
1/2 ч..ч захар
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
ванилия
крем рикота
350 г рикота
200 г заквасена сметана
60 г пудра захар(може по-малко , на вкус)
10 г желатин
200 мл течна сметана за разбиване
1 ч.л. канела
50 мл сладък плодов сироп(малинов)
плодово желе
200 мл сладък плодов сироп(малинов)
10 г желатин

 Време за приготвяне: 2ч.30 мин.
- за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 10 мин.
- изчакване - 2 часа
Калории 
Общо 2850 Ккал 
За една порция 356 Ккал 
Приготвяне


Блатчето за основата може да се  изпече предварително.
Яйцата и захарта се разбиват на гъста пяна. Внимателно се прибавя на части брашното, като леко се разбърква.Добавя се ванилията и се примесват смлените орехи. Изсипва се в застана с хартия за печене тава(30/40см), пластът е дебел около 1 см.

Пече се в предварително загрята на 200С фурна до златисто, около 10 мин.
Изважда се от фурната, изчаква се да застине и се изрязват 8 кръгчета според формите за желиране. Остатъкът се нарязва на еднакви квадрати и се използва за други пастички.
крем
Рикотата се разбърква със заквасената сметана и пудрата захар.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода до набъбване. Затопля се за 30 сек. в микровълновата, до пълно разтваряне. Внимателно се смесва с рикотата.
Сметаната се разбива до пухкав крем и се примесва с останалия крем.Разбърква се до хомогенност.
Полученият крем се разделя на 2 части.
В едната част се добавя канелата, разбърква се добре.Разпределя се във формичките(пръстени), на чиято основа са поставени кръгчетата от блата.Прибира се 20 мин. в хладилника.(Формичките се подреждат на поднос за по-лесно прибиране и изваждане от хладилника.)
Втората част от крема се смесва със сладкия плодов сироп . Оставя се настрана.
плодово желе
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода до набъбване. Затопля се за 30 сек. в микровълновата, до пълно разтваряне. Смесва се с плодовия сироп.Изчаква се да започне да се сгъстява и след това се разпределя във формичките.Прибира се в хладилника за 20 мин.
След като желето е стегнало към пастичките се добавя последният слой от крема.Заравнява се и се прибира в хладилника до сервиране.
Преди сервиране пастичките се изваждат от цилиндрите като на-напред леко се изблъскват нагоре, за да се  отлепят от формата, а след това се връщат надолу и цилиндърът се изтегля внимателно нагоре.



Квадратните пастички са сглобени с крем от 200 г заквасена сметана, смесена с 1 с.л. инстантно кафе и 2 с.л. захар. По средата има пласт от малиново сладко.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук , като харесате страничката на Моето сладко хоби.