неделя, 23 февруари 2014 г.

Портокалова баклава със сочна плънка





Продукти
за тава с диаметър 33 см

  • 1 пакет тънки кори за баница - 400г
  • 200г масло
за плънката
  • 4 яйца
  • 85 г захар (около 4 с.л.)
  • 4 с.л брашно
  • 1 щипка сол 
  • 1 голяма чаша накълцани орехи
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 ванилии
  • 1 с.л. коняк (ром)
  • кората и сока на 1 портокал
за сиропа
  •   захар - 3 ч.ч.от 250 мл
  •   вода - 3,5  ч.ч. от 250 мл
  • настъргана кора и сока на 1 портокал
  • ванилия
 Приготвяне

  • Маслото се разтопява на МВ или на слаб котлон.Редят се половината кори, като всяка се намазва обилно с масло.
  • Приготвяне на плънката.
  • Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се солта, брашното с бакпулвера, ванилията, смлените орехи, портокаловата кора и сок и рома.Полученото рядко тесто се изсипва върху корите.
  • Редят се останалите кори, като се мажат  обилно с масло.Отгоре се завършва с масло.
  • Много внимателно се нарязва с остър нож. 
  • За да се получи цвете в средата първо се разрязва на 6 , а след това всяко парче на ромбчета, като се режат успоредни линии.
  • Пече се около 35-40 мин без вентилатор на 180С, до златисто.
  • Изважда се и се оставя да се охлади напълно.
  • Залива се с горещ сироп - Водата  и захарта,  се варят точно 10 минути след завирането, заедно с портокаловата кора и портокаловия сок.. 
  • Покрива се ( аз използвам по-голяма тава) докато напълно поеме сиропа.Най-добре до следващия ден.

20 коментара:

  1. Ох, Сонче, много вкусно, греховно вкусно... :) Да ви е сладко и хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох ... и аз като Гери ... греховно вкусно :) Някога и аз така съм я правила Сонче, наистина става много сочна :)

    ОтговорИзтриване
  3. Малеее Соня иде ми да изям екрана хахахахаа . Изглежда много добре и с това портокалово ухание ще е ,и много освежаващо . Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета, наистина е много вкусно ;)!

    ОтговорИзтриване
  5. С портокала сигурно има страхотен аромат! Ще си открадна идеята :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Сочна и много ароматна! Правим я за Коледа или Нова година. Много красиво си я оформила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ина, и аз я предпочитам пред класическата бакла, по-лека е и някак си по-сочна! Поздрав!

      Изтриване
  7. Изглежда невероятно! Не съм опитвала досега баклава с портокал, така че обезателно ще я приготвя! Поздравления за чудната рецепта, Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хех, никога не е късно за нещо ново, Люси!Поздрав и дано да ти хареса!

      Изтриване
  8. Сонче, така ми се прияде вчера, като я видях тази баклава.......а нямах кори.Станах и направих шекерпаре с орехи и портокал, та да ми мине мерака за нещо лепкаво.Непременно ще се възползвам от рецептата са Сирница -да имаме и сладка баница.
    Хубава нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се все пак, че съм те предизвикала, Вили ;) ! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
  9. Приказна е и неустоимо изкушаваща...
    Преглъщам и те поздравявам, страхотна рецепта, Соня!
    Хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, рядко правя сиропирани сладкиши, по обясними причини свързани с онези малки неща, калориите, които живеят в гардероба и ми смаляват дрехите! Но тази баклава си заслужава! Поздрави и благодаря!

      Изтриване
  10. Интересна рецепта, Сонче. Хареса ми и записвам за проба този нов за мен вариант. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Искам да попитам много ли сладка и водна става като класическата баклава или по-умерена? А коняка/рома може ли да се замести с нещо друго? Благодаря ти. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Радослава, добре дошла в Моето сладко хоби! По моя вкус не е много сладка, сиропът не е много тежък, аз по принцип не обичам сиропираните сладкиши, но този тип баклава ми харесва.Конякът е само за подсилване на аромата, може да се прескочи. Благодаря за коментара, поздрав и да ви е сладко :) !

      Изтриване
  12. За какъв размер тава са продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тавата е с диаметър 33см, пише го точно под думата продукти. Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.