Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 11 октомври 2015 г.

Палачинкова торта с банани и шоколад




Тортата беше по поръчка на един от зетьовете ми. Направих я по подобие на тази торта с червени палачинки, но вместо крем използвах нутела, сметана и карамелизирани банани.Резултатът е много вкусна и ефектна торта.Постарах се да оцветя палачинките в различни нюанси на кафяво, така че както каза една приятелка, получи се "блонди".



Продуктите са за доста голям сладкиш, и като диаметър и като височина. Ако формата ви е по-малка, намалете всичко пропорционално. Аз използвах за изпичането на палачинките тиган с малко по-голям размер, около 27 см.
Разбира се може да използвате друга ваша любима рецепта за палачинките.
Аз не обичам банани, но в този вариант, вложени в тортата заедно с шоколада и леко карамелизирани, ми хареса.
Продукти

за форма с диаметър 26 см
18-20 порции
за палачинките-около 16 броя
6 яйца
1,5 ч.ч. захар
3 с.л. разтопено масло
4 ч.ч.прясно мляко
4 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер
ванилия
4-5 с.л. какао
олио за пържене
крем
250 г нутела (може да се използва и шоколад)
200 мл млечна сметана, неподсладена
1ч.л желатин, само за застраховка
2 банана, добре узрели
2-3 с.л. захар
отгоре
100 г шоколад
50 мл сметана
1 банан
1-2 с.л. захар
 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 5 мин.
- за готвене - 1час 30 мин.
 Приготвяне
за палачинките
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем.Последователно с разбъркване се прибавят маслото и 1 ч.ч. от млякото.
Изсипва се брашното, след това бакпулвера и ванилията, разбърква се много добре.
Долива се остатъкът от млякото, до получаване на смес с гъстотата на боза.
Сместа се разделя на 3 или повече части.
Във едната част се добавят 2 с.л. какао, а в другата само 1 лъжица, ако е необходимо се прибавя и малко мляко  за да се запази гъстотата.
Палачинките се пекат в избрания тиган, леко намазан с олио на средна температура.(при мен 4та степен от 6)




крем
Желатинът се посипва върху 50 мл от сметаната и се изчаква да набъбне.
Загрява се леко на микровълновата(20 сек.) и се разбърква до пълното му разтваряне.
Останалата сметана се загрява много леко и към нея се прибавят желатиновата смес и шоколадът.
Разбърква се до получаване на гладък крем.
Бананите се пасират или начкват с вилица.
Захарта се загрява на котлона в касерола и когато започне да карамелизира към нея се прибавят пасираните банани.
Разбърква се за 2-3 минути до поличаване на гъст крем.
покритие
Сметаната се загрява леко на микровълновата, да не завира.
Прибавя се шоколадът и се разбърква до гладкост.
карамелизирани банани за украса
Захарта се загрява в тиган до получаване на карамел.
Прибавят се нарязаните на кръгчета банани, обръщат се за да се покрият с карамел от двете страни и се изваждат върху хартия за печене.
сглобяване на тортата
Добре е да се използва пръстен докато се реди тортата и тънките крайща палачинките да се изрежат до желания размер. Така се избягва надуването на тортата в средата.
Подреждат се последователно палачинка, няколко лъжици крем и на 2-3 места и от банановата смес.
Завършва се с палачинка и се залива с шоколада.



1 коментар:

  1. Много обичам палачинкови торти, Сонче! Винаги изкушаваш! Усмивки!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow