Получих подарък коледни силиконови формички.Никога не съм ползвала и не знаех какво да ги правя.След известно ровене в мрежата се спрях на малко по-тежко кексово тесто.Бърках , пекох на няколко пъти, опитвах за първи път да украсявам - пак ровене в мрежата как се прави....и хоп станало 18 часа и съм забравила за вечерята.
Трябваше да е бързо и леко.Ето какво се получи с налични продукти:
Беше много вкусно и леко, правила съм го преди това за предястие, но си става и чудесна вечеря.
Продукти
за 3-4 порции, ако е предястие или
вечеря за двама
200 г пресен спанак
3 яйца
150 г краве сирене
2 с.л. брашно
4 печени чушки от буркан
сол, черен пипер, джоджен
кашкавал за поръсване
Загрява се фурната на 210 С .Измитият спанак се бланшира в гореща вода за 2 минути.(Аз си купувам повече спанак, измивам го, почиствам го , подсушавам го и си го съхранявам дълго време в затворен плик в хладилника).Може да се използва замразен.Изцежда се от водата и се нарязва на ситно.
В купа се разбъркват яйцата, натрошеното сирене и брашното.Добавя се нарязаният спанак.
Тавичката се намазва с масло.Червените печени чушки се нарязват на лентички и се разстилат на дъното на тавичката.
Отгоре се изсипва яйчно-спаначената смес.
Пече се на 210С за около 15-20 минути.
Изважда се и се обръща в голяма чиния.Отгоре се наръсва с кашкавал докато още е топло.
А сега и сладкишчетата:
Кексчета в силиконови формички
Рецептата е някаква смесица, която се оформи в главата ми след четене насам -натам.
2 яйца
100г захар
50 г течно масло
150 г брашно 1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия
50 мл портокалов сок
и настъргана кора на половин портокал за светлото тесто
50 мл мляко и 50 г стопен шоколад за тъмното тесто
1с.л. мляко с 4 с.л. пудра захар за украса
Най-напред се разбиват яйцата и захарта, до пълно стопяване на захарта.Прибавя се маслото и брашното.Получената доста гъста смес се разделя на 2 части.Едната се смесва с портокаловия сок и корички, а другата със разтопения шоколад и млякото.Само с разбъркване.
(Шоколадът се стопява на МВ за около 3 минути, като през 1 минута се проверява и разбърква.)
Изсипва се и от двете смеси във формичките.Пълнят се до по-малко от средата.
Пече се на 190С за 12 минути.Сладкишите се издуват, но не много.От едната страна стават равни, а от другата може леко да се изреже, ако е много издуто за да се оформят .
Млякото и пудра захар се разбъркват интензивно с лъжица( ако е по-голямо количество може и с тел) .С получената бяла смес се украсяват сладките.
Трябваше да е бързо и леко.Ето какво се получи с налични продукти:
Спанак с яйца и сирене на фурна
Беше много вкусно и леко, правила съм го преди това за предястие, но си става и чудесна вечеря.
Продукти
за 3-4 порции, ако е предястие или
вечеря за двама
200 г пресен спанак
3 яйца
150 г краве сирене
2 с.л. брашно
4 печени чушки от буркан
сол, черен пипер, джоджен
кашкавал за поръсване
Приготвяне
Загрява се фурната на 210 С .Измитият спанак се бланшира в гореща вода за 2 минути.(Аз си купувам повече спанак, измивам го, почиствам го , подсушавам го и си го съхранявам дълго време в затворен плик в хладилника).Може да се използва замразен.Изцежда се от водата и се нарязва на ситно.
В купа се разбъркват яйцата, натрошеното сирене и брашното.Добавя се нарязаният спанак.
Тавичката се намазва с масло.Червените печени чушки се нарязват на лентички и се разстилат на дъното на тавичката.
Отгоре се изсипва яйчно-спаначената смес.
Пече се на 210С за около 15-20 минути.
Изважда се и се обръща в голяма чиния.Отгоре се наръсва с кашкавал докато още е топло.
Кексчета в силиконови формички
Рецептата е някаква смесица, която се оформи в главата ми след четене насам -натам.
Продукти
за 18 формички2 яйца
100г захар
50 г течно масло
150 г брашно 1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия
50 мл портокалов сок
и настъргана кора на половин портокал за светлото тесто
50 мл мляко и 50 г стопен шоколад за тъмното тесто
1с.л. мляко с 4 с.л. пудра захар за украса
Приготвяне
Най-напред се разбиват яйцата и захарта, до пълно стопяване на захарта.Прибавя се маслото и брашното.Получената доста гъста смес се разделя на 2 части.Едната се смесва с портокаловия сок и корички, а другата със разтопения шоколад и млякото.Само с разбъркване.
(Шоколадът се стопява на МВ за около 3 минути, като през 1 минута се проверява и разбърква.)
Изсипва се и от двете смеси във формичките.Пълнят се до по-малко от средата.
Пече се на 190С за 12 минути.Сладкишите се издуват, но не много.От едната страна стават равни, а от другата може леко да се изреже, ако е много издуто за да се оформят .
Млякото и пудра захар се разбъркват интензивно с лъжица( ако е по-голямо количество може и с тел) .С получената бяла смес се украсяват сладките.
Соня, много хубави са ти станали елхичките и снежните ботушки. Чудесна коледна декорация за чинийките :-)!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав петък!
Благодаря Дени!Много си мила, даваш ми кураж и стимул да продължавам!Подкрепата за плахите ми опити е много важна:)
ОтговорИзтриванеВесели и вкусни празници!
Mnogo sa krasivi i sas sigurnost vkusni!!!!!!!!!! Bravo , mamo!!!
ОтговорИзтриване