За историята на десерта и рецепта можете да намерите тук
Не го харесвам повече от крем-карамела, но има своето място сред любимите ни десерти.
Снощи приготвих 4 порции и 2 от тях бяха предназначени за днешно снимане.Но, при загряването на захарта за карамела, ме разсея едно телефонно обаждане, и това беше достатъчно карамелът да стане малко по-тъмен от необходимото.
Приготвям карамела точно преди сервиране за да се получи интересната комбинация контраст студен крем- топъл карамел..
Ето и продуктите и метода, които аз използвах.
Продукти
за 4 порции
- 4 жълтъка
- 2 с.л. захар
- 300 мл животинска неподсладена сметана
- 150 мл прясно мляко
- 1 капсула ваниля
- кафява захар за карамела
Kилокалории: 1805 .
Калции: 1280 мг
Протеини: 107.3 г
Въглехидрати: 8.8 г
Животински мазнини: 149 г
Растителни мазнини: 0 г
на 1 порция 452 КкалПриготвяне
- жълтъците се разбиват със захарта
- сметаната и млякото се загряват, но без да кипне
- внимателно се смесват жълтъците, сметаната и ванилията
- сместта се разпределя в купички ( аз ползвам за крем карамел)
- купичките се поставят в съд с вода
- пече се на 150 С за около 30 минути.В средата остава леко ''мърдащо''
- купичките се изваждат от водата и се охлаждат
- престояват в хладилник поне 2 часа преди сервиране
- преди срвирането всяка купичка се поръсва с лъжичка кафява захар
- поставят се в съд с ЛЕДЕНА вода, аз сложих кубчета лед
- съдът с водата и купичките се поставя на най-горно нивона фурната с включен грил
- пече се 2-3 минути като се наблюдава непрекъснато, трябва да образува карамел отгоре
- сервира се веднага за да се насладите на комбинацията от хрупкава топла карамелена коричка и студено кремче
С останалите белтъци на 4те яйца приготвих кокосови и орехови целувки (ореховки)
.
Не съм правила крем брюле ,ама пък съм яла :) и много ми харесва. Благодаря за рецептата ,Сонче ...ще си спомня ,че я имаш когато реша да го направя ! А целувкитееее и ореховките са ми много на сърце ! Чудесни са !
ОтговорИзтриванеЦветята ти са разкош :) !
Хубава неделна вечер ! Прегръдки !
благодаря ти Ваня!Малко е ангажиращо заради запичането преди сервиране (освен, ако нямаш специалната горелка), но пък коричката, която се получава си заслужава!Хубава нова седмица!
ИзтриванеОбииичам крем брюле :) Сонче, прекрасни са цветята! Много ми се иска да можех и аз да имам място за такива красоти :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеГаби, това са цветята на тераста на апартамента ми в центъра на града!За цветята на бетоловото трябва дълга публикация:)Хубава седмица!
ИзтриванеИ аз като Ваня не съм правила Крем Брюле, хапвала съм готов, от магазина. Определено не е моя десерт. Но като гедам твоите купички, иска ми се да го опитам отново :). Чудесен е! Поздрави и една по-слънчева нова седмица!
ОтговорИзтриванеКакто съм написала по-горе, номера е в студения крем и топлия карамел, Диана!Което не може да се постигне с кремчето от магазина!А иначе и аз обичам повече ''обикновен'' крем -карамел!Хубава нова седмица!
ИзтриванеЕх, този крем брюле!!! Не съм го правила, но все повече се амбицирам. Готов съм хапвала, но друго си е домашен! А цветенцата са много красиви! Слънчева нова седмица, Сонче!
ОтговорИзтриванеМного е сладичко днес тук,и цветно,благодаря,Соня!
ОтговорИзтриванеСонче,ама много вкусно и цветно при тебе.Не бих отказавала нищо от твоята маса в компанията на прекрасните ти цветя.С толкова грижи за тях ,със сигурност ще са като миналогодишните...
ОтговорИзтриване