Любимите на моя внук сладки.Правим ги заедно, когато той е в България .
Продукти
за 2 големи тави около 40 бр.- 2 яйца
- 1 ч.чаша захар –
- 1 кафена чаша мед -
- 1 непълна ч.чаша олио
- 1 с.л..канела, карамфил, джинджифил*
- 1ч.л. сода и 1 ч,л.оцет или бакпулвер
- Брашно колкото поеме – около 500-600 г
*много добре се получава ако се добави и индийско орехче и кардамом
Приготвяне
- Рзбиват се с тел яйцата и захарта, добавя се меда, олиото, и всичко останало.сн.1
- Накрая се прибавя постепенно брашното до получаване на лепкаво тесто, но да може да се оформя с ръце.сн.2
- Оформят се топчета, които леко се притискат.сн.3
- Пече се в намазана с мазнина тава. 180 С – 350 Ф за 10 тина минути като се наблюдават да не изгорят.Ако се препекат ще станат твърди.сн.4
- по желание се слепват две по две с конфитюр, в случая малинов
- може да се потопят в шоколад (шоколадът се затопля на водна баня или МВ и се смесва с малко сметана)
Тук може да видите и вариант на
Сонче, страхотни меденки! Само за следобеден чай или кафе с приятелки, а защо не и за сутрешна закуска! Хубав ден! :)
ОтговорИзтриванеЧудно изглеждат!
ОтговорИзтриванеЗаписвам си рецептата и със сигурност ще ги пробвам :)
Страхотни са станали!Също като от едно време!Много апетитни!Поздрави!
ОтговорИзтриванеСонче и във ФБ ти казах че са страхотни и от тук си грабвам две три сладки.:)
ОтговорИзтриванеПрегръдки миличка!
Чакай и аз да си грабна, че тъкмо пия едно кафенце! Като от детството ми са! Страхотни! Приятни почивни дни, Сонче!
ОтговорИзтриванеНай-хубавите меденки, които съм правила!Меки, вкусни, ароматни. Това е вече моята рецепта! Поздравления, Мая!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за доверието, Мая!Много се радвам, че съм била полезна!Поздрави!
ИзтриванеЩе ги опитам, мисля да ги изрежа с коледни формички! :)
ОтговорИзтриванеможе да се разточи и да се изреже, радвам се, че ви харесва рецептата!Успех!
ИзтриванеДнес ще ги пробвам и аз.Благодаря.
ОтговорИзтриванеЖелая успех и после може да споделите как са се получили!Поздрав!
ИзтриванеMila Sonya, tukmo izvazhdam poslednata tava ot furnata i vednaga burzam da dam feedback- Medenkite ti sa RAZKOSHNI! Vkusni, aromatni, i nai-veche priyatno meki i topyashti se v ustata... Az ne sum mnogo dobra v pecheneto na sladki, no tvoita recepta e 100% uspeh (potvurden ot dushterya mi i tatko i, koito veche si "razvaliha vecheryata" :)).
ОтговорИзтриванеBLAGODARYA TI! Nadia
Благодаря за споделеното, Надя!Много се радвам на такива коментари, изпълват ме с ентусиазъм :)!Весели празници на теб и семейството ти!
ИзтриванеИмам цял шкаф с формички и резци, но исках да направя бързи меденки без да разточвам.. След огромното количество коледни меденки, децата днес поискаха "прости".. попаднах на вашата рецепта и ми свърши чудесна работа! Интуитивно направих директно двойна доза, отиде ми точно 1 кг. брашно (типово), сложих джинджифил и индийско орехче, аз също винаги слагам, кардамонът ми беше свършил. Част от тях слепих, други с шоколад, а останалите оставих така, "прости".. :) Благодаря за рецептата! Желая повече мигове прекарани с внука ви! Щастлива Нова Година!
ОтговорИзтриванеСилвена
Благодаря, Силвена!Радвам се, че са ви харесали меденките!Удовлетворена съм, че съм била полезна!Поздрави на цялото семейство и успешна 2013 г!
ИзтриванеМеденките са страхотни и рецептата е много точна :) Поздрави !
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието, Любомира!Много приятно ми става, когато някой сподели за рецептата, че е успешна!Поздрави!
ИзтриванеУспешна рецепта,точна с подробности.За първи път правих меденки и станаха изключително вкусни,а на следващите дни стават още по-хубави и меки,топящи се в устата. Чуесна рецепта,поздравления и благодаря! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието и за споделеното, това ме радва безкрайно!Поздрави!
ИзтриванеNai-hubavite medenki! Mnogo sa mekichki i vkusni :) :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че споделихте, радвам си че ви е били сладко :) ! Поздрави!
ИзтриванеЧудни , меки , сладки, ароматни. Благодаря ви за рецептата !
ОтговорИзтриванеСеви
Здравейте! Искам да направя рецептата,но имам въпрос. Не обичам вкуса на содата и искам да ползвам бакпулвер-какво количество е необходимо?
ОтговорИзтриванездравейте, мисля, че една супена лъжица ще е достатъчно, 1 пакетче, поздрав и да ви е сладко!
ИзтриванеМного са вкусни и са много лесни. Имах малки проблеми с тестото- не се получи като на снимката, но като ги опекох се получиха страхотно. Невероятни са! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за доверието и за споделеното! Вашите коментари са много важни за мен!
ИзтриванеЗдравейте, преди време съм правила меденки, които бяха с почти същия състав като Вашите, но трябваше след изпичане да се задушат в пликче или тенджерка докато изстинат, защото иначе ставаха твърди. Тези трябва ли да се задушават или няма нужда?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Лорета, както съм писала в рецепта доста зависи и от печенето, ако се препекат стават твърди.Аз ги изчаквам да изстинат и след това ги съхранявам в затворен съд, много са трайни, издържат няколко седмици! Освен това зависи и какъв е въздухът, ако е влажен и без да ги покривате ще стоят меки, но ако са в стая с отопление, например с климатик ще изсъхнат много бързо.Поздрав и да ви е сладко! Весели празници и щастлива 2016 година!
ИзтриванеСтрахотна рецепта,още днес ще я пробвам!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Сред толкова много рецепти в интернет си избрах вашата и наистина станаха вкусни меденките, за първи път правя. От себе си само добавих освен содата с оцета и 1/2 пакетче бакпулвер в брашното, не знам до колко е правилно, но станаха добре. А по принцип каква е целта на гасенето на содата в оцет? И дали 1 ч.л. е достатъчна за леко бухнали меденки?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! наистина много се радвам, че са ви харесали меденките и споделяте с нас! Благодаря ви! Сода + оцет=бакпулвер! По принцип бакпулвера е сода и лимонова киселина на прах.За да се активира набухвателния ефект на содата е необходима киселина. Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеМммм... вкусът от детството ми!Благодаря за рецептата! Таня Р. Велянова
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за коментара, но моите меденки не се получиха! Не съм майсторка в сладките печива и за това не обвинявам никого. Само да споделя това, което мен ме затрудни: това, че няма бяхте дали малко насоки, колко да е големината на топчици и това, че тестото се надува и то не малко и че трябва да предвидим растояние, когато ги подреждаме в тавата; моите меденки след 10 Мин изобщо не изглеждаха готови, както на вашата снимка и се наложи да ги допичам почти 30 Мин, за да се позачервят!С добри намерения пиша този коментар, извинявам се, че не е положителен! Иначе наистина са вкусни!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, благодаря ви за споделеното! Всеки коментар е полезен! Топчетата трябва да са колкото орех, разплескват се леко и се подреждат на разстояние около 2 см. Печенето зависи от фурната. Поздрави и дано да ви е било сладко.
ИзтриванеЧудесни станаха. Втората тава малко ги поизгорих, но за другия път ще внимавам повече! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за доверието и за споделеното! Радвам се, поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеТака ми се похапваха меденки, ама хубави и лесни. Намерих вашата рецепта, мога да кажа само, че си я записвам с удоволствие. Приготвих меденките, станаха страхотни.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, наслаждаваме се на вкусните меденки по Вашата рецепта. Перфектни се получиха, макар че брашното,което добавих беше доста повече,за да се образува тесто,с което може да се работи.
ОтговорИзтриванеВесели празници и да ни радвате все така със сполучливи и вкусни рецепти
Здравейте, Ради! Радвам се, че меденките са ви харесали! Наистина е трудно да се определи точното количество брашно.Зависи от много неща, от самото брашно, в каква среда е съхранявано, от големината на яйцата, от консистенцията и вида на меда. Но важното е, че в крайна сметка сте яли меденки! Поздрави и благодаря за споделеното.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеВкусни,лесни,сполучливи благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеНе знам защо но на мен не се получиха
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не мога да повярвам! Споделете по-подробно! Може и във фейсбук групата Моето сладко хоби.
ИзтриванеЗдравейте, от няколко години правя меденките по вашата рецепта, винаги сполучливи и много вкусни, също лесни и бързи. Сега имам въпрос обаче, искам да изпратя на майка ми и брат ми в Англия, понеже ще им пращам колет, в къщи никога не се задържат повече от 2 дни, та въпроса ми е ако не ги слепя със сладко както обикновено и са затворени в метална кутия колко ще траят, според вас, понеже ще пътуват поне 10 дни?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, много се радвам, че меденките ви харесват! И да не ги слепвате, ще останат мекички дълго време, опаковайте ги в целофан или плътно затворена кутия. Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеДнес ги направих за децата,страхотнииии,рецептата е много точна,станаха супер,благодарим 😊😍🍪
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може ли да заменя олиото с масло.
ОтговорИзтриванездравейте, не съм пробвала, но сигурно може. Може би ще станат ронливи. Аз бих опитала 1:1 олио и масло. Ще се радвам да споделите резултата! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване