вторник, 30 юни 2015 г.

Лимонов пай с малини


Рецепта за лимоновия пай, с подробни указания, има тук.
Добавянето на малини го превърна в невероятно плодово изкушение!
Ето какви продукти са необходими:

Продукти 
за форма с диаметър 25 см
 порции 8-10
за основата
120 г масло
180 г брашно
2 с.л. захар
40 мл вода - 2-3 с.л.
50 гр крема сирене
за лимоновия крем
50 мл лимонов сок(прясно изцеден от един лимон)
кората на един лимон
350 мл вода
120 г захар
30 г масло
25 г (2 с.л.) цар.нишесте
15 г (1 с.л.) брашно
4 жълтъка
2 с.л. течна сметана
 за лимоновата целувка
4 белтъка
75 г захар
лимонова есенция
допълнително 
1 ч.ч. малини
Време за приготвяне: 1ч.10 мин. 
за подготовка - 30 мин.
за готвене - 40 мин.
 Калории - общо  2895 Ккал
       на 1 порция 290 Ккал

Приготвяне

основа

Маслото, студено извадено от хладилника, се нарязва на малки парченца
Брашното се слага в блендер заедно със захарта .Блендерът се пулсира за 1-2 секунди
Добавя се маслото в блендера   и се пулсира до размесване. Примесва се и крем сиренето.
Прибавя се водата лъжица по лъжица, като след всяка се пулсира .
Полученото тесто се изважда от блендера и се оформя на топка  , която се завива във фолио и се поставя в хладилника за 30 минути.
Охладеното тесто се разточва с точилка върху набрашнена повърност на кора с 2-3 см по-голяма от тавичката, в която ще се пече .
Разточената кора се прехвърля с помощта на  точилката в тавичката за печене(опция - точи се върху фолио и с него се прехвърля) .
Тестото се притиска с пръсти по дъното и стените на съда и се оформя.
Надупчва се с вилица , за да се намали надуването.
Пече се в предварително загрята на 200 С фурна с вентилатор за 20 минути, до златисто.
Изважда се и се оставя да се охлади.
лимонов крем
Смесват се лимоновият сок, лимоновата кора, захарта, маслото и вода и се оставят в тенджера да заврят.
Жълтъците се разбиват с брашното и нишестето и се прибавят в заврялата течност при непрекъснато бъркане.
Оставя се да ври на слаб огън за няколко минути при непрекъснато разбъркване , до сгъстяване.
Белтъците се разбиват до твърд сняг с няколко капки лимонов сок,
добавя се захарта и се разбива до пълното й усвояване.
Прибавят се няколко капки лимонова есенция.
Лимоновият крем се изсипва върху блата , а върху него се подреждат малините.
Отгоре се разстилат разбитите със захарта белтъци.Може да се оформят някакви фигурки със шприц.
 Пече се отново на 180 С за 15-20 минути, до втвърдяване на белтъчната смес.


събота, 13 юни 2015 г.

Лесен сладкиш с череши и сирене крема(извара)



Заинтригувана от нестандартната техника на приготвяне на този сладкиш, и аз реших да го опитам! Оказа се лесно и мнооого вкусно! Основният подстрекател бе Христинка,  при която за първи път го прочетох. Благодаря за рецептата.
Добавките от моя страна са - малко захар в сиренето, аромат на ром и лимон.


Продукти
за тавичка с размер 21/33 см
или кръгла с диаметър 30 см
за сухата смес:
300 г брашно
250 г захар
1 пак. (10 г) бакпулвер
ванилия
за плънката:

500 г безсолна извара(аз използвах сирене крема)
400 г изчистени от костилките череши
3-4 с.л. пудра захар
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. есенция ром
1  ванилия

за течната част:
4 яйца
500 мл прясно мляко
ванилия
50 г захар
ванилия
100 г краве масло
 Време за приготвяне: - 2 ч.
за подготовка и изчакване -1ч.
 - за готвене - 45 мин.
Приготвяне
Кравето масло се разтопява и половината се изсипва в тава с размери 21/33 сантиметра.
Върху него се разпределя половината от сухата смес.
Следва сиренето, разбъркано със захарта, лимоновия сок и ароматите. Върху нея се разпределят черешите.
Изсипва се останалата суха смес.

Яйцата се разбиват леко със захарта, прибавят се прясното мляко и ванилията.
С тази смес се залива сладкиша и последно се налива останалото краве масло.
Така приготвеният сладкиш се оставя да престои 30 минути.
Фурната се загрява на 180 градуса и сладкиша се пече 40-45 минути до зачервяване.
Изчаква се да изстине добре и се поръсва с пудра захар по желание. Реже се на порции по избор след като е напълно изстинал!


сряда, 3 юни 2015 г.

Ягодов чийзкейк с кокосов аромат без печене и без желатин - подробно



Това е другият вариант, много популярен сред българските домакини, за приготвяне на чийзкейк.Мога да кажа, че не е по-лесен и не е по-бърз от печения чийзкейк, защото пак трябва да се чака докато сладкишът стегне в хладилника.


Вкусът е доста по-различен, по-свеж и летен. Използвах комбинация от Филаделфия и българско крем сирене, но може да се приготви и само с бг сирене.
За топинг вместо желирани ягоди може да се използва сладко от ягоди.
тук е вариантът на печен Ягодов чийзкейк
Продукти
за форма с диаметър 22 см
за основата
(може да пропуснете всички добавки и да използвате само бисквити и масло)
100 г обикновени бисквити
40 г кокосови стърготини
2 с.л. какао
1 п. ванилова захар
90 г масло
40 г запечени орехови ядки
3 с.л. кафява захар Демерара
чийзкейк
175 г крем сирене Филаделфия-1 оп.
250 г сирене крема - 2 оп.
1 пак. ванилова захар
3 с.л. пудра захар
200 мл само гъстата част от 1 консерва кокосово мляко
100 г бял шоколад
50 мл течна сметана
100 г (1/2 ч.ч.) заквасена сметана
1 ч.ч. нарязани на дребно ягоди
топинг
7 г - 1 п. желатин
200 мл сок(ягодов или само вода и захар, 250 мл вода+100 г захар )
2 с.л. сладко от боровинки(по желание)
ягоди за украса
 Време за приготвяне: 4 часа
- за подготовка - 60 мин.
 - за готвене - 3 часа
Приготвяне

Около един килограм ягоди се поръсват със захар от предния ден и се оставят да пуснат сок. Алтернативно се поръсват със захарта и се слагат на котлона да се загреят  и да се стопи захарта. Това е за топинга и за ягодите, които са вътре в чийзкейка. сн.1
основа
Орехите се смилат в блендер заедно със захарта и кокоса.
Бисквитите се натрошават  и се добавят в блендера .
Всичко се смила до еднородна смес.
Прибавят се какаото и ванилията.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула)  до получаване на еднородна смес .сн.4
Бисквитената смес се разпределя във формата   по дъното   на равномерен пласт като се притиска.
Съдът се оставя в хладилника за около половин час.
чийзкейк

В купа се разбиват заедно сирената, кокосовото мляко, пудрата захар и ванилията.
Течната сметана се загрява без да завира(аз използвам МВ) и в нея се разтопява настърганият шоколад. сн.2 
Прибавя се 1-2 с.л. от горната смес и се разбърква (целта е да се уеднакви температурата на шоколадовата и млечната смес. сн.3 Изсипва се при сирената и се разбърква. сн.4
Заквасената сметана се разбива на крем и се добавя към чийзкейка.
Внимателно се примесват нарязаните ягоди и се разбърква.
Полученият крем се изсипва върху охладената основа и се разпределя равномерно.
По желание може предварително да нарежете ягоди  на филийки  и да ги залепите по стените на предварително намазаната със студена вода форма. Така след това ще имате красив борд от ягодови парченца. сн.2 на първия колаж
Сладкишът се прибира в хладилник за 2-3 часа или докато стегне.
топинг
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода до набъбване.
Изцеденият от ягодите сок се измерва и се допълва до 200-250 г  с вода и захар.Загрява се и към него се прибавят желатинът и сладкото.Разбърква се и се оставя да изстива на стайна температура, докато чийзкейкът стяга в хладилника.
Сладкишът се покрива с нарязани на филийки ягоди и отгоре внимателно се залива с топинга.
Отново се прибира в хладилник за да се желира горната част.