Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 9 юли 2019 г.

Шоколадово-портокалов чийзкейк с кондензирано мляко



Още един чийзкейк в блога! Подходящ за всеки сезон, с любими вкусове и аромати.



Продукти
за форма с диаметър 24 см
12-16 порции
основа
175 г бисквити
80 г масло
1 с.л. какао
чийзкейк
1000 г крем сирене( или смес от крем сирене, извара, маскарпоне)
1 есенция ванилия
400 г подсладено кондензирано мляко(1 кутия)
4 малки или 3 големи яйца
2 с.л. брашно
100 мл течна сметана
за шоколадовата част
160 г шоколад>52 % какао
за портокаловата част
кората и сока на 1 портокал
глазура
100 мл течна сметана
100 г шоколад
ванилия
портокалови целувки за украса
1 белтък
4-5 с.л. захар
портокалова кара(есенция)

 Време за приготвяне: 1 ч. 40 мин.
 - за подготовка - 40 мин.
 - за готвене - 60 мин.
- изчакване- 12 часа
 Калории
Общо 7580 Ккал
За една порция 474 Ккал

Приготвяне
основа
Бисквитите се надробяват до трохи(блендер) и се смесват с какаото и разтопеното масло.
Получената смес се разстила на дъното на форма с откопчаващ се пръстен. притиска се добре с лъжица или чаша.Прибира се в хладилника за около 30 мин.
чийзкейк
Крем сиренето се разбива заедно с яйцата на гладък крем.Прибавя се сметаната, брашното  и се разбърква добре.Смесва се с ванилията и кондензираното мляко.
Готовата смес се разделя на 2 части.
Едната се смесва с кората и сока на един портокал и се изсипва върху подготвената основа, а в другата се добавя предварително разтопения шоколад(в микровълнова на ниска степен или на котлон на водна баня).
Шоколадовата смес се изсипва върху бялата.Или обратното!
Чийзкейка се пече на 160 С за 55-60 минути.Не е необходима водна баня.
Готов е когато по краищата се е запекъл, но в средата леко се тресе при размърдване на тавичката.
ОСТАВЯ СЕ ВЪВ ФУРНАТА НА ОТКРЕХНАТА ВРАТА за около 1 час. След това се изчаква да изстине на стайна температура и се прибира в хладилник за поне 6 часа.
глазура
Сметаната се загрява без да заври( аз използвам микровълнова фурна) и в нея се слага начупения на парченца шоколад. Бърка се до пълното разтваряне на шоколада.
Сладкишът се изважда от хладилника, освобождава се от пръстена и се залива с глазурата.

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow