Това е моят първи опит за истински чийзкейк. Почти усещам как моите дъщери се подсмихват отвъд океана:)
За САЩ чийз кейкът не е никакво приключение, необходимо е само да посетиш най-близката пекарна, в която ги правят или просто да си поръчаш по интернет.Не става дума за това, което се продава в супермаркетите, и там, както тук е нещо като чийз кейк.При всяко наше посещение в Америка не пропускаме да опитаме няколко нови вида от този сладкиш.
Например вижте това.
Съпругът ми е страстен почитател на тази вкусотия.В България чийз кейкът също е вече доста популярен покрай големите вериги хранителни магазини, които предлагат бледи подобия на това , което сме яли в чужбина.
По ред причини до сега не се осмелявах да направя чийз кейк. Днес най-после открих малка формичка с пръстен ( имам само големи 26 см, а такъв кейк няма кой да изяде) и побързах да я изпробвам.
Има доста рецепти в мрежата и с печене и без печене.Аз компилирах смело няколко и резултатът беше близо до отличен.Най-вече беше близо до спомена за вкуса .....
И главният дегустатор, съпругът ми, остана много доволен и го оцени по достойнство:). Имам пред вид, че беше бързо изяден!Даже закъснях със снимането....
А моята забележка се отнася до заливката - комбинирах първо намазване със затоплен сироп от ягодово сладко , а след това размразени ягоди, покрити с желиран ягодов сироп и двата пласта се разделяха при разрязване.Следващия път ще пробвам без сладкото. Или само с него:).
Ето и рецептата
200 г ронливи бисквити тип ''чаени''
50 г разтопено масло
50 г ядки - в повечето рецепти пише лешникови, но аз имах орехи и бразилски орех
за крема със сирене
175г крем сирене "Филаделфия" - една опаковка
125 г сирене крема, бг - една опаковка
100 г захар
2 малки яйца(или 1 голямо)
200 г квасена сметана
1п. ванилия
настъргана лимонова кора на 1/2 лимон
1с.л лимонов сок
125г замразени ягоди (може и пресни)
200 мл вода смесена с ягодов сироп
1с.л. желатин
Фурната се загрява до 180С с вентилатор( 200С без).
Бисквитите и ядките се стриват в блендер.Маслото на стайна температура се прибавя към бисквитената смес.Разбърква се.
Дъното на формата се застила с домакинска хартия, като се покрива и борда .
Бисквитената смес се разстила като се притиска плътно към дъното и стените на съда.
Крем сирената се разбиват със захарта.Прибавят се яйцата, ванилията , лимоновата кора и сок.Следва сметаната, разбърква се.
Получената смес се изсипва върху
подложката.
Пече се на 180С с вентилатор до залатисто.Отнема близо час.Кремът продължава да се тресе, но е готов, след изстиването се втвърдява.
(Тук забелязах, че има стафиди, бях забравила, че слагах.Но не се усещат, може и без тях. )
Оставя се в хладилник за да се охлади добре.( аз го оставих за 1 нощ)
Размразените ягоди се нареждат върху крема със сирене.Вариант е ягодите да се пасират или нарежат на дребно.
Водата се смесва с ягодовия сироп и желатина.Загрява се до пълно разтопяване на желатина.След като застине малко ягодите се покриват с желатиновата смес.
Отново трябва да постои в хладилника, за да се стегне.
Върху този крем със сирене заливката може да бъде различна.
Може да сварите ягодите на сладко и да залеете чийзкейка с него.
Е това е малко плашещо, но...ето и калориите:
Килокалории: 3637 .общо за 8 порции
Калции: 2185.25 мг
Протеини: 118.32 г
Въглехидрати: 347.8 г
Животински мазнини: 169.6 г
Растителни мазнини: 27.375 г
за 1 порция 454 Ккал
За САЩ чийз кейкът не е никакво приключение, необходимо е само да посетиш най-близката пекарна, в която ги правят или просто да си поръчаш по интернет.Не става дума за това, което се продава в супермаркетите, и там, както тук е нещо като чийз кейк.При всяко наше посещение в Америка не пропускаме да опитаме няколко нови вида от този сладкиш.
Например вижте това.
Съпругът ми е страстен почитател на тази вкусотия.В България чийз кейкът също е вече доста популярен покрай големите вериги хранителни магазини, които предлагат бледи подобия на това , което сме яли в чужбина.
По ред причини до сега не се осмелявах да направя чийз кейк. Днес най-после открих малка формичка с пръстен ( имам само големи 26 см, а такъв кейк няма кой да изяде) и побързах да я изпробвам.
Има доста рецепти в мрежата и с печене и без печене.Аз компилирах смело няколко и резултатът беше близо до отличен.Най-вече беше близо до спомена за вкуса .....
И главният дегустатор, съпругът ми, остана много доволен и го оцени по достойнство:). Имам пред вид, че беше бързо изяден!Даже закъснях със снимането....
А моята забележка се отнася до заливката - комбинирах първо намазване със затоплен сироп от ягодово сладко , а след това размразени ягоди, покрити с желиран ягодов сироп и двата пласта се разделяха при разрязване.Следващия път ще пробвам без сладкото. Или само с него:).
Ето и рецептата
Продукти
за основата - форма 16 см
200 г ронливи бисквити тип ''чаени''
50 г разтопено масло
50 г ядки - в повечето рецепти пише лешникови, но аз имах орехи и бразилски орех
за крема със сирене
175г крем сирене "Филаделфия" - една опаковка
125 г сирене крема, бг - една опаковка
100 г захар
2 малки яйца(или 1 голямо)
200 г квасена сметана
1п. ванилия
настъргана лимонова кора на 1/2 лимон
1с.л лимонов сок
за заливката
125г замразени ягоди (може и пресни)
200 мл вода смесена с ягодов сироп
1с.л. желатин
Приготвяне
Фурната се загрява до 180С с вентилатор( 200С без).
Бисквитите и ядките се стриват в блендер.Маслото на стайна температура се прибавя към бисквитената смес.Разбърква се.
Дъното на формата се застила с домакинска хартия, като се покрива и борда .
Бисквитената смес се разстила като се притиска плътно към дъното и стените на съда.
Крем сирената се разбиват със захарта.Прибавят се яйцата, ванилията , лимоновата кора и сок.Следва сметаната, разбърква се.
Получената смес се изсипва върху
подложката.
Пече се на 180С с вентилатор до залатисто.Отнема близо час.Кремът продължава да се тресе, но е готов, след изстиването се втвърдява.
(Тук забелязах, че има стафиди, бях забравила, че слагах.Но не се усещат, може и без тях. )
Оставя се в хладилник за да се охлади добре.( аз го оставих за 1 нощ)
Размразените ягоди се нареждат върху крема със сирене.Вариант е ягодите да се пасират или нарежат на дребно.
Водата се смесва с ягодовия сироп и желатина.Загрява се до пълно разтопяване на желатина.След като застине малко ягодите се покриват с желатиновата смес.
Отново трябва да постои в хладилника, за да се стегне.
Върху този крем със сирене заливката може да бъде различна.
Може да сварите ягодите на сладко и да залеете чийзкейка с него.
Е това е малко плашещо, но...ето и калориите:
Килокалории: 3637 .общо за 8 порции
Калции: 2185.25 мг
Протеини: 118.32 г
Въглехидрати: 347.8 г
Животински мазнини: 169.6 г
Растителни мазнини: 27.375 г
за 1 порция 454 Ккал
Bravo!!!!! Izglejda mnogo dobre i mnogo vkusno!!!!!
ОтговорИзтриванеСоня, не знам за какви плахи опити говориш :-) всичко, което съм виждала тук изглежда много вкусно! А чийзкейкът е едно прекрасно нещо, от което мога да хапвам до припадък, без значение колко е голяма тавата :-). И с тези желирани ягодки - много ароматно и неустоимо!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дени, и ние сме така с чийзкейка!Ще продължавам, да изпробвам и други варианти.
ОтговорИзтриванеНаЙ-сетне един грамотен кулинар, който да напише за каква форма са продуктите! Рецептата е чудесна!
ОтговорИзтриване