петък, 31 май 2013 г.

Класически френски сладкиш - клафути с череши



Това е най-лесният сладкиш, който може да се направи с всякакви плодове.Непретенциозен и не особено впечатляващ с външен вид, но за сметка на това изключително вкусен.
Много лек и с приятна креместа структура.
Тук може да намерите варианти - с кайсии и с круши, в по-голям съд или в индивидуални купички.
До сега съм правила сладкиша с печене наведнъж, този път изпробвах вариант с първоначално запичане на част от тетстото и последващо добавяне на плодовете и другата част от тестото.
Не намирам съществена разлика във вкуса и външния вид на десерта.



Сега ви предлагам класическия вариант на рецептата -  с череши, по Джулия Чайлд.
Печенето е на 2 етапа, както при нея.
Единствената промяна, която направих, че в общото количество течност замених част от прясното мляко с течна сметана (животинска 30% масленост)

Продукти 
за 6 порции, тавичка с диам. 20 см

  • 300-400 г почистени от костилките череши
  • 2 с.л. захар за черешите

тесто

  • 3 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана 30 % масл.
  • 2 пак.ванилова захар
  • 1/3 ч.ч. захар (от 250 мл)
  • 1/2 ч.ч.брашно (от 250 мл)
  • масло за намазване на формата
  • пудра захар за поръсване


   Приготвяне


  • черешите се почистват от костилките и се поръсват с предвидената захар сн.1
  • яйцата, млякото и сметаната, ванилията, брашното и солта, както останалата захар се смесват в блендер
  • разбива се много добре
  • формата се намазва с мазнина
  • изсипва се около 1/3 от тестото
  • пече за около 5 минути в нагрята на 175 С фурна, да започне да стяга сн.2
  • изважда се и се подреждат черешите, отгоре се изсипва останалото тесто сн.3
  • пече се още 45 минути или до готовност
  • тестото се издува доста, а след това сляга
  • преди сервиране се поръсва с пудра захар
Бележка - бих намалила брашното, както в клафути с круши, по Марта Стюард, където е само 30 г.
Източник




четвъртък, 30 май 2013 г.

Кайсиево парфе с маскарпоне


Това е сладкишът, с който гостувах на Роси и Кулинарен еликсир.
Продукти
за форма 18-20 см
за основата


  • 100 г какаови бисквити
  • 50 г масло
  • 1 к.ч.запечени ситно смлени орехи

за сметановия слой

  • 100 мл прясно мляко
  • 250 г маскарпоне
  • 200 мл течна сметана
  • 300 г квасена сметана
  • 500 г кайсиево сладко
  • (за кайсиевото сладко - 500 г кайсии и 300 г захар)
  • 3 с.л. коняк
  • 1 капсула ванилия
  • 2 п.желатин

за горния слой

  • няколко пресни кайсии
  • 1/2 пакет (35 г) готов кисел с порт. вкус "Кастело"
  • 200 мл вода
  • оранжева боя на върха на ножа

(може да се замени с вода, захар, лимонов сок, боя и желатин)
Моята форма е диаметър 16 см и с тези продукти направих и една малка пастичка (на горната снимка)





 Приготвяне

за основата
бисквитите и орехите се смесват,  поставят се в блендер  и се смилат
добавя се маслото, нарязано на кубчета и се смила до получаване на мокра еднородна смес
форма с откопчаващ се пръстен се намазва с масло
сместа  се разпределя равномерно на дъното на основата като се притиска с ръце или лъжица
оставя се в хладилник да се стегне
кайсиево сладко
кайсийте се нарязват на на едро и се посипват със захарта
варят се на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа


сметанов желиран слой
желатинът се накисва в прясното мляко, изчаква се да набъбне и с е загрява леко на МВ
маскарпонето се разбива за малко с миксера
добавя се квасената сметана и се разбива добре
изсипва се течната сметана, разбива се. Смесва се с приготвеното сладко, разбърква се.Нека да останат парченца от плодовете.
накрая се изсипва разтворения желатин, разбърква се до еднородна смес
изсипва се върху приготвената основа и се оставя в хладилника да се стегне поне за 3-4 часа
желатинов плодов слой
кайсиите се нарязват и подреждат върху сметановия слой
готовият кисел се разтваря в горещата вода, добавя се оцветителя и се оставя да изстине напълно
изсипва се върху кайсиите и се оставя в хладилника до пълното желиране

Поднася се за завършек на вечерта  с чаша хубав коняк!



