Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 18 март 2012 г.

Лимоновo изкушение - пай, стъпка по стъпка с приготвяне на основата

След   Лимонов чийз кейк, печен, стъпка по стъпка    да  опитаме и лимонов пай!
Предлагам ви отново сладкиш с прекрасен лимонов аромат. Съчетанието на хрупкава маслена кора, плътен лимонов крем и лимонова целувка е перфектно.Препоръчвам ви това наслаждение!




За пайовете съм писала в Кулинарния речник  в този блог.

Приготвяла съм пай най-често с готово маслено тесто, а сега този  е с предварително изпечена основа.
От това, което бях чела и гледала по кулинарните предавания, за пайовете ми се струваше, че приготвянето на блата е много трудно - указанията са от рода на ''внимавайте за количеството вода, месете със студени ръце, сложете съда преди това в хладилника и т.н.''Докато не открих този сайт с указания за приготвяне на тестото за основата на пай в блендер.
За пълнежа съм използвала идеята от  Grandma's Lemon Meringue Pie.

Ето и самата рецепта:



Продукти
за форма 25 см
порции 8-10

за блата
  • 120 г масло
  • 180 г брашно
  • (от това, което изчетох съотношението е винаги 2 части масло къмто 3 части брашно)
  • 2 с.л. захар (само ако е за сладък пай)
  • 40 мл вода - 2-3 с.л.

за лимоновия крем
  • 50 мл лимонов сок(прясно изцеден от един лимон)
  • кората на един лимон
  • 350 мл вода
  • 120 г захар
  • 30 г масло
  • 25 г (2 с.л.) цар.нишесте
  • 15 г (1 с.л.) брашно
  • 4 жълтъка
  • 2 с.л. течна сметана*
  за лимоновата целувка
  • 4 белтъка
  • 75 г захар
  • лимонова есенция

 * това го няма в традиционната американска рецепта, но пък френският лимонов пай е с повече сметана.Аз я добавих за омекотяване на вкуса защото само с вода кремът е малко остро лимонов:).Опитайте без сметана и ако не ви хареса, тогава я добавете.Разбира се кремът може да се свари и с мляко, но вкусът се променя.

   Калории - общо  2895 Ккал

       на 1 порция 290 Ккал


Приготвяне

 
блат
  • маслото , извадено от хладилника се нарязва на малки парченца - сн.1
  • брашното се слага в блендер заедно със захарта( ако използваме).Блендерът се пулсира за 1-2 секунди
  • добавя се маслото в блендера - сн.2 и се пулсира около 15 пъти по 1 секунда
  • прибавя се водата лъжица по лъжица, като след всяка се пулсира - сн.3
  • полученото тесто се изважда от блендера и се оформя на топка  , която се завива във фолио и се поставя в хладилника за 30 минути
  • охладеното тесто се разточва с точилка върху набрашнена повърност на кора с 2-3 см по-голяма от тавичката, в която ще се пече - сн.1
  • разточената кора се прехвърля с помощта на  точилката в тавичката за печене(опция - точи се върху фолио и с него се прехвърля) - сн.2
  • тестото се притиска с пръсти по дъното и стените на съда и се оформя сн.3
  • надупчва се с вилица , за да се намали надуването - сн.4
  • пече се в предварително загрята на 200 С фурна с вентилатор за 20 минути, до златисто
  • изважда се и се оставя да се охлади

 лимонов крем

  • смесват се лимоновият сок, лимоновата кора, захарта, маслото и вода и се оставят в тенджера да заврят
  • жълтъците се разбиват с брашното и нишестето и се прибавят в заврялата течност при непрекъснато бъркане- сн.1
  • оставя се да ври на слаб огъм за няколко минути при непрекъснато разбъркване , до сгъстяване - сн.2
  • белтъците се разбиват до твърд сняг с няколко капки лимонов сок
  • добавя се захарта и се разбива до пълното й усвояване - сн.3
  • прибавят се няколко капки лимонова есенция
  • лимоновият крем се изсипва върху блата , а върху него се разстилат разбитите със захарта белтъци.Може да се оформят някакви фигурки със шприц. - сн.4
  •  пече се отново на 180 С за 15-20 минути, до втвърдяване на белтъчната смес



8 коментара:

  1. Сонче,браво!Хем чудесен десерт ,хем подробно описан!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен пай, Сонче!
    не зная защо не ми излизат новите ти публикации в блога, имам следене на друг блог със същото име като твоето, може би заради това:(
    Да не си забранила следенето от настройки?
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Абе ,Сонче като покажеш едни снимки направо не се издържа пред тях :)... аз съм голям почитетел на лимонови сладкиши и разни други сладки с лимон ....а този пай направо ме разби :) ...вълшебен е ! Браво !
    Честита първа пролет !

    ОтговорИзтриване
  4. Свежо, красиво и ароматно предложение, Соня -
    много лимоново изкушаващо и с прекрасна рецепта в стъпки!
    Благодаря и честита пролет,
    с много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Честита пролет,Соня!
    Много здраве и хубаво,ведро настроение да ти донесе!
    Паят е разкошен и много ми харесва!
    А масленото тесто беше причината да си купя по-голям блендер-комбайн с разни приставки.Там това тесто става за секунди и без цапотене.
    Хубава и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря на всички за хубавите думи и пожеланията!Вашето мнение е изключително ценно за мен!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow