Всеки ден, на обяд в моето семейство ядем задължително супа.Супата е едновременно просто и сложно ястие.Обикновено е с по-малко продукти и се приготвя бързо, но трябва да е вкусна.Опитвам се да разнообразявам, но основните са пилешка, зеленчукова , телешка в различни вариации.Не знам доколко ще е интересно да пиша за супите, но може и да е полезно, забелязвам някаква празнота сред кулинарните блогове, основно се пише за сладкиши:).
Започвам със спаначена :
2 моркова
стар лук - 1 голяма глава
целина - 1стрък и малко от главата
80г ориз
2-3 супени лъжици растителна мазнина
300 г спанак
джоджен
сол, черен пипер
Приготвяне
Лукът и целината се нарязват на ситно и се задушават в мазнината и малко вода.Добавят се нарязаните на кръгчета моркови и всичко се вари до готовност.До омекване.
През това време спанакът се почиства и нарязва на дребно.Когато лукът и морковите са омекнали , спанакът се добавя към тях и се долива вода , около 1,5 литра.
Спанакът се вари за около 8-10 минути и се добавя ориза. и сол.След 10 тина минути супата е готова и се доовкусява с джоджен и черен пипер.Не пропускайте джоджена, той убива стипчивия вкус на спанака и прави супата много ароматна.
Сервира се с резенче лимон.
Освен пресен, може да се използва и замразен спанак.
И вариант с домати
Здравейте, супата не се ли застройва накрая с яйце и малко кисело мляко?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, аз по принцип рядко застройвам супи, а тук идеята е за "постна" супа.Но ако желаете, да, със застройка е много вкусна! Поздрав и да ви е сладко!
Изтриване