сряда, 29 май 2013 г.

На гости при Роси от "Кулинарен еликсир"


Днес съм на второто си гостуване и естествено съм много развълнувана!!Щом гостува при мен, с една перфектна торта, Роси веднага ме покани да й гостувам и аз.
За Роси и нейният чудесен блог "Кулинарен еликсир" вече писах, колко е мила и сърдечна тя, колко богато, красиво и подредено с прекрасни снимки е нейното кулинарно местенце!
Почувствах се приятно поласкана и доста развълнувана да участвам в такова представително място!
Не успях да се приготвя бързо поради моето пътуване до Португалия, за което още не съм смогнала да разкажа.После Роси също пътешества и аз имах малко време да помисля какво да направя.Нооо, оказа се много трудно, тъкмо се сетя за нещо хубаво, проверявам и при Роси вече го има! Това беше основната ми трудност - да намеря рецепта на ястие, което да не се повтаря!
 Имах идея за дълго меню, но в последствие го свих до две ястия - една салата, която може да бъде и предястие и основно ястие и разбира се десерт, къде може на гости без торта!
Постарах се да се по вкуса на моята домакиня - сирене, крем , плодове, дано да й хареса!

рецептите ще намерите в блога "Кулинарен еликсир"


Салата от макарони със сос от тиквички и авокадо, пиле и манго



и  Кайсиево парфе с маскарпоне


Привет,мили приятели! :)
След кратка почивка както от работа,така и от хоби заниманията ми по отношение на блога е време отново да се завърна сред вас.
След едно много зареждащо пътуване какъв по-добър начин отново да се влея в редиците на блогващите с едно очаквано и приятно гостуване от страна на Соня и нейния прекрасен блог"Моето сладко хоби" !
Завръщайки се и отваряйки пощата намирам да ме чакат две не само изключително атрактивни и идейни предложения от Соня,но и страхотни снимки,подчертаващи вниманието и ентусиазма,с които е подходила в избора на рецепти и перфектното им изпълнение и презентиране!

Соня,трогната съм от факта,че си обмисляла идеите според моя вкус и до такава степен си ги синхронизирала с него,че се припокриват на повече от 100% :) .

Салатата е много интересна,допада ми с чудесното съчетание от продукти,пъстра и безспорно вкусна,а десерта - е там просто не можеше да бъдеш по-точна в избора - това е моят десерт,това е любимият тип десерти на моето семейство и е невероятно,че си запомнила,че у нас емблема за перфектен десерт е съчетанието от блат,много крем и плодове!

Благодаря ти за старанието,за вниманието и за топлото отношение!
Със сигурност това ще бъде едно запомнящо се гостуване !

вторник, 28 май 2013 г.

Сладкиш с череши


Един десерт, който не съм правила много отдавна, но беше любим на моето семейство. Черешовото време ми я напомни и намерих рецептата в старата ми тетрадка.
Много лесен и бърз за приготвяне.Масленото тесто се комбинира много добре с пресните череши.
Получава се сладкиш с много приятна структура, мек и влажен.Може да послужи и за торта :)


Старата рецепта е с 5 яйца за форма 26-28 см. Но сега се наложи да я адаптирам за по-малка тавичка.

Продукти 
за тавичка 22 см

12 порции
  • 500 г почистени череши
  • 3 яйца - жълтъци и белтъци отделно
  • 120 г меко масло
  • 2/3 ч.ч. пудра захар, може повече
  • 50 мл течна сметана
  • 1 с.л. екстракт ванилия
  • лимонова кора 
  • 1 п. бакпулвер
  • 1 ч.ч. брашно

Време за приготвяне - 55 мин.
за подготовка - 15 мин.
за готвене - 40 мин.

Калории
Общо 2240 Ккал
За една порция 187 Ккал



 Приготвяне


  • фурната на 190 С
  • тавичката се намазва с масло
  • черешите се почистват от костилките* и се подреждат на дъното 
  • маслото се разбива с пудрата захар
  • прибавят се жълтъците и сметаната и се разбива до пухкав крем
  • последователно се добавят ванилията, лимоновата кора, бакпулвера,   и на части пресятото брашно
  • белтъците се разбиват на пяна с няколко капки лимонов сок
  • смесват се с тестото като се бърка внимателно 
  • получава се доста гъсто тесто, което се изсипва върху черешите
  • пече се около 40-50 минути, до суха клечка в средата на сладкиша
  • изважда се от фурната и се изчаква да изстине
  • с тънък нож се отделя от стените на съда и се обръща в чиния за сервиране



  • поръсва се с пудра захар




* аз използвам по стар навик безопасна игла или кламер, най-лесно ми е



Може със същото тесто да се направи и сладкиш с плодовете отгоре.
В намазаната тавичка се изсипва тестото, а отгоре се подреждат черешите.Тогава те потъват при печенето и се получава малко по-различна структура. На долните снимки е така приготвен сладкиш, който пак е обърнат след изпичането..



неделя, 26 май 2013 г.

Рулца от тиквички с крем сирене и извара



Нещо доста популярно и лесно, което не съм публикувала до сега.
Не посочвам точни количества защото зависи какви порции ще приготвяте.За предястие са достатъчни по 3 рулца на човек.

Продукти 
ориентировъчно

  • 2 бр.тиквички
  • 50 г крем сирене
  • 100 г извара
  • 1-2 стръка пресен чесън
  • сол, 
  • черен пипер
  • копър
  • 1 с.л. зехтин

  Приготвяне

  • тиквичките се режат на дълго с ренде
  • запичат се за много кратко на грил тигана
  • изваждат се в купа и се посоляват и заливат с малко зехтин
  • в купичка се смесват изварата , крем сиренето и подправките
  • намачкват се с вилица или се пасират с пасатор
  • в единия край на всяка тиквичка се слага по 1 лъжичка от млечната смес и се завива на рулце





четвъртък, 23 май 2013 г.

Домашно сладко от ягоди



Разбира се, че в магазините има много различни видове сладка, но нищо не може да се сравни с аромата и вкуса на домашното сладко.не е трудно, аз правя всяка година поне от един плод. Опитайте!
Сладкото варя в обикновена по-голяма тенджера на котлона.

Продукти 
за около 6 бурканчета по 330 г

  • 2 кг ягоди
  • 1,5 кг захар
  • 1-2 ч.л. лимонтозу(лимонена киселина)


 Приготвяне
Има различни варианти и пропорции за правене на домашно сладко.
  Обикновено на 1 кг плод се слага 1 кг захар, но това зависи от сладостта на плода и от това дали искате повече сироп или по-гъсто, с повече плодове сладко. Колкото повече е захарта, толкова повече сироп ще има сладкото.
Освен това , ако искате цели плодове и много сироп може да приложите техниката с предварително сваряване на сиропа.Тогава вече е необходима и вода за да се разтвори захарта.След като вече се е посгъстил се добавят плодовете.Така плодът не се наранява и остава цял.
Но аз предпочитам по-лесния вариант - направо смесвам плодовете и захарта и варя на слаб огън.( 2ра-3та степен от 6)
Може да се приготвят плодовете като се посипят със захарта и се оставят за няколко часа да пуснат сироп.Според мен няма съществена разлика в крайния резултат, важно е как ви е удобно.

Аз не използвам никакви добавки, като готови миксове , пектин или друго.


  • И така - ягодите се почистват  и измиват
  • отцеждат се и се поставят в тенджерата
  • посипват се със захарта и без да се бъркат се поставят на слаб котлон
  • след като заври сладкото образува една бяла пяна, която се отстранява с решетъчна лъжица
  • от време на време се разбърква и се наблюдава да не претече*
  • вари се до достигане на желаната гъстота
  • добавя се лимонтозуто, разбърква се и се вари още 1 минута
  • горещото сладко се налива с черпак в сухи буркани, затваря се и се обръщат с капачката надолу

Не е необходимо да се изваряват бурканите.Така могат да се съхраняват 1-2 години и повече.
Ако се захароса може да се превари допълнително, но добавянето на киселина предотвратява захаросването.

*пазете стъклените(керамични) плотове на печката от горещото сладко, захарта ги поврежда безвъзвратно!!

готовността на сладкото се проверява  по няколко начина:
  • промяна на цвета - от червен към карамелен
  • промяна на гъстотата - когато се вдигне лъжицата капе по-бавно
  • капка, пусната в чаша със  студена вода отива на дъното  почти цяла, без да се разтвори
  • капка, изсипана в студена чиния, не се разлива, когато чинията се накланя
  • капка, капната на нокътя на палеца ви, при обръщане надолу не пада
  • времето е относително и не мога да кажа колко време се вари 
Трябва да се има предвид, че след изстиване и престояване сладкото се сгъстява значително.


сряда, 22 май 2013 г.

Ароматни пилешки бутчета с бяло вино, лимон и още...пресни картофи на фурна


Едно изключително лесно и същевременно невероятно вкусно пиле! Освен с вино по същия начин може да се направи и с бира.Салвията може да бъде заменена с розмарин или мащерка.
Продукти
за 6 порции

  • 6-8 броя пилешки бутчета, цели
  • 2-3 с .л. соев сос
  • 1-2 лимона
  • 2 ч.ч. ароматно бяло вино
  • няколко маслини
  • салвия
  • черен пипер
  • чесън - няколко скилидки, или пресен
  • за картофите
  • 1200 г пресни картофи
  • 90 мл зехтин
  • чесън
  • естрагон или розмарин(риган, мащерка)
  • сол
  • червен пипер

Приготвяне


  • бутчетата се подреждат в тавичката за печене
  • поливат се със соевия сос, бялото вино и лимонов сок
  • поръсват се с черния пипер и чесъна, поставят се листата салвия
  • лимоните се нарязват  и се поставят между и върху месото
  • оставят се на студено да се мариноват, колкото повече, толкова повече, както казва моят люмец Мечо Пух :)
  • пекат се на 200 С до готовност - може към края да се намажат допълнително с малко масло  




  • картофите се измиват добре
  • в тавичката за печене се сипва мазнината и се добавят картофите
  • разбърква се, да се омазнят добре  и се прибавят избраните подправки
  • може двете тави , с месото и картофите да се пекат заедно, стават готови за почти едно и също време







неделя, 19 май 2013 г.

Ягоди, крем с маскарпоне и сметана, стар козунак с коняк - с една дума ТРАЙФЪЛ



Комбинацията е съвсем произволна.В случая според намиращите се в хладилника продукти (включително стар  козунак).Всичко може да бъде заменено с нещо друго - козунакът с кекс или бисквити, маскарпонето с друго сирене, или само сметана, ягодите с други плодове.


 "Трайфъл", това е пак една от чуждите думи,  които се нуждаят от пояснение.

Счита се, че това е един най-добрите десерти в английската кухня.
Според тази статия името му се споменава за пръв път в далечната 1654 година в рецепта, която препоръчва да се отреже резен хляб, да се сложи в чиния и да се напои хубаво с шери.
Задължителни продукти са ароматен алкохол, който напоява основата, разбита сметана и плодове, които се редуват на пластове.



Продукти 
 за около 8 чаши или 1 голяма купа*

  • няколко тънки филийки козунак(кекс)
  • няколко бисквитки "амарето"
  • 50 мл шери(порто) или коняк смесен с малко мляко
  • 250 г маскарпоне
  • 3-4 с.л. пудра захар
  • 400 г сметана
(200 мл течна животинска + 200 г квасена)

  • 2-3 ванилии
  • 1 с.л. коняк за крема
  • 300 г ягоди за желе, може да се заменят с готово ягодово сладко 
  • 300 г  ягоди за крема
  • 300 г ягоди за украса

* снимките с голямата купа не ми се получиха, защото беше вечер, а купата беше студена .Горната снимка е преди да се сложи в хладилника и без ягодите за гарниране  
 Приготвяне


  • на дъното на съда се подреждат филийките козунак и се притискат сн.1
  • напояват с е с избрания алкохол
  • част от ягодите се режат на 3-4 филийки, които се нареждат по стените на съда
  • върху козунака се изсипва ягодовото желе* или пасирано ягодово сладко
  • сметаната, маскарпонето и 3 с.л. захар се разбиват с миксер, прибавят се ванилията и коняка
  • 300 г ягоди се нарязват и се прибавят към сметановия крем
  • част от крема се изсипва върху ягодовото желе
  • отгоре се нареждат бисквитки, отново крем и така до края, може да се поставят и цели плодове
  • оставя се в хладилник да се стегне
  • 300 г ягоди се почистват и се посипват с 1 с.л. захар, оставят се в хладилника
  • преди сервиране десертът се гарнира със захаросаните ягоди

* приготвяне на ягодово желе
ягодите се пасират и претриват през цедка, смесват се с 1 с.л. захар и се поставят на огъня.Готвят се за кратко(3-5 мин) като се разбъркват.След изстиване се слагат върху основата.




вторник, 7 май 2013 г.

Парфе торта ягоди и кокос - Роси и Кулинарен еликсир са ми на гости!




Моята първа гостенка не се нуждае от представяне – Роси от Кулинарен еликсир е достатъчно популярна! Всеки блогър или просто любител на кулинарията е надниквал многократно при нея да потърси това или онова. Блогът й грее, подреден, с разнообразни десерти и основни ястия и с прелестни снимки, придружени от подробни разяснения!
Много сърдечна, мила, отзивчива, винаги положителна, готова с добра дума да поощрява колегите, вярвам , че ще се съгласите, че  Роси е своеобразен център на обществото на блогърите кулинари.Ето защо съм поласкана, че намери време да гостува в моето скромно местенце. Благодаря ти, Роси! Благодаря, за подкрепата и за виртуалното приятелство, което ще се радвам да се превърне в реално! Благодаря и за десерта, който си ми приготвила, точно по мой вкус-с ягоди,  пък и  с   кокос,  който е любим на Главния дегустатор! Сигурна съм , че ще хареса и  на читателите!


Поканата да гостувам в блога на Соня дойде точно, когато ми се струпаха на главата ред грижи и ангажименти. Нали знаете, има и такива моменти, когато сякаш задачите се скупчват наведнъж и ако до вчера си имал бол свободно време на разположение, то днес грам не ти остава, а пък тъкмо сега ти трябва.

Но въпреки всичко си действах с едно наум и си казвах, че при толкова категорична и толкова мила покана не мога да не намеря време да откликна.

Соня,благодаря ти за търпението, за уважението, което прозираше в поканата ти, тя наистина ме трогна и ме накара да се почувствам много специална!

Благодаря за указаната чест да бъда твоят първи гост!



Първото нещо,което изниква в съзнанието ми когато стане дума за Соня е,че има едно много задружно семейство с три прекрасни дъщери и внук,с които тя и съпругът й много се гордеят!Чрез нейните публикациите често виртуално попадах в едно красиво кътче в Пирин, а миналото лято и съвсем реално посетихме,това е Бетоловото.

Тя е една от първите дами, които ме посрещнаха и анонсираха във Фейсбук при създаването на кулинарната ми страница,за което също й благодаря.

В блога й "Моето сладко хоби" откривам наистина безкрайна палитра от вкусни предложения от почти всички аспекти на кулинарията.

Много ми допадат красивите й питки, пухкави козунаци, разнообразни ястия и споделям афинитета към кремести десерти, които също са моя слабост.

Поради тази причина в избора си на рецепта се спрях пак и отново на една лека и лесна торта, но пък у дома точно такъв тип десерти изчезват скорострелно,а и трябваше да остана вярна на себе си, защото въпреки гръмкото заглавие Кулинарен еликсир никога не е бил място за връткави рецепти.

И така както е лесна, какви перипетии имах с тази торта не е за разправяне, но то просто е закон неписан, че когато се стараеш най-много най не спори и все нещо ще се случи да ти тества нервната система :) .

Та има си своите неизбежни недостатъци,но и с тях не дочака утрото и бе пометена :) .

Такова дълго интро май не съм писала до сега ,но пък повода си заслужава определено, затова отново благодаря на Соня, че ми подари възможността да стана част от сладкото й хоби :) !


Продукти:

размер на тортата Ф 21

за подложката:
180 гр. какаови бисквити
3 с.л. фино смлени орехи
100 гр. масло
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар (или повече,по ваша преценка и вкус)
за белия слой:
300 мл. кокосово мляко
200 гр. квасена сметана
1 кутийка от 175 гр. Филаделфия натурална или лайт
100 мл. прясно мляко
15 гр. желатин
ванилия
пудра захар на вкус
за плодовото желе:
800 гр. почистени ягоди
200 мл. вода
захар на вкус
ванилия
20 гр. желатин
за гарниране:
няколко ягоди
малко настърган бял шоколад
100 мл. животинска течна сметана
пудра захар на вкус
1-2 ч.л. крем Оле ванилия на Др. Йоткер *

* животинската сметана не е толкова устойчива за шприцване както синтетичната,затова се стабилизира успешно с добавянето на 1-2 ч.л. от крем Оле ванилия на Йоткер.




Приготвяне:

Поставете тортен ринг върху тортен поднос.
От вътрешната страна направете борд от ленти хартия за печене.
По този начин ще освободите много по-лесно тортата от ринга и няма да ви се налага да я отделяте от него посредством нож.

на подложката:
Сложете в купата на блендера бисквитите,смлените орехи,какаото и пудрата захар и смелете.
Добавете нарязаното на парчета масло и пак пуснете блендера,докато се образуват влажни маслени трохи . 
Разпределете равномерно маслените трохи в ринга и ги притиснете .
Поставете подноса в хладилника ,за да стагне бисквитената основа.

на белия крем:
Накиснете желатина в прясното мляко.
Загрейте го на ръба на котлона при непрекъснато бъркане ,докато желатина се втечни,в никакъв случай не трябва да завира.
Оставете настрани да се охлади.
Разбъркайте в купа квасената сметана,сиренето Филаделфия,ванилия и пудра захар.
Постепенно добавете при леко разбъркване кокосовото мляко.
Към тази смес добавете постепенно охладеното мляко с желатина,хомогенизирайте.
Разпределете белия крем върху стегналата вече бисквитена основа,заравнете и приберете отново в хладилника да се желира.

за ягодовия слой:
Почистете и нарежете на парчета ягодите.
Сложете ги в тенджерка заедно с водата и захар на вкус и ги поставете на котлона.
Достатъчно е леко да омекнат,а това става много бързо ( може дори да не завират) и ги пасирайте на пюре.
Накиснете желатина в няколко с.л. вода и като набъбне го прибавете към горещото плодово пюре,от неговата топлина желатинът ще се втечни.
Ароматизирайте с ванилия и оставете да се охлади.
Разпределете изстиналото пюре върху белия крем,заравнете и отново приберете в хладилника да се желира.

за украсата:
Разбийте с миксер животинската сметана с пудра захар на вкус и 1-2 ч.л. крем Оле ванилия,докато набухне.
Насипете я в пош.
Освободете тортата от ринга.
Махнете внимателно пекарската хартия.
Украсете с крема в поша,може да поставите по една цяла или срязана на две ягодка и няколко стръка мента.
По желание в средата на тортата рендосайте бял шоколад.