вторник, 13 декември 2011 г.

Спачена супа с ориз (постно)







Всеки ден,  на обяд в моето семейство ядем задължително супа.Супата е едновременно просто и сложно ястие.Обикновено е с по-малко продукти и се приготвя бързо, но трябва да е вкусна.Опитвам се да разнообразявам, но основните са пилешка, зеленчукова , телешка в различни вариации.Не знам доколко ще е интересно  да пиша за супите, но може и да е полезно, забелязвам някаква празнота сред кулинарните блогове, основно се пише за сладкиши:).
Започвам със спаначена :


Продукти за 4-5 порции

2 моркова
стар лук - 1 голяма глава
целина  - 1стрък  и малко от главата
80г ориз
2-3 супени лъжици растителна мазнина
300  г спанак
джоджен
сол, черен пипер

Приготвяне

Лукът и целината се нарязват на ситно и се задушават в мазнината и малко вода.Добавят се нарязаните на кръгчета моркови и всичко се вари до готовност.До омекване.
През това време спанакът се почиства и нарязва на дребно.Когато лукът и морковите са омекнали , спанакът се добавя към тях и се долива вода , около 1,5 литра.
Спанакът се вари за около 8-10 минути и се добавя ориза. и сол.След 10 тина минути супата е готова и се доовкусява с джоджен и черен пипер.Не пропускайте джоджена, той убива стипчивия вкус на спанака и прави супата много ароматна.
Сервира се с резенче лимон.
Същата супа може да се приготви и с пилешко , а особено вкусна е с агнешко месо.Тогава месото се вари още отначало с лука  и морковите.
Освен пресен, може да се използва и замразен спанак.

И вариант с домати


2 коментара:

  1. Здравейте, супата не се ли застройва накрая с яйце и малко кисело мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз по принцип рядко застройвам супи, а тук идеята е за "постна" супа.Но ако желаете, да, със застройка е много вкусна! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.