Вече съм писала, че съпругът ми много обича кокос и чийзкейк.Мисля, че това е перфектна комбинация за всеки вкус! А соленият карамел...невероятно съчетание! Поднесох със сладки сочни круши(може да се замени с плодове от компот или сладолед)
В блога има вече малки чийзкейкчета със солен карамел.Можее да погледнете, там рецептата за кейка е с извара. Повярвате ми , соленият карамел придава невероятен вкус!
Продукти
за форма с диаметър 22-24 см
12 порции
основа
тези продукти са за основа и борд отстрани, ако не искате сладкишът да има страничен борд, продуктите за основа трябва да се намалят наполовина.
- 40 г кокосови стърготини
- 100 г белени бадеми
- 30 г захар(2с.л.)
- 180 г бисквити - крекер, за торта
- 100 г разтопено масло
чийзкейк
600 г крем сирене ( за предпочитане филаделфия или комбинация от филаделфия и бг крема сирене) сн.2
3 с.л. захар
3 яйца
1 п. ванилия
1 с.л. лимонов сок
200 мл кокосово мляко
40 г кокосови стърготини
2 с.л нишесте
солен карамел
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. вода
1/3 ч.ч. течна сметана
2 с.л. масло
1/2 ч.л. морска сол
Приготвяне
основа
- Всички продукти , без маслото се смесват в блендер и се смилат.
- Към получената пясъчна смес се прибавя разтопеното масло и се разбърква с шпатула до получаване на еднородна лепкава смес.
- Бисквитената смес се разстила на тънък слой по дъното и стените на формата за печене. Желателно е да се използва форма с подвижен пръстен.Притиска се и се уплътнява с пръсти или с помощта на чаша.
- Пече се в предварително загрята на 180 С фурна за 12 минути до получаване на златист загар, като се внимава да не изгори.Оставя се да изстива.сн.1
- чийзкейк
- Сиренето и яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се кокосовото мляко, ванилията, лимоновия сок и нишестето
- Кокосовите стърготини се слагат в блендер заедно с 2-3 с.л. от горната смес и се смилат.Може да пропуснете тази стъпка, ако желаете да се усещат при консумиране кокосовите стърготини.
- Примесват се кокосът и сирената, разбърква се добре до получаване на гладка маса.
- Чийзкейкът се изсипва върху основата. сн.3
- Пече се в загрята на 200 С фурна за 8-10 минути, след това фурната се намалява до 160 С и
печенето продължава още 45-50 минути.Готовият чийзкейк е плътен по краищата и леко мърда в средата.
- Оставя се да изстива за 2 часа в изключената, но топла фурна. това предпазва кейка от напукване.сн.4
- Необходимо е чийзкейкът да престои още няколко часа в хладилник преди да е готов за консумация.
- Ако бордът е много висок и не ви харесва може да го изрежете и изгладите с остър нож.
- солен карамел
- Водата и захарта се смесват и се варят на слаб огън до златист цвят.Отдръпва се.
- Прибавя се сметаната, маслото и солта.Разбърква се много добре, прехвърля се в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилник.
- При сервиране кейкът се полива с карамела.
- Украсата е карамел, карамелизирани кокосови стърготини и плодове.
Сонче, красота, красота и само красота на тези снимки :) Прекрасна комбинация на вкус и цвят! Колко см ти е диаметъра на тавичката, за да мога да съобразя с моята. Наистина прекрасна рецепта! Поздравления и сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Люси! Формата в случая е с диаметър 22 см, външно. Поздрави!
ИзтриванеМного красиво предложение, Соня!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесна комбинация, Соня!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Изглежда страшно апетитно, поздравления Соня :)
ОтговорИзтриванеНаправо се влюбих в този чийзкейк! Прекрасен е, Сонче! И какви красиви снимки си му направила... Има да си мечтая сега... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и да ви е сладко вкъщи!
Обожавам вкуса на кокос,а този чийзкейк изглежда много вкусен.Бадемите печени ли са?
ОтговорИзтриванеЗдравей Снежа, бадемите са белени, сурови. Може и небелени. Може и с други ядки или без ядки, тогава трябва малко да се завишат бисквитите. Поздрав и да ви е сладко!
ИзтриванеОхххоо колко сладко изглежда искам веднага едно парче :) нама значение че е със солен карамел.
ОтговорИзтриванеНаправо съм го изяла целия без да се замисля. Изглежда невероятно
ОтговорИзтриванеОбожавам чийзкейк ... а точно този изглежда направо вълшебен Сонче!
ОтговорИзтриванеПревъзходен чийз,Соня,по разреза си личи,че е направо професионална изработка,браво,поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви , Дани, Роси :), споделяме обща страст! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТози чийзкейк е катастрофа. А аз чийзкейк мога да правя и съм правил нееднократно.
ОтговорИзтриванеПоне го прекръсти на "Солен чийзкейк с карамел", поне да е коректно.
Ама какво очакваш с 600 грама сирене и 3 яйца и 3 (три) лъжици захар???
Съжалявам, че изхабих маса време и продукти за този "специалитет"...
Здравейте анонимен, съжалявам, че не мога да се обърна по име към Вас! Захарта явно е въпрос на вкус!Зависи и от продуктите, които сте използвали! Щом правите чийзкейк трябва да знаете , че вкусът му е почти неутрален, не много сладък, сладостта идва от различните заливки! Благодаря ви за споделеното, мисля, че ще е полезно за читателите! Поздрави!
Изтриване