неделя, 26 март 2017 г.

Сладка канелена питка за Благовец 2017



Питката е почти като козунак, с много захар и аромати.Може да се оформи по различни начини, тестото е много приятно за работа. Използвала съм хлебопекарна за омесването и втасването.


Спазвам традицията за Благовещение да приготвям малка, обикновено сладка питка.


Продукти
за форма с диаметър 22 см
порции 8
50 мл олио
50 мл разтопено масло
2 яйца
100 г захар
щипка сол
120 г заквасена сметана
1/4 есенция бутер ванилия
лимонова кора
450 г брашно
10 г суха мая
допълнително
50 г масло
3 с.л. захар
1 ч.л. канела на прах
стафиди
1 жълтък за намазване
1 с.л. олио

Време за приготвяне: 3 часа
 - за подготовка - 40 мин. 
 - за готвене - 40 мин.


Калории
 Общо 4070  Ккал 
За една порция  509 Ккал

 Приготвяне

За омесване на тестото в хлебопекарна се спазва следната последователност:
Разтопява се маслото в подходящ съд.Прибавя се олиото и яйцата и леко се разбива.
Добавя се захарта и се разбърква до разтопяването й.
Примесва се заквасената сметана, разбърква се и всичко се изсипва в контейнера на машината.
Прибавят се миризмите, пресятото брашно и маята.
Машината се включва на програма"тесто".
Втасалото тесто се изважда и се разделя на 3 топки.
Всяка топка се разточва на правоъгълник.
Всеки правоъгълник се маже с разтопеното масло, смесено със захар и канела.
трите правоъгълника се подреждат един върху друг и се поръсват със стафиди.
Навиват се на стегнато руло.
Рулото се реже 7-9 части. Получените рулца се подреждат в тавичката с разреза нагоре.
Питката се оставя да ватасва на топло  и се пече на 180 С за около 40 минути.
По средата на печенето се намазва с жълтък смесен с 1 с.л. олио.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби,

четвъртък, 16 март 2017 г.

Сладки рулца от крем (сладка сарма)


Отдавна гледам тази вкусотия на различни места в интернет. Прекрасен , много лесен десерт за любители на  "кремести" сладкиши. Всъщност комбинация от две кремчета с ефектно оформление.



Според името, с което е популярен сладкишът е с произход от турската кухня.
Източник

Продукти
за 12 порции
тавата е с размер 37/20 см

първи крем - основа
 500 мл прясно мляко
150 г захар
30 г нишесте
60 г брашно
2 с.л. какао
ванилия
50 г масло
втори крем

150 мл сметанащ
2 с.л. пудра захар
1 ч.л стабилизатор за сметана
1/2 ч.л. лимонов сок
допълнително
100 г кокосови стърготини

Време за приготвяне: 1 час 20 мин.
 - за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 10 мин.
- изчкване 60 мин

Калории
 Общо 2896 Ккал 
За една порция 241 Ккал 



Приготвяне


първи крем
Брашното, нишестето, ванилията и какаото се смесват и заливат с част от прясното мляко(100 мл). Разбърква се добре.
Остатъка от млякото се загрява заедно със захарта до завиране.
Каковата смес се изсипва бавно във врящото мляко при непрекъснато разбъркване.
Вари се на слаб огън с непрекъснато разбъркване до сгъстяване.
Кокосовите стърготини се разстилат на дъното на тавичката, да го покрият равномерно.
Върху кокоса се разпределя какаовия крем, заглажда се и тавата се поставя в хладилник за 30 минути.
втори крем
Сметаната се разбива на твърд крем със захарта, добавя се лимоновия сок(по желание) и фиксатора за сметана.Изсипва се върху втвърдения какаов крем и се разпределя равномерно.
Отново се прибира в хладилник за 30 мин.
Охладения сладкиш се нарязва на тънки ленти с дължина 10 см. Лентите се завиват на рула с помощта на широк нож.
На първата снимка рулцата са потопени в шоколад.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби

сряда, 15 март 2017 г.

Пиле с киноа и спанак



Киноата в случая се явява като гарнитура, но може да се сервира и  като самостоятелно постно ястие (количеството е достатъчно за 2 -3 порции ).


Здравословно, бързо, лесно, вкусно!
Тук  има още рецепти с киноа.
Продукти 
за 2 порции
1 пилешко филе пепруда
лимонов сок 1/2 лимон
черен пипер
мадраско къри
за киноата
1 ч.ч. киноа
2 ч.ч. вода(пилешки бульон)
2 с.л. зехтин
1 малка глава кромид лук
1 морков
1 малка чушка
200 г пресен спанак
2-3 скилидки чесън
1/4 ч.л.сол
1/4 ч.л.кимион
лют пипер по желание

 Време за приготвяне: 30 мин.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 20 мин.

Калории за киноата
Общо 731 Ккал 
 За една порция 365  Ккал




Приготвяне 

Пилешките филета се разрязват и се оформят две пържоли.
Поръсват се обилно с лимонов сок и черен пипер. Оставят се така за 15 мин, поне.
Тук има съвети за приготвяне на крехки пилешки пържоли на скара.
Аз ги пека най-често на грил тигана, най-лесно е за 2 порции.
киноа
В дълбок съд се загрява мазнината и в нея се задушават нарязаните на много ситно лук, морков и чушка.
След като зеленчука омекне се прибавя нарязания на дребно спанак. Разбърква се няколко пъти и се слага нарязания на дребно чесън.
Следва измитата киноа* и 2 чаши вода. Добавят се останалите подправки.
Вари се на слаб огън до пълното поемане на водата от киноата.(около 12 мин.). Оставя се да изстине под капака.
* киноата се мие лесно в цедка


Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

понеделник, 13 март 2017 г.

Цветни френски макарони с лимонов крем



Май пролетта ми е време и за шарени френски макарони :) Вариациите са в цветове и кремчето за слепване.Сега се спрях на маслен лимонов крем, който се оказа отлично попадение! Тук  и тук са старите рецепти.
Продукти
за 24 бр. слепени макарона с диаметър около 2,5 см
за макароните

100 г белтъци
130 г бадемово брашно
80 г кристална захар
160 г пудра захар
за крема
80 г масло
40 г пудра захар
30 мл течна сметана
лимонова кора 1/2 лимон
1/2 ч.л. лимонов сок

 Време за приготвяне: 60 мин.
- за подготовка  и завършване - 40 мин.
 - за готвене - 15 мин.

Калории 
Общо 2073  Ккал
 За една сладка 86  Ккал 



Приготвяне

Най-напред се разбиват белтъците* на сняг.
Прибавя се постепенно кристалната захар и се разбива до твърда смес.
На следващия етап се добавя  бадемовото брашно** пресято с пудрата захар, с помощта на шпатула, на части, внимателно, като се бърка отдолу нагоре до получаване на еднородна гладка лъскава смес .
Разделя се на части и се оцветява. Аз използвах бои на прах и добавих само няколко прашинки.
Получената смес се поставя в пош и се шприцоват малки кръгчета върху застлана с хартия тава.
Поша се държи вертикално.
Оставят се за 30 минути във фурната с включен вентилатор или на стайна температура за да изпръхнат, образуват отгоре коричка.
Пекат се на 130 с с вентилатор за около 15-18 минути.
Отделят се от хартията и се слепват с приготвения крем(по долу). За по точно нанасяне на крема се използва пош.
Прибират се    в затворена кутия в хладилника .



крем
Маслото е меко, на стайна температура и се разбива заедно с пудрата захар с миксер.
Прибавят се лимоновия сок и кора и след това и сметаната.
Разбива се отново до пухкав крем.
*Белтъците трябва да са стари, престояли 2 дни в затворен съд в хладилника, но със стайна температура.
**Бадемовото брашно се приготвя от белени бадеми, смлени във блендера  заедно със пудрата захар, като задължително се пресява 2-3 пъти за да не останат едри частици.




 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

неделя, 12 март 2017 г.

Постна супа със спанак и гъби




Продукти
за 6 порции
1 глава кромид лук
1-2 моркова
1 стрък селари(целина)
2-3 с.л. зехтин
150 г гъби печурка
1 тиквичка
2-3 скилидки чесън
200 г суров спанак
1/2 ч.ч. ориз
черен пипер
1 с.л. сол
щипка сух джоджен

Време за приготвяне: 55 мин.
- за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 40 мин.

Калории
 Общо 882  Ккал
 За една порция 147 Ккал 


Приготвяне 

В тенджера се завира около 1/2 л вода.Последователно се прибавят нарязаните кромид лук, моркови, целина, сол и зехтина.Оставя се да ври 15 минути.
Гъбите се почистват, нарязват и добавят към супата. Налива се още около 1 л вода.
Тиквичката се бели и реже на малки кубчета, добавя се към супата.
Спанака, измит, се нарязва на дребно и се прибавя. Оставя се да ври 10 минути.
Следва да се добави почистения ориз и останалите подправки.Долива се 1,5 ч.ч. вода и се оставя да ври  още 10-15 минути.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

събота, 11 март 2017 г.

Свинско с картофи в крок пот



Е няма такава вкусотия!  Класическа бг "манджа с картофи", но много, много вкусна, приготвена бавно, без добавка на вода, само в собствения сос на месото и зеленчуците!
Вместо уреда за бавно готвене може да се ползва гърне с капак и ястието да се запече във фурна.

Продукти
за 6 порции
1,5 кг свинска плешка
1,2 кг картофи
1-2 моркова
1 консерва домати (250 г)
1 голяма глава кромид лук
3-4 с.л. олио
100 мл червено вино
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
2 бр. листа дафинови
4-5 скилидки чесън
200 г гъби
1 червена чушка
1/4 ч.л. чубрица
1 ч.л. сол

 Време за приготвяне: 5 часа
- за подготовка - 15 мин,
 - за готвене - 4,5 часа
Калории
Общо 5580  Ккал
 За една порция 930 Ккал

Приготвяне

Месото се реже на порции.
В дълбок съд се загряват 2-3 с.л. олио и месото се запържва от всички страни за много кратко, да се запечати.
Изважда се и се нарежда на дъното на крок пот.
В същия съд, в който е пържено месото се загрява още 1 с.л. мазнина и се сипва нарязания на едро лук.Разбърква се няколко пъти, налива се виното и когато заври всичко се изсипва върху месото в крок пота.
Поръсва се с черния, червения пипер, малко сол, добавят се скилидките чесън.
Прибавят се морковите, нарязани на едро.
Гъбите се режат на едри филийки и се подреждат отгоре.
Следват картофите, обелени и нарязани на не много тънки полумесеци.
Червената чушка , нарязана на едро  е върху картофите.
Най-отгоре поливаме с червените домати от консерва.
Следва солта и чубрицата -поръсваме равномерно.
Крок пота се включва на 4,5 часа на силно.
ако използваме фурна - 150 С за поне 3 часа.
 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

Чия пудинг с кокосово мляко



Още една рецепта с чиа. Този път е смесена с кокосово мляко и плодове от компот. Много свеж  и ароматен крем, подходящ за всички сезони.Сервирам добре охладен.
Тук ще намерите рецепта за Крем чиа и сметана

Продукти 
за 4 порции


1 консерва кокосово мляко - 400 г
2 с.л. мед
4 с.л. чиа - 40 г
плодове от компот по избор - ананас, праскова

 Време за приготвяне: 10 мин.
 - за подготовка -10 мин.
 - за готвене - 0
Калории 
Общо 1252  Ккал 
За една порция  313 Ккал



Приготвяне

Кокосовото мляко се изсипва в блендер или подходящ съд и се пасира заедно с меда.
Плодовете от компота се отцеждат от сока и  също се пасират .
Прибавя се чията и се разбърква добре.
2 с.л. лъжици от плодовото пюре се прибавя към кокосовото мляко и се разбърква до еднородна смес.
На дъното на чашките се поставят 2-3 с.л. плодово пюре , върху тях кокосовото мляко.
Отгоре се украсява с парченца плодове и кокосови стърготини.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

четвъртък, 9 март 2017 г.

Лесни спагети с гъби и зелен фасул


Много вкусно - това е начинът да накарате да хапнат зеленото и тези, които не обичат зелен фасул! Гарантирам ви положителен резултат!



Продукти
за 2 порции
200 г спагети
3 с.л. масло
2 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
200 г гъби (печурки)
100 г замразен зелен фасул
магданоз
50 г кашкавал
2 яйца по желание
 Време за приготвяне: 25 мин.
 - за подготовка - 10 мин
 - за готвене - 15 мин.
Калории 
Общо 1575 Ккал 
За една порция 787 Ккал

Приготвяне 

Спагетите се поставят във вряща подсолена вода и се оставят да врат до готовност, според указанията на опаковката - 15 минути.
През това време в дълбок съд се загряват 2 с.л. масло с 2 с.л. зехтин. Добавят се нарязаните надребно скилидки чесън. Разбърква се.
Прибавят се нарязаните гъби и се пържи до изпаряване на водата, която гъбите пускат. Отдръпва се от огъня и се наръсва с нарязан на дребно магданоз.
Прибавя се зеления фасул и всичко се готви 2-3 минути.
Спагетите се отцеждат и се разпределят в чиниите за сервиране.
Оторе се поставя сместа от гъби и зелен фасул.
Много добра добавка е яйце.
Една с.л. масло се загравя в плитък тиган и в него се пържат 2 яйца "на очи", като жълтъкът трябва да остане течен.
Преди сервиране порциите се гарнират с изпърженото яйце и настърган кашкавал .



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

сряда, 8 март 2017 г.

Крем с чиа и сметана


Бързо, лесно ! Какво друго да кажа - ефектно, вкусно и полезно!

Продукти
за 4 порции

200 мл сметана - млечна 30 %
100 мл прясно мляко
ванилия
2 с.л. мед
3 с.л. чиа (30г)

 Време за приготвяне: 5 мин.
- за подготовка - 5 мин.
 - за готвене - 0

Калории 
Общо 888  Ккал
 За една порция 222 Ккал 

Приготвяне

Чиата се накисва за няколко часа в млякото, смесено с меда .
Прибавя се ванилията.
Сметаната се разбива до гъст крем и внимателно се смесва с набъбналата чиа.
Кремът се разпределя в купички и се гарнира с пресни плодове.
 Аз съм добавила на дъното на чашите лъжичка сладко от ягоди.







 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби. 

неделя, 5 март 2017 г.

Задушен заек в крок пот




След рецептите за Задушен заек в гърне и Пълнен печен заек,   предлагам още един вариант как да си  приготвим крехкото заешко месо, така че да остане сочно, вкусно и ароматно . Рецептата е за Крок пот, но може да се изпълни и в гърне, във фурна. Месото е сочно, добре овкусено, а сосът е гъст.

Продукти
за 5-6 порции
1 заек около 1,5- 1,8 кг
3 глави кромид лук(600 г)
1-2 моркова
300-500 г гъби(в случая кладница, но може печурка)
200 мл бяло ароматно вино
250 г домати консерва
80 г масло
1 с.л. сол
по 1/2 ч.л. черен пипер, суха мащерка, риган и салвия

 Време за приготвяне: 5 часа
- за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 4.5 часа
Калории 
Общо 3070  Ккал   
За една порция 512  Ккал 

Приготвяне 


Заекът се нарязва на порции.
2 с.л. от маслото се загряват и месото се запържва от двете страни , само за 1-2 минути, колкото да се "запечати".
Изважда се и поставя в съда, в който ще се готви.
В същия съд, в който сме пържили месото, с 2 с.л масло се задушават нарязани лук и моркови.
Изваждат се и се прибавят към месото.(Това може и да се прескочи и лука да се прибави суров).
Гъбите, нарязани се запържват в остатъка от маслото до зачервяване. Прибавят се към месото.
Залива се с доматите.
Виното се затопля в съда, в който сме пържили месото и гъбите, прибавят се всички подправки  и се долива и 1 ч.ч. вода*. Всичко се излива върху месото.
Готви се за 4.5 часа на степен"силно".
Ако е в гърне във фурна - гърнето се поставя в студена фурна, включва се на 200 С за 15 мин, докато заври и след това се намалява на 150 С за още 3 часа.
* ако се готви в гърне още 1 ч.ч. вода

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

четвъртък, 2 март 2017 г.

Класически сладки макарони на фурна



Продукти
тавичка 20/29 см
за 6-8 порции
Може да използвате по-малка тавичка със същите продукти, ще получите по-висок сладкиш.


250 г макарони
60 г масло
3 яйца
220 г захар
450 мл прясно мляко
ванилия
допълнително
орехи
стафиди
 Време за приготвяне: 
- за подготовка - 5 мин.
 - за готвене - 40 мин.

Калории
Общо 2779
за една порция 347

Приготвяне


Макароните се сваряват в подсолена вода според указанието на опаковката.
Отцеждат се.
Тавичката се намазва с масло.
Останалото масло се разтопява.
Макароните се изсипват в намазаната с масло тавичка.
Заливат се с останалото масло и се разбъркват.
Яйцата се разбиват със захарта.
Прибавят се прясното мляко и ванилията.
Сместа се изсипва върху макароните.
Пече се на 220 С за около 20-25 мин, до зачервяване.
разрязва след като изстине.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.