Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 15 декември 2011 г.

За първите ми коледни сладкишчета в силиконови формички и една бърза вечеря

Получих подарък коледни силиконови формички.Никога не съм ползвала и не знаех какво да ги правя.След известно ровене в мрежата се спрях на малко по-тежко кексово тесто.Бърках , пекох на няколко пъти, опитвах за първи път да украсявам - пак ровене в мрежата как се прави....и хоп станало 18 часа и съм забравила за вечерята.
Трябваше да е бързо и леко.Ето какво се получи с налични продукти:

Спанак с яйца и сирене на фурна

Беше много вкусно и леко,  правила съм го преди това за предястие, но си става и чудесна вечеря.

Продукти
за 3-4 порции, ако е предястие или
вечеря за двама


200 г пресен спанак
3 яйца
150 г краве сирене
2 с.л. брашно
4 печени чушки от буркан
сол, черен пипер, джоджен
кашкавал за поръсване





Приготвяне


Загрява се фурната на 210 С .Измитият спанак се бланшира в гореща вода за 2 минути.(Аз си купувам повече спанак, измивам го, почиствам го , подсушавам го и си го съхранявам дълго време в затворен плик в хладилника).Може да се използва замразен.Изцежда се от водата и се нарязва на ситно.
В купа се разбъркват яйцата, натрошеното сирене  и брашното.Добавя се нарязаният  спанак.
Тавичката се намазва с масло.Червените печени чушки се нарязват на лентички и се разстилат на дъното на тавичката.

Отгоре се изсипва яйчно-спаначената смес.

Пече се на 210С за около 15-20 минути.


Изважда се и се обръща в голяма чиния.Отгоре се наръсва с кашкавал докато още е топло.








 




А сега и сладкишчетата:

Кексчета в силиконови формички





 Рецептата е някаква смесица, която се оформи в главата ми след четене насам -натам.

Продукти
за 18 формички












2 яйца
100г захар
50 г течно масло
150 г брашно 1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия

50 мл портокалов сок
 и настъргана кора на половин портокал за светлото тесто


50 мл мляко и 50 г стопен шоколад за тъмното тесто

1с.л. мляко с 4 с.л. пудра захар за украса

Приготвяне

Най-напред се разбиват яйцата и захарта, до пълно стопяване на захарта.Прибавя се маслото и брашното.Получената доста гъста смес се разделя на 2 части.Едната се смесва с портокаловия сок и корички, а другата със разтопения шоколад и млякото.Само с  разбъркване.
(Шоколадът се стопява на МВ за около 3 минути, като през 1 минута се проверява и разбърква.)
Изсипва се и от двете смеси във формичките.Пълнят се до по-малко от средата.



Пече се на 190С за 12 минути.Сладкишите се издуват, но не много.От едната страна стават равни, а от другата може леко да се изреже, ако е много издуто за да се оформят .



Млякото и пудра захар се разбъркват интензивно с лъжица( ако е по-голямо количество може и с тел) .С получената бяла смес се украсяват сладките.



















3 коментара:

  1. Соня, много хубави са ти станали елхичките и снежните ботушки. Чудесна коледна декорация за чинийките :-)!
    Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Дени!Много си мила, даваш ми кураж и стимул да продължавам!Подкрепата за плахите ми опити е много важна:)
    Весели и вкусни празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Mnogo sa krasivi i sas sigurnost vkusni!!!!!!!!!! Bravo , mamo!!!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...