Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 7 март 2013 г.

Сладкиш "Червено кадифе" със сирене крема в кексова форма



Този сладкиш е много популярен като торта в САЩ. Оригинално се приготвя със сирене   "Филаделфия" и маскарпоне. Предлагам ви побългарен вариант с българското сирене "Крема", което е значително по-евтино и с по-ниска масленост. Затова съм добавила и много малко масло в крема. Визията е впечатляваща, а вкусът не е пострадал много от замяната! В скоби посочвам продуктите по оригиналната рецепта.



Сладкишът е с много сочен блат, който не се нуждае от допълнително ссиропиране. Другото му предимството, че не необходимо да отлежава, може да се консумира веднага!

Продукти
За правоъгълна форма 20/10 см*
8 порции

  • 125 г брашно
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 ч.л. какао
  • 125 г захар
  • 1 яйце
  • 1 п. ванилия
  • 60г масло
  • 125 мл прясно мляко с 1 с.л. лимов сок  (125 мл buttermilk)
  • 1/2 ч.л. сода
  • червена сладкарска боя**

крем

  • 250 г - 2 пакета сирене Крема (равни количества Филаделфия и Маскарпоне)
  • 100 г пудра захар
  • 150 г квасена сметана
  • 30 г масло

*за да получите кръгла торта с размер 20-24 см трябва да се удвои количеството на всички продукти
**боята я има на снимката, от нея съм използвала 2/3, т.е. 2/3 от 0.4 мг, получи се доста наситен цвят сн.2, сн.6
 


Приготвяне

на блатовете


  • в купа се смесват пресятото брашно, солта, какаото
  • маслото(меко) се разбива със захарта до пухкава смес
  • прибавя се яйцето и се разбива до пълното му усвояване
  • отделя се една лъжица от млякото с лимон и в него се разтваря боята, след това се изсипва при цялото количество мляко и се разбърква добре (указанието се отнася за този вид боя, за други, четете на опаковката)
  • към млякото се прибавя и содата




  • смесват се сухите и течните съставки като се добавя последователно от млякото и брашното към сместа с яйцето и се разбърква до получаване на еднородна смес
  • тестото се изсипва в застлана с хартия форма
  • пече се 30-35 минути до суха клечка на 180 С
  • изважда се и се изчаква да се охлади напълно преди да се извади от формата и да се реже
  • разрязва се на 3 части хоризонтално, които се оставят на хладно място

крем

  • крема сиренето се разбива заедни със захарта, прибавя се много мекото масло, което ако е необходимо, се загрява за 30 сек на микровълновата
  • разбива се и се прибавя сметаната, разбива се до гладка смес
  • с получения крем се мажат блатовете и се слепват, отгоре и отстрани се измазва също с крема
  • украсява се по желание( аз съм използвала трохи от блата)




18 коментара:

  1. Сонче, много красив цвят си получила! Благодаря, че сподели за боята. Аз все не намирам хубава. Обичам сладкиши с такъв крем :)и съм сигурна, че този има съвършен вкус! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми допада сладкишът ти,Соня, и какъв страстен цвят има,чудесен е!Хубав ден и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошен е, Сонче - крем, блат и цвят! Тази боичка от къде си я купила, не съм виждала в такива разфасовки? Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте момичета, така и предположих, че боичката ще е най-интересна, защото чарът на сладкиша е в цвета :)Стои в шкафа ми отдавна(боичката) , но е купена или от Лидъл или от Кауфланд, по-скоро от втория, но не съм абсолютно сигурна!Поздрави и ви благодаря за интереса!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен е, Соня! Кремове със сирена тип крема много ми допадат, а и твоят десерт е мног сочен и примамлив!
    С пожелание за хубав празник :)

    ОтговорИзтриване
  6. Соня,отдавна съм "хвърлила око" на този сладкиш!
    Твоят изглежда чудесно!
    И аз често замествам "Филаделфия" с крема и съм доволна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като добавиш малко масълце и пасираш добре, получава се заместването, Дани!Хубав празник!

      Изтриване
  7. Честит празник,Соня!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!

    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси, много мили пожелания!Хубав празник и на теб!

      Изтриване
  8. Честит Празник, Сонче! Пожелавам ти много щастие, красиви мигове, сплетени с любов и доброта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честити празник, Снежи!Нека твоите пожелания се върнат умножени!Поздрав и прегръдка!

      Изтриване
  9. Честит празник СОНЧЕ!
    Бъди  жена благословена,
    с любов и нежност надарена,
    с усмивка вечно озарена
    и с много радост наградена!

    http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313377_437116969703118_313462671_n.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Здравче трогна ме с твоя поздрав!Много мила снимка, точно за мен сякаш!Нека бъде пълен и твоя ден с много обич и усмивки!Топла прегръдка от мен!

      Изтриване
  10. Здравейте, ако се използват маскарпоне и Филаделфия трябва да добавим само пудрата захар и заквасената сметана (няма нужда от масло)?
    Мога ли да ги направя под формата на кексче?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен. Да, ако се използва маскарпоне няма нужда от масло. Може да го приготвите във всякаква форма, просто съобразете размера с количеството продукти, ако трябва увеличете двойно за нормална кексова форма с диаметър 26 см. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow