Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 1 април 2012 г.

Крем брюле и кокосови целувки

Крем брюле е класически десерт. Аз го оприличавам на обърнат крем-карамел,макар че има доста разлики.


 За историята на десерта и рецепта можете да намерите тук
  Не го харесвам повече от крем-карамела, но има своето място сред любимите ни десерти.
  Снощи приготвих 4 порции и 2 от тях бяха предназначени за днешно снимане.Но, при загряването на захарта за карамела, ме разсея едно телефонно обаждане, и това беше достатъчно карамелът да стане малко по-тъмен от необходимото.
Приготвям карамела точно преди сервиране за да се получи интересната комбинация  контраст студен крем- топъл карамел..




Ето и продуктите и метода, които аз използвах.

Продукти  

 за 4 порции

  • 4 жълтъка
  • 2 с.л. захар
  • 300 мл животинска неподсладена сметана
  • 150  мл прясно мляко
  • 1 капсула ваниля
  • кафява захар за карамела

Kилокалории: 1805 .
Калции: 1280 мг
Протеини: 107.3 г
Въглехидрати: 8.8 г
Животински мазнини: 149 г
Растителни мазнини: 0 г
 на 1 порция 452 Ккал

Приготвяне

  •  жълтъците се разбиват със захарта
  • сметаната  и млякото се загряват, но без да кипне
  • внимателно се смесват жълтъците, сметаната и ванилията
  • сместта се разпределя в купички ( аз ползвам за крем карамел)
  • купичките се поставят в съд с вода
  • пече се на 150 С за около 30 минути.В средата остава леко ''мърдащо''
  • купичките се изваждат от водата и се охлаждат
  • престояват в хладилник поне 2 часа преди сервиране
  • преди срвирането всяка купичка се поръсва с лъжичка кафява захар
  • поставят се в съд с ЛЕДЕНА  вода, аз сложих кубчета лед
  • съдът с водата и купичките се поставя на най-горно нивона фурната с включен грил
  • пече се 2-3 минути  като се наблюдава непрекъснато, трябва да образува карамел отгоре
  • сервира се веднага за да се насладите на комбинацията от хрупкава топла карамелена коричка и студено кремче
 Най-добре би било да карамелизирате захарта със специална горелка.

С останалите белтъци на 4те яйца приготвих кокосови и орехови целувки (ореховки)

.
И накрая нека да ви стане по-пролетно в този почти зимен ден:)


моите малки цветенца, които се наложи пак да прибера вътре, и които се надявам да станат по-хубави от миналогодишните!















9 коментара:

  1. Не съм правила крем брюле ,ама пък съм яла :) и много ми харесва. Благодаря за рецептата ,Сонче ...ще си спомня ,че я имаш когато реша да го направя ! А целувкитееее и ореховките са ми много на сърце ! Чудесни са !
    Цветята ти са разкош :) !
    Хубава неделна вечер ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти Ваня!Малко е ангажиращо заради запичането преди сервиране (освен, ако нямаш специалната горелка), но пък коричката, която се получава си заслужава!Хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Обииичам крем брюле :) Сонче, прекрасни са цветята! Много ми се иска да можех и аз да имам място за такива красоти :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, това са цветята на тераста на апартамента ми в центъра на града!За цветята на бетоловото трябва дълга публикация:)Хубава седмица!

      Изтриване
  3. И аз като Ваня не съм правила Крем Брюле, хапвала съм готов, от магазина. Определено не е моя десерт. Но като гедам твоите купички, иска ми се да го опитам отново :). Чудесен е! Поздрави и една по-слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както съм написала по-горе, номера е в студения крем и топлия карамел, Диана!Което не може да се постигне с кремчето от магазина!А иначе и аз обичам повече ''обикновен'' крем -карамел!Хубава нова седмица!

      Изтриване
  4. Ех, този крем брюле!!! Не съм го правила, но все повече се амбицирам. Готов съм хапвала, но друго си е домашен! А цветенцата са много красиви! Слънчева нова седмица, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Много е сладичко днес тук,и цветно,благодаря,Соня!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче,ама много вкусно и цветно при тебе.Не бих отказавала нищо от твоята маса в компанията на прекрасните ти цветя.С толкова грижи за тях ,със сигурност ще са като миналогодишните...

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...