Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 11 юни 2012 г.

Клафути с кайсии

Още малко на кайсиева вълна!



След клафути с круши все ми се искаше да опитам с друг плод.Чаках череши, за да приготвя този френски десерт в оригинал, но тази година още не съм харесала череши на пазара. Явно продължителните пролетни дъждове са унищожили почти всички череши.
Затова предлагам клафути с кайсии.


Рецептата е почти същата, като на кла фути с круши, но този път реших да пробвам в индивидуални купички.

Продукти 
за 6 порции
  • 6 бр. големи кайсии
  • 2 големи яйца
  • 100 г захар
  • 150 мл прясно мляко
  • 150 мл течна животинска сметана
  • 1 п. ванилия
  •  щипка сол
  • 30 г брашно
  • масло за намазване на купичките
  • 2-3 с.л.захар за поръсване на купичките
  • 1 к.ч.счукани орехи

 Калории - общо 1906 Ккал      за 1 порция 318 Ккал

Приготвяне
 

  • фурната се загрява на 210 С
  • купичките се намазват обилно с масло по дъното и стените и се поръсват със захар
  • кайсиите се нарязват на 6 части, костилките се отстраняват
  • във всяка купичка се подреждат резенчетата от кайсия и се поръсва с натрошени орехи
  • яйцата се разбиват със захарта
  • добавят се прясното мляко, сметаната, ванилията, солта
  • накрая се добавя брашното
  • полученото течно тесто се изсипва върху кайсиите
  •  добавих в част от тестото и кокосови стърготини, около 3-4 с.л.
  • пече се за 20 минути на 210С
  • изважда се и се сервира топло
  • след изстиването спада, но пък може да се обърне върху чинийка







9 коментара:

  1. Соня, десертът изглежда превъзходно! Бих го опитала с удоволствие. Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо коментирах в блога ми ,че не мога да те стигна с твоята фиеста от кайсиеви вкусотии.
    Много апетитен десерт много!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много свеж,лек,плодов и ароматен десерт,Соня!Харесва ми и с кайсии!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми хареса десерта, записвам си да пробвам :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8 юли 2012 г., 3:40

    Колко бакпулвер се слага?

    ОтговорИзтриване
  6. всъщност няма бакпулвер, брашното е толкова малко , че клафутито прилича на омлет с плодове, но ако желаете може да добавите 1/2 ч.л. бакпулвер.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Соня!
    Поздрави от Юлия!
    Днес направих Десерта "Клафути с кайсии"-стана отличен!Аз го направих с праскови,тъй като нямах кайсии,но въпреки това се получи много добре!Благодаря за хубавата рецепта!
    И пак ще повторя,твоят блог много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за доверието, Юлия!Радвам се, че ви е харесало, клафути е хубаво май с всякакви плодове. Поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Отново,здравей Соня!
    Поздрави от Юлия!
    Искам да ти се похваля, че днес направих Клафути за 3 път, откакто ти писах първия път.Синът ми дойде със семейството си и всички много го харесаха! Особено внука ми!
    Мъжът ми яде най-много!Ние живеем в Пловдив.Като пристигне на гости и семейството на дъщеря ми от София , и на тях ще направя!Радвам се ,че научих един чудесен сладкиш от теб! Аз обичам да правя само вкусни ястия и десерти, с качествени продукти и затова като прочета дадена рецепта,веднага,разбирам дали си заслужава, или не, а като е придружена със снимка още по-добре!Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...