вторник, 9 юли 2019 г.

Шоколадово-портокалов чийзкейк с кондензирано мляко



Още един чийзкейк в блога! Подходящ за всеки сезон, с любими вкусове и аромати.



Продукти
за форма с диаметър 24 см
12-16 порции
основа
175 г бисквити
80 г масло
1 с.л. какао
чийзкейк
1000 г крем сирене( или смес от крем сирене, извара, маскарпоне)
1 есенция ванилия
400 г подсладено кондензирано мляко(1 кутия)
4 малки или 3 големи яйца
2 с.л. брашно
100 мл течна сметана
за шоколадовата част
160 г шоколад>52 % какао
за портокаловата част
кората и сока на 1 портокал
глазура
100 мл течна сметана
100 г шоколад
ванилия
портокалови целувки за украса
1 белтък
4-5 с.л. захар
портокалова кара(есенция)

 Време за приготвяне: 1 ч. 40 мин.
 - за подготовка - 40 мин.
 - за готвене - 60 мин.
- изчакване- 12 часа
 Калории
Общо 7580 Ккал
За една порция 474 Ккал

Приготвяне
основа
Бисквитите се надробяват до трохи(блендер) и се смесват с какаото и разтопеното масло.
Получената смес се разстила на дъното на форма с откопчаващ се пръстен. притиска се добре с лъжица или чаша.Прибира се в хладилника за около 30 мин.
чийзкейк
Крем сиренето се разбива заедно с яйцата на гладък крем.Прибавя се сметаната, брашното  и се разбърква добре.Смесва се с ванилията и кондензираното мляко.
Готовата смес се разделя на 2 части.
Едната се смесва с кората и сока на един портокал и се изсипва върху подготвената основа, а в другата се добавя предварително разтопения шоколад(в микровълнова на ниска степен или на котлон на водна баня).
Шоколадовата смес се изсипва върху бялата.Или обратното!
Чийзкейка се пече на 160 С за 55-60 минути.Не е необходима водна баня.
Готов е когато по краищата се е запекъл, но в средата леко се тресе при размърдване на тавичката.
ОСТАВЯ СЕ ВЪВ ФУРНАТА НА ОТКРЕХНАТА ВРАТА за около 1 час. След това се изчаква да изстине на стайна температура и се прибира в хладилник за поне 6 часа.
глазура
Сметаната се загрява без да заври( аз използвам микровълнова фурна) и в нея се слага начупения на парченца шоколад. Бърка се до пълното разтваряне на шоколада.
Сладкишът се изважда от хладилника, освобождава се от пръстена и се залива с глазурата.

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.