събота, 24 октомври 2015 г.

Френска селска торта със сладко от сини сливи - много вкусна и свежа медена торта със сметана



Правя френска селска торта от години.Вече съм споменавала, че е любимата ми торта.Много сочна, свежа, лека и иии пристрастяваща! Въобще не е трудна, приготвянето й отнема по-малко от час.
Основната рецепта, която използвам  е на сладкарница Канея.
Тестото за платките може да се приготви в два варианта, без разлика във вкуса.В единия случай с мляко и по-дълго варене, в другия случай с 2 вместо с едно яйце, без мляко и само няколко минути варене.Днес ви представям рецептата с мляко, а
Тук ще намерите рецептата на по-краткия вариант.



Продукти
16 порции - форма с диаметър 26 см

за блатовете
2-3 с.л. мед
150  г захар
50 г разтопено масло
200 мл прясно мляко
1 яйце+ щипка сол
1 ванилия
2 ч.л. сода бикарбонат
400 г брашно
за крема
1000 г заквасена сметана
200 г пудра захар
100 г крем сирене
1 ч.ч. орехи
1 бурканче сладко по избор(сини сливи)

 Приготвяне

блатове
 Може да бъдат направени от предния ден.

В малка тенджерка се смесват меда, млякото  и маслото.
Поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване.
Яйцата се разбиват със захарта и щипка сол и се прибавят към топлата смес, разбърква се и се добавя содата.
Изчаква се да заври, вари се около 20 минути при непрекъснато разбъркване и се добавя брашното.
Оттегля се и се бърка, меси до получаване на лепкаво тесто.
Разделя се на 6  топки .
Всяка топка се разточва до  много тънка, почти прозрачна кора.Може да точите направо върху хартия за печене.
Прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друго се изрязва до правилна форма и желания размер  - 26 см
Пекат се по 2 едновременно във фурна, предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори), става наистина много бързо.
Изваждат се и се оставят да изстинат.

крем

Сметаната се разбива с пудрата захар.
Всяка кора се маже обилно с крем и се поръсва с леко запечените   счукани орехи или се маже със сладко.Така се редуват кора, сметана, орехи, кора сметана, сладко.
Към сметаната за последния слой се добавя крем сирене и с получената смес се измазва цялата торта, отгоре и отстрани.
 Тортата се покрива и се оставя в хладилника за една нощ.
Украсява по желание с орехи, пресни  плодове или сладко
най-добра е на другия ден





неделя, 11 октомври 2015 г.

Палачинкова торта с банани и шоколад




Тортата беше по поръчка на един от зетьовете ми. Направих я по подобие на тази торта с червени палачинки, но вместо крем използвах нутела, сметана и карамелизирани банани.Резултатът е много вкусна и ефектна торта.Постарах се да оцветя палачинките в различни нюанси на кафяво, така че както каза една приятелка, получи се "блонди".



Продуктите са за доста голям сладкиш, и като диаметър и като височина. Ако формата ви е по-малка, намалете всичко пропорционално. Аз използвах за изпичането на палачинките тиган с малко по-голям размер, около 27 см.
Разбира се може да използвате друга ваша любима рецепта за палачинките.
Аз не обичам банани, но в този вариант, вложени в тортата заедно с шоколада и леко карамелизирани, ми хареса.
Продукти

за форма с диаметър 26 см
18-20 порции
за палачинките-около 16 броя
6 яйца
1,5 ч.ч. захар
3 с.л. разтопено масло
4 ч.ч.прясно мляко
4 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер
ванилия
4-5 с.л. какао
олио за пържене
крем
250 г нутела (може да се използва и шоколад)
200 мл млечна сметана, неподсладена
1ч.л желатин, само за застраховка
2 банана, добре узрели
2-3 с.л. захар
отгоре
100 г шоколад
50 мл сметана
1 банан
1-2 с.л. захар
 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 5 мин.
- за готвене - 1час 30 мин.
 Приготвяне
за палачинките
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем.Последователно с разбъркване се прибавят маслото и 1 ч.ч. от млякото.
Изсипва се брашното, след това бакпулвера и ванилията, разбърква се много добре.
Долива се остатъкът от млякото, до получаване на смес с гъстотата на боза.
Сместа се разделя на 3 или повече части.
Във едната част се добавят 2 с.л. какао, а в другата само 1 лъжица, ако е необходимо се прибавя и малко мляко  за да се запази гъстотата.
Палачинките се пекат в избрания тиган, леко намазан с олио на средна температура.(при мен 4та степен от 6)




крем
Желатинът се посипва върху 50 мл от сметаната и се изчаква да набъбне.
Загрява се леко на микровълновата(20 сек.) и се разбърква до пълното му разтваряне.
Останалата сметана се загрява много леко и към нея се прибавят желатиновата смес и шоколадът.
Разбърква се до получаване на гладък крем.
Бананите се пасират или начкват с вилица.
Захарта се загрява на котлона в касерола и когато започне да карамелизира към нея се прибавят пасираните банани.
Разбърква се за 2-3 минути до поличаване на гъст крем.
покритие
Сметаната се загрява леко на микровълновата, да не завира.
Прибавя се шоколадът и се разбърква до гладкост.
карамелизирани банани за украса
Захарта се загрява в тиган до получаване на карамел.
Прибавят се нарязаните на кръгчета банани, обръщат се за да се покрият с карамел от двете страни и се изваждат върху хартия за печене.
сглобяване на тортата
Добре е да се използва пръстен докато се реди тортата и тънките крайща палачинките да се изрежат до желания размер. Така се избягва надуването на тортата в средата.
Подреждат се последователно палачинка, няколко лъжици крем и на 2-3 места и от банановата смес.
Завършва се с палачинка и се залива с шоколада.