вторник, 26 февруари 2013 г.

Филе пъстърва на тиган с вкусен червен сос












В езерото на Бетоловото отглеждаме пъстърва.Есенно време го изпразваме и рибата отива във фризера.



Тази година последни останаха най-големите риби.Това позволи да извадя от тях само филетата. Тук може да прочетете как се филетира риба по мои обяснения.

Рецептата, която предлагам може да се използва за всякакъв вид риба.

Интересното в нея е вкусният и ароматен Маслен доматен сос с винена редукция
.
Продукти
за 2 порции

  • 400 г филе риба
  • 2 с.л. зехтин
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • сол
  • 3-4 с.л. смес от царевично и бяло брашно
  • за маслен доматен сос
  • 2 стръкчета пресен лук
  • 2-3 с.л. масло
  • 2 к.ч. червено вино
  • 3 с.л. доматено пюре (може и домати)*
  • черен пипер
  • 2 с.л. каперси
* ако се използват домати, те първо се запържват в маслото
 Приготвяне

  • рибните филета се наръсват обилно с лимонов сок и черен пипер и се оставят на студено да престоят
  • зехтинът се загрява в тиган
  • филетата се овалват в брашното и се запържват за по 3 минути от двете страни , до златисто
  • изваждат се в затоплена чиния

за соса

  • лукът се реже на дребно , залива се с виното и се задушава на слаб огън за около 15 минути, виното се намалява до 1/2 чаша
  • смесват се с маслото и доматеното пюре, прибавя се сол и черен пипер и се разбърква за още 1-2 минути на огъня
  • добавят се каперсите
  • сервира се върху рибата



  

понеделник, 25 февруари 2013 г.

Запеканка от спанак и тиквички с извара и яйца(гратен)



Огретен (гратен, гретен) – всяко ястие, залято или покрито отгоре със сирене(мляко или сметана) или галета, смесени с бучки масло и приготвено във фурна или под грил. Термина "au gratin" или "gratinée" (откъдето идва и българското огретен) е за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани gratin.
На български ЗАПЕКАНКА.

По-стари публикации със запеканки тук и тук.

Продукти 
за 8 порции
тавичка 28 см


  • 500 г спанак
  • 1 глава стар лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с .л. масло(зехтин)
  • 200 г тиквички
  • 200 г извара
  • 60 г пушено сирене
  • 300 мл прясно мляко
  • 200 мл готв. сметана
  • 5-6 яйца според големината
  • 3 с.л. грис (брашно)
  • сол, индийско орехче, черен пипер
  • 3-4 бр.червени печени чушки
  • масло за намазване
  • 50 г сирене чедър 

добра добавка са гъбите

Приготвяне

  • маслото се загрява и в него се задушават лука и чесъна до омекване
  • прибавя се нарязани на ивички спанак и се готви за 2-3 минути
  • в дълбок съд се смесват изварата, разбитите яйца, млякото, сметаната, гриса и подправките
  • тиквичките се настъргват на ренде и се добавят към млечната смес
  • накрая се добавя и спанака .Всичко се разбърква
  • тавичката се намазва с масло и поръсва много леко с грис
  • нарязаните печени чушки се подреждат на дъното
  • изсипва се приготвената млечно-зеленчукова смес
  • отгоре се нареждат парченца от пушеното сирене
  • пече се на 200 С за около 30-40 минути(издува се , ври и започва да се отделя от стените)
  • изважда се и отгоре се подреждат парчета чедър или се настъргва (може и друго сирене)
  • връща се във фурната и се запича до получаване на коричка, за около 10 минути



вторник, 19 февруари 2013 г.

Телешко с картофи



Едно от най-популярните ястия в нашата кухня.
И разбира се с най-различни рецепти.
Споделям как го приготвям аз. Количествата са съвсем ориентировъчни.Признавам си,че не са точно измерени.
Продукти
за 6 порции


  • 800 г телешко месо без кост
  • 1,5 кг картофи
  • 4-5 с.л. масло
  • 2 глави лук
  • 1 морков
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малка чушка
  • стрък целина
  • джинджифил( 1/2 ч.л. или 1см настърган корен)
  • 1 с.л.сол
  • черен пипер
  • 1 с.л. червен пипер
  • 3-4 с.л. доматено пюре
  • босилек или чубрица


   Приготвяне

  • вече съм споменавала, че не може да   се разчита на качеството на телешкото месо. Заради това най-напред сварявам месото, цялото парче, до готовност.В подсолена вода , за около час, и повече, ако е необходимо.
  • в отделен съд се загрява мазнината и в нея се задушават за много кратко, за  3-4 минути чесъна, стария лук, моркова, целината и чушката .Всичко нарязано на дребно. 
  • добавя се джинджифил и червения пипер
  • Залива се с малко от бульона, така че само да се покрият зеленчуците и задушаването продължава на слаб огън до пълно омекване на зеленчуците.
  • картофите се белят и нарязват на едри кубчета и се добавят в тенджерата
  • залива се още малко бульон, но само, колкото едва  да ги облее
  • вари се 10 минути и се добавя доматеното пюре(или домати от консерва 1 ч.ч.)
  • вари се на слаб огън още 5-6 минути.Сосът трябва да е гъст, а картофите добре сварени
  • наръсва се с магданоз, босилек или чубрица



събота, 16 февруари 2013 г.

Пилешко филе с кокосова панировка и сладко-кисел сос


Отново ви предлагам нещо бързо, лесно, изключително ароматно и много вкусно!
Споделяла съм, че пилешкото филе, колкото и да е отричано от някои кулинари, е основният вид месо, приготвяно у нас.Затова блогът ми е пълен с такива рецепти и продължавам да експериментирам.


Това кокосово пиле правя вече няколко пъти в различни варианти.

Продукти 
за 2 порции


  • 2 пилешки филета
  • 1/2 лимон
  • черен пипер
  • 1 яйце
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. царевично брашно
  • 3 с.л. кокосови стърготини
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. зехтин

  Приготвяне


  • филетата се наръсват със сока от лимона и черен пипер, престояват поне 20 минути
  • приготва се панировката
  • в чиния се с месват брашното, куркумата и кокосовите стърготини
  • в друг съд се смесват яйцето и соевия сос, разбиват се добре с вилица
  • в тиган се загряват маслото и зехтина
  • филетата се потапят в яйцата, в кокосовата семс и отново в яйца
  • пържат се от двете страни по 2-3 минути на средно към силен огън
  • изваждат се в тавичка за печене*
  • запичат се в предварително загрята на 200 С фурна за 4-5 минути

*това се прави за да не прегори коричката от кокос, а вътре да се сготви месото
сервират се със сладко- кисел сос и гарнитура

Сладко кисел сос с червени плодове


  • може да се използва сладко от леко кисели плодове - кайсии, боровинки, вишни
  • в случая плодовете са червен касис сварени на сладко
  • сладкото се загрява с малко вода и се добавя лимов сок
  • достатъчно е само да заври и да се разбърка
  • прави се и на микровълновата


Сладко кисел сос  с домати


  • 1 с.л. кетчуп или доматено пюре се смесва с 1 с.л. соев сос.,2 с.л. оцет и 1 с.л. захар
  • разбърква се и се загрява колкото да се получи еднородна смес
  • може да се добави лют сос

Задушени зеленчуци


  • замразени зеленчуци се поставят в малка тенджерка с 1-2 с.л. масло на много слаб огън покрити с капак( на най-слабото)
  • отвреме на време на време се разбъркват или се разтърсва тенджерката
  • достатъчно е да се размръзнат и да се стоплят много добре


Картофи "соте" на фурна


  • картофите се белят и режат на много едри кръгове
  • варят се в подсолена вода 10 минути, готови, но не за пюре
  • изваждат се, изцеждат се и с еслагат в тавияка с мазнина(масло) поръсват се със смес от сол, черен пипер, червен пипер, чеснов прах, куркума и други подправки(босилек, или мащерка или розмарин)
  • пекат се на 200 С до зачервяване



петък, 15 февруари 2013 г.

Лимоново-яйчна супа Авголемоно



Супичката видях най-напред в блога на Ирма, където е представена перфектно!
След това и други блогъри споделиха, че супата им е харесала. Звучеше ми странно, но обичаме лимоновия вкус и реших да пробвам.
Оказа се нещо невероятно вкусно! Много нежна, ароматна и свежа! Препоръчвам да опитате, ние останахме приятно изненандани и очаровани!


 ето и каква беше рецептата, изцяло по Ирма

Продукти
за 3 порции
ч.ч. 200 мл


  • 3 ч.ч. пилешки бульон
  • 150 г пилешко филе, сварено
  • 3 яйца
  • 1 лимон
  • 1/3 ч.ч. ориз
  • 6 ч.ч. вода
  • сол
  • черен пипер


  Приготвяне


  • ако имате достатъчно пилешки бульон, не е необходима вода, но аз имах толкова
  • (варих едно бутче и пилешкото филе заедно с 1 глава лук, 1 морков, стрък целина,  корен магданоз, чушка и след това прецедих)
  • пилешкият бульон и водата се загряват до завиране
  • яйцата се разбиват с вилица
  • прибавя се сока на 1 лимон
  • кората на изстисканата половинка лимон се слага във врящия бульон
  • добавя се ориза, разбърква се и се оставя да ври на слаб огън до пълното сваряване на ориза - около 15 минути
  • следва прибавянето на разбитите с лимоновия сок яйца - най-напред в яйцата се изсипва внимателно 1 черпак от горещата супа и се разбърква, след това още един черпак, до уеднаквяване на температурата на двете течности, като накрая всичко се смесва и се оставя да поври 2-3 минути



Сервира се топла, при изстиване се сгъстява и трябва да се разрежда за да се сервира отново,
но и студена беше много вкусна!


сряда, 13 февруари 2013 г.

Лек млечен десерт - крем терин с горски плодове



Предлагам ви нещо много лесно и вкусно.Бързо се приготвя, но трябва да престои.Няма печене :)
Става за утрешния ден, ако все още не сте направили нещо специално за празника :).Може да използвате ягоди, ако това са предпочитаните от вас плодове.


Идеята за този десерт дойде от едни горски плодчета, които набрах на Бетоловото, а не знам точно какво са.Най-вероятно е някакв червен касис.Замразих ги и сега исках да ги оползотворя някак си.


Нправих малко сладко от тях и исках да го използвам за приготвения вече крем, но опитвайки го се разколебах - имаше много специфичен вкус и аромат.Стана много красиво сладко, но....



Не знаех как ще реагира Главният дегустатор и замених  плодовете.
На другия ден се оказа, че сладкото от тези червени плодчета беше одобрено и от мен и от Главният дегустатор, но десерт с тези плодове ще показвам по-нататък.
Крема вече беше приготвен със смес от замразени горски плодове и домашно сладко от черни боровинки.
ето каква е рецептата
Продукти
за продълговата кексова форма с обем 1.250 л

за плодовата смес

  • 100 г замразени горски плодове
  • 100 г сладко от боровинки
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. желатин

за крема

  • 3 яйчни жълтъка*
  • 3 с.л. с купка брашно*
  • 100 г захар
  • 600 мл прясно мляко
  • 1 пръчка бурбонска ванилия-вътрешността
  • 1 пак. желатин - 10 г
  • 3 яйчни белтъка
  • 300 г квасена сметана
  • 30 г кокосови стърготини
  • няколко малки бисквитки
  • 6 бр. бисквити закуска**

* вместо да варите яйчен крем може да използвате готов пудинг, който аз не предпочитам
** може да се използват бишкоти

 Калории - общо за 8 порции 2539 Ккал
за 1 порция 317 Ккал

 Приготвяне



  • замразените плодове се с месват със сладкото и се загряват
  • желатинът се залива с 1-2 с.л. вода до набъбване и след това се прибавя към горещата плодова смес, заедно с лимоновия сок (моето сладко от боривинки е доста захарно и затова не добавях никаква захар)
  • за крема
  • жълтъците се смесват със захарта и брашното в тенджерка, добавя се прясното мляко и се поставя на слаб огън





  • вари се до сгъстяване с непрекъснато разбъркване - 5-8 минути.Ако се получат бучки, използвайте тел , миксер или пасатор за разбиване.
  • добавят се ванилията и набъбналия предварително желатин
  • кремът се охлажда
  • сметаната се разбива леко и се добавя към охладения крем
  • белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок и внимателно, с помощта на шпатула се прибавят към крема



  • формата се застила с фолио за свежо съхранение, да обхване и стените
  • изсипва се половината от крема
  • изчаква се да се стегне, в хладилник 30 минути, и отгоре се подреждат малки бисквитки
  • върху бисквитките се изсипва плодовата смес( оставя се 1-2 с.л. за сервиране)
  • върху плодовата смес се изсипва останалата част от крема, предварително се добавят кокосовите стърготини

(ако искате да се получи този цветен ефект , който е на моите снимки, не трябва да се изчаква за плодовата смес да се стегне, но ако искате плодовият слой да е плътен и открояващ се, ще трябва отново да се изчака в хладилник за да се стегне преди да се сложи втората част от крема)

  • отгоре се подреждат големите бисквити "Закуска"
  • оставя с ев хладилник за поне 4-5 часа или за следващия ден
  • покрива се с чинията, в която ще се сервира и се обръща с рязко движение
  • формата се изважда нагоре и фолиото се отстранява внимателно
  • залива се с притоплената предварително запазена плодова смес



понеделник, 11 февруари 2013 г.

Портокалов крем брюле



Вече съм представяля класически крем брюле, сервиран с ягоди.Тук може да се прочете за техниката на приготвяне във фурна.
От скоро имам горелка и този път карамелената коричка е направена с нея.Добавянето на портокал прави крема много интересен, ароматен и нежен.

Продукти
за 6 порции

  • 6 жълтъка
  • 80 г захар
  • 1 цяло яйце
  • 500 мл течна сметана(неподсладена)
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 с.л.  настъргана портокалова кора
  • ванилия
  • 6 с.л. кафява захар за карамела


   Приготвяне



  •  жълтъците се разбиват със захарта
  • сметаната  и млякото се загряват, но без да кипне
  • внимателно се смесват жълтъците, сметаната и ванилията
  • сместта се разпределя в купички ( аз ползвам за крем карамел)
  • купичките се поставят в съд с вода
  • пече се на 150 С за около 30 минути.В средата остава леко ''мърдащо''
  • купичките се изваждат от водата и се охлаждат
  • преди сервиране се посипват със захарта и се карамелизира с малка горелка

неделя, 10 февруари 2013 г.

Кекс със сметана




Има и други рецепти за кекс  и Празничен кекс  в блога ми, но този беше изключително успешен, а снимките му много коментирани във фейсбук.



Добавям и тази рецепта.

Продукти
формата е диаметър 20 см и височина 10 см
чашата е 200  мл  

  • 4 яйца, 
  • 1,5 ч.ч. захар,
  •  ванилия, 
  • 1/2 ч.ч. олио, 
  • 1 ч.ч. квасена сметана, 
  • 1с.л.лимонова кора, 
  • 1 с.л. портокалова кора, 
  • 3 с.л. порт.сок, 
  • 2,5 ч.ч. брашно, 
  • 1 п.бакпулвер, 
  • 1 к.ч.стафиди,
  • 1 к.ч. счукани орехи, 
  • 2 с.л. какао и 1/2 ч.ч. прясно мляко за оцветяване 

заливка  

  • 100 г шоколад  
  •  50 мл течна сметана



 Приготвяне


  • яйцата се разбиват със захарта на пяна
  • прибавят се олиото, квасената сметана и се разбива
  • добавят се ванилията,  цитрусовите кори(настъргани), портокаловия сок и се разбърква
  • прибавят се пресятото брашно и бакпулверът
  • формата се намазва с олио и се посипва с брашно
  • кексовата смес се изсипва във формата като се запазва около 1 каф. чаша
  • в остатъка от кексовото тесто се добаят какаото и прясното мляко и се разбива много добре
  • изсипва се върху жълтото тесто
  • отгоре се разпределят стафидите и ядките
  • с лъжица се правят кръгообразни движения, чрез които се размесват тъмната и светлата част от тестото, так че да се образуват шарки
  • пече се предварително загрята фурна на 180 С за около 45-50 минути
  • за заливката сметаната се загрява и към нея се добавя начупения шоколад, разбърква се до получаване на еднородна смес




събота, 9 февруари 2013 г.

Баница с тиква- второ подобрено издание



Първата рецепта е тук
Ще посоча само разликата.

  • Тъй като харесваме по-сочна баница  започнах да я приготвям без галета,
  • Последният експеримент включва орехи, стафиди, канела и тъмна(не кафява) захар към плънката.Но най-сполучливата добавка се оказа портокаловата кора.
  • За 500 г тиква кората на един портокал.

Получи се нещо неописуемо.Въобще различен сладкиш с преобладаващ портокалов аромат!Снимките не могат да   предат това! Препоръчвам ви да опитате!



сряда, 6 февруари 2013 г.

Лимонов (портокалов) пудинг


Много нежен и фин десерт. Лесно и бързо за изпълнение.Прекрасен аромат , лек  и пухкав.Може да се приготви в купички за индивидуално сервиране.
Адаптация от  списание "GoodFood"


Продукти 
за 4-6 порции

  • 50 г меко масло
  • 200 г захар
  • настъргана кора от 1 лимон или 1 портокал
  • или комбинация
  • 100 мл сок от лимон или портокал
  • 3 яйца
  • 50 г брашно
  • 250 мл мляко



  Приготвяне


  • захарта и маслото се разбиват в блендер
  • прибавят се кората, сока, жълъците, брашното и млякото
  • разбива се добре
  • белтъците се разбиват на сняг и внимателно се разбъркват с цитрусовата смес
  • изсипва се в намазнена тавичка или купички
  • пече се на водна баня за 35-40 минути на 180 С (160 С с вент)






Ако обичате лимонови десерти, може да погледнете и

Лимоновo изкушение - пай, стъпка по стъпка

вторник, 5 февруари 2013 г.

Пай с риба (консерва) - ефектно и лесно предястие



Едно предложение за бързо и лесно предястие или лека вечеря.Освен с консерва може да бъде приготвено и свсяка друга предварително топлинно обработена риба.

Продукти
за 2-3 порции
  • 120 г риба от консерва, нарязана на дребно
  • (само рибата, без течността)
  • 1 к.ч.галета
  • 3 стръка пресен зелен лук
  • 1 с,л. лимонов сок
  • 2 с.л. зехтин или масло
  • 30 г кашкавал
  • сол, черен пипер
  • 1 яйце 
  • 3 ч.ч. горещо мляко


Приготвяне


  • в купа се смесват рибата, глетата, нарязания на дребно лук, мазнината, подправките и нарязаният на кубченца кашкавал.
  • яйцето се разбива леко и се смесва с горещото мляко
  • прибавя се към рибената смес
  • купички, или  тавичка, се намазват с масло и сместта се разпределя в тях
  • пече се на водна баня за 35 минути на 180 С

може да се сервира направо с купичките или да се обърне в чинийка и да се залее със сос от майонеза и кисело мляко


За първи път не описвам подробно рецептата, но ако нещо не е ясно, ще отговарям.
добавки
Поради възникналия интерес публикувам източника на рецептата, една книга, която вече съм показвала и друг път